reede, 19. aprill 2013

Kevadine värskendav avokaadosmuuti


Avokaadod on ühelt eriliselt maitsvad viljad, millest rääkisin natukene pikemalt selle paari aasta vanuse avokaadodippi postituse juures. Mina kiindusin avokaadosse kolm aastat tagasi oma 1,5 kuud kestnud Kalifornia reisil, sest seal on need viljad eriliselt popid. Võiks isegi öelda, et Kalifornia on avokaadoarmastajate paradiis, sest söömiskõlbulikku avokaadot saab pea igas poes ja söögikohtades on neid ikka väga paljude toitude juures. Meil siin on aga ostes tihti ka need tumeda koorega ja pakendil oleva info kohaselt "ready to eat" avokaadod ikkagi veel pisut toored või - sagedamini - liiga küpsed ja juba pruunikaks muutunud viljalihaga. Rohelisi avokaadosid aga hoidsin seekord 4 päeva kodus ja ikkagi selle smuuti tegemiseks olid need liiga toored - pidin ikka vaeva nägema, et lusikaga sisu välja uuristada. Küpsete avokaadode viljaliha lööb ise ilusti koore küljest lahti (nagu siin näha on) ja jõudu ei pea kasutama. Sõin hiljuti ühes suhteliselt äsja avatud söögikohas avokaado-kreveti salatit, aga no see avokaado oli seal ikka täitsa toores, kõva ja mitte eriti maitsev. Huvitav, mis saaks, kui Kalifornias keegi sellise avokaadoga salatit oma klientidele pakuks??? :D

Avokaado pärineb Mehhikost ja jõudis Kaliforniasse 19. sajandil. Kalifornias on eriti suur latiinode osakaal, samuti saab USA parimat Mehhiko kööki just selles osariigis, eriti muidugi lõuna pool San Diegos, kus suur hulk mehhiklasi igapäevaselt tööl käib, minnes igal õhtul üle piiri tagasi oma koju magama. Kalifornia lõunaosas valmib ka ligikaudu 95% USA avokaadodest, kusjuures San Diego maakonnas asuv Fallbrook nimetab ennast maailma avokaado-pealinnaks ja viib läbi iga-aastast avokaadofestivali.

Muuseas, avokaado on kantud ka Guinnessi maailmarekordite raamatusse, kui kõige toitainerikkam puuvili. Selle vilja häid omadusi ei hakka siin üle kordama, nt siin ja siin on kõik juba kirjas:) Kui aga on soovi avokaadot sügavkülmas säilitada, et alati, kui vaja, hea võtta oleks, siis siin on väga põhjalik õpetus selleks!

Igal juhul järgmine magustoit, mida avokaadost teen, on avokaadoga brüleekreem - tundub hästi põnev!:) Siit aga saab teada, kuidas valmistada täiuslikku guacamole't!

Seekord sai avokaado smuutis (maakeeli "mahedikus") kokku sobitatud banaani ja spinatiga. Kusjuures, sügavkülmutatud spinat on praktiliselt sama toitaine-sisaldusega, st ka sama kasulik nagu värske spinat! Sattusin paar kuud tagasi lugema ajakirjas TIME tuntud telearsti Dr. Mehmet Oz'i poolt kirjutatud artiklit, kus ta muuhulgas mainis, et rahva tervise seisukohast on eriti ohtlik levitada müüte justkui oleks supermarketi toidud halvad ning šopata tuleks vaid peenetes (ja kallites) orgaanilise toidu poodides.  Tegelikult aga saab pere tervislikult söönuks ka külmutatud aedvilju tarbides ja tervisliku toidu söömine ei ole mitte sugugi kallis lõbu ega rikaste privileeg! Antud juhul aga annab külmutatud spinati kasutamine smuutile veel tervitatava lisaväärtuse ehk jääd ei ole vaja enam lisada:)

Kui soovid vedelamat smuutit, lisa rohkem vett ja sidrunimahla või hoopis u 2-3 dl maitsestamata jogurtit või keefiri - see minu smuuti on rohkem kreemi moodi smuuti, mida lusikaga süüa:) Kui soovid aga magusamat mahedikku, lisa veel 1-2 banaani ja/või mõni sl mett või (vahtra)siirupit. 

Smuuti on lihtsamast lihtsam, vaja läheb:
1 suur banaan
3 avokaadot
100-150 g sügavkülmutatud spinatit (otse sügavkülmast)
poole sidruni mahl
vett (mina lisasin u 1 dl Värskat)

Püreesta koostisained ja naudi kohe:)


2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Oi kui hea see tundub! Tahaks kohe minna järgi katsetama aga ilmselt peab vähemalt homme hommikuni ootama :)

Unknown ütles ...

oeh sellega seoses tuleb mulle kohe meelde, kui ma esimest korda ka Calofornias pesitsedes oma esimese kupse avokaado puu otsast noppisin ... Eestis olles need poodides müüdavad avokaadod aga üldse enam ei isuta kahjuks töesti ..