kolmapäev, 28. august 2013

Meega röstitud tomatid

Blogisse kahjuks ei jõua hetkel nii palju panustada, kui sooviksin, kuid eks see varsti jälle muutub ...:) Seniks soovitan aga lugeda LP-st Dmitri Haljukovist ehk kokast, kes esindab Eestit järgmisel Bocuse d'Or'il ja juhib vanalinnas asuvat imeilusa sisehooviga restorani Cru. Või sellest, mida teeb restoranist Bordoo lahkunud Tõnis Siigur, või milliseid ahvatlevaid kalaroogi valmistab Eesti ainsas mereäärses kalarestoranis City Marina peakokk Jörgen Kohal. Kõik kolm kokka jagavad ka oma retsepte, millest üks on ahvatlevam kui teine:)

Mul endal on siin hetkel aga üks mõnus tomatiretsept. Kuigi suvised (kodumaised) tomatid on pehmed ja maitsvad, siis mesi omakorda võimendab tomatite magusust. Ahjus meega röstitud tomatid sobivad suupisteks, kuid on igati  mõnusad ka salatites ja pastades, nt selles krevettidega roas. Mina olen neid lisanud ka omletile ja pakkunud juustude juurde. Ahjutomatitega saab valmistada ka ühe eriliselt hea supi - see on üks mu enda lemmikuid:)

Tomatid (eriti kui need on saanud kasvuhoones valmida, mitte ei ole oma "küpsust" tänu etüleeniga töötlemisele omandanud) igati kasulikud (kirjutasin sellest natukene pikemalt LP-s). Siin on aga üks tore jutt, mis kinnitab ja lükkab ümber tomatite kohta käivaid müüte:)


Vaja läheb:
plaaditäis kirsstomateid (u 1 kg)
3 sl oliiviõli
2 sl mett v meelepärast suhkrusiirupit
peotäis tüümianivarsi
2 küüslauguküünt
soolahelbeid v meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika tomatid pooleks, haki küüslauguküüned peenelt, eemalda tüümianilehed umbes poolte varte küljest. Aseta tomatid lõikepool üleval fooliumiga kaetud ahjuplaadile ja puista nende vahele lehtedega tüümianivarred. Sega kõik ülejäänud ained kokku, sh tüümianilehed, ja nirista tomatitele. Küpseta tomateid ahjus 120 kraadi juures u 4 tundi, kuni need on kokku kuivanud ja pisut krimpsus ehk nö poolkuivad.

Hoia tomateid külmas, aga kui soovid pikemalt säilitada, siis aseta need koos tüümianivarrega purki ja vala üle oliiviõliga.  



Kommentaare ei ole: