esmaspäev, 29. aprill 2013

Dulche de Leche juustukook



Kui hakkasin LP artikli, mis räägib Hispaania köögist, juurde retsepte välja mõtlema, siis tuli nimekiri ausalt öeldes päris pikk. Nii palju on ju hispaanlastel mõnusaid ja isikupäraseid asju alates kuulsast kartuliomletist (hisp keeles tortilla de patadas) lõpetades nt paella ja gazpacho'ga. Magusa osas oli aga valiku tegemine kergem, sest minu jaoks jääb Hispaanias ringi käies silma ikka ja alati põhiliselt kaks asja - créme caramel (retsept siin) ja dulce de leche. Muidugi on neil ka igasuguseid riisipudinguid, mandlimaiuseid ja -kooke jms, aga eks igaüks leibki endale nö "oma":) Nt Itaalia köögist rääkides mainib enamik inimesi ilmselt pitsat ja pastat, kui mina aga oma Itaalia söömingutele mõtlen, siis meenub imehea liha (eelkõige bistecca alla fiorentina), superhead juustud (nt erinevad pecorino'd), spinati-ricotta pirukas ... ja loomulikult - vitello tonnato, mida ma võiksin ilmselt iga päev hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks süüa:) Aga üritame siiski juustukoogi juurde jääda ja paraku juba nende Itaalia toitude mainimine tekitab TOHUTU isu ... 

Dulce de leche, mis otsetõlkes tähendab piimast kommi v moosi, on hispaanlaste seas popp ka hommikusöögilauas. Mõnusat karamellist kreemi süüakse kas koos saiaga või otse purgist, kuid kasutatakse ka erinevates magustoitudes. Seda maiust pidavat olema nüüd ka Eesti poodides saada, kuid tegelikult on see igati lihtsalt ise valmistatav. Selleks tuleb lihtsalt kondenspiima u kolm tundi vees keeta. Mina otsustasin panna karamellise kondenspiima seekord juustukoogi sisse ja tulemusega jäin ülimalt rahule - tõeliselt kreemine ja hõrk kook sai:) Soovitan kõigil juustukoogisõpradel proovida, eriti koos karamellikastmega!:) 

Põhi:
180-200 g küpsiseid (nt digestiiv, kondenspiimamaitselised)
70 g võid

Täidis:
400 g dulce de leche't või 3 h keedetud kondenspiima 
800 g toasooja toorjuustu
2 sl maisitärklist
4 muna
150 g suhkrut
400 g hapukoort

Kõigepealt valmista dulche de leche ehk keeda kondenspiimapurki tasasel tulel u 3 tundi, aeg-ajalt lisa vett. NB! Tee purgi kaane sisse kaks pisikest auku, et vältida rõhu tekkimist. Kui alguses kondenspiima natukene välja keeb, siis pühi see lihtsalt ära. Vala vett keetmise ajal juurde. Võib muidugi keeta ka ilma aukudeta purki (ma tegelikult teengi reeglina nii), aga sellisel juhul ei tohiks vesi mitte hoogsalt keeda, vaid peaks nö podisema (ik simmer). 

Purusta küpsised, sega sulatatud võiga ühtlaseks ja suru 24-25 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 5 minutit. Alanda ahju temperatuur 160 kraadini. 

Vispelda toasoe toorjuust 100 g suhkruga ühtlaseks kreemiks, lisa munad, maisitärklis ja vanilliekstrakt. Tõsta juustusegu hulka karameliseerunud kondenspiim ja sega vispliga ühtlaseks. Vala täidis eelküpsetatud küpsisepõhjale ja küpseta 45-60 minutit kuni see on tahenenud (keskelt võib veel võdiseda). 

Sega hapukoor 50 g suhkru ja 1 tl vanilliekstraktiga läbi ning laota ühtlaselt ahjust välja võetud koogile. Küpseta kooki veel 15 minutit. Lülita ahi välja ja jäta kook praokil uksega ahju seisma kuni see on täielikult jahtunud. Seejärel hoia kooki üleöö külmas. 


Serveerida soovitan koos karamellikastmega, milleks läheb vaja:

60 g heledat või tumedat muscovado suhkrut

80 g võid

60 ml mett või suhkru(roo)siirupit

60 ml (vahu)koort või piima



Tükelda või ja aseta koos suhkru ja mee või siirupiga kastrulisse ning kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades kuni suhkur lahustub. Lase kastmel mõned minutid kergelt tulel podiseda (ära keeda!), et see pakseneks. Lisa (vahu)koor või piim ja sega ühtlaseks. Väga maitsev nii kuumalt kui ka külmalt:)

Mina kasutasin seekord tumedat muscovado't ja suhkruroosiirupit (mõlemad DanSukker'i toodang), mistõttu kaste tuli tumedam ja mõnusa kergelt mõrkja nüansiga. Heleda siirupi ja suhkru korral tuleb kastme heledam. 






6 kommentaari:

H ütles ...

Proovisin selle koogi kohe LP lugemise järel järgi. Aga kuna ma NII suur magusasõber pole, siis panin peale külmutatud kirssidest kastme .. väga väga maitsev sai kokku :)

Silja Luide ütles ...

H, rõõm kuulda ja aitäh ka!:) mulle endale see juustukook ka tõeliselt meeldib:) aga jah, minusugune magusasõber sõi seda karamellikastet suisa lusikaga purgist:):):)

Anonüümne ütles ...

Tahtsin t2nada v2ga hea koogi retsepti eest! Kook tuli t6esti v2ga v2ga maitsev. Kartsin, et 2kki on liiga magas, aga hirm oli p6hjendamatu.

Silja Luide ütles ...

väga lahe!:) ja aitäh tagasiside eest - rõõm on minupoolne ;-)

Kirsika P. ütles ...

See on üks jube hea kook! Teist aastat nõuab mul ema seda oma sünnipäevaks, seekord lausa tööle kaasavõtmiseks mul ka ühe teha. Pean tunnistama, et kogu karamellikaste mul koogi sisse ei jõua kunagi, sest lusikas läheb ise sinna sisse ja sealt otse suhu :D
Aitäh hea retsepti eest!

Silja Luide ütles ...

mul on selle üle kohe väga hea meel :) aitäh! :)