reede, 11. juuli 2014

Šokolaadimousse avokaadoga

Lugesin just ühe välismaa toidublogija postitust, kus ta õhinal kirjutas sellest, kui imehästi avokaadod suvesse sobivad ja mõtlesin, et lisaks lõpuks ometi siia blogisse ka ühe oma avokaadoga valmistatud magustoidu, mis suviste imeliste eestimaiste marjadega suurepäraselt kokku sobib:) Retsept ilmus mõni aeg tagasi LP-s minu artikli juures, kus ma ka avokaadode tervislikkusest rääkisin. Nimelt on tegemist maailma kõige toitainerikkama puuviljaga, milles on nii vajalikke monoküllastumata rasvhappeid, foolhapet, kiud- ja mineraalaineid kui ka vitamiine (nt B6, C, E ja K). Igapäevane avokaadosöömine alandavat kolesterooli ja tõstav kõrge tihedusega lipoproteiini (HDL) ehk nn hea kolesterooli taset. 

Soovitan selle magutsoidu jaoks kasutada tumeda krobelise koorega avokaadosid, mille sisu on mõnusalt pehme ja kreemjas. Siin postituses selgitan lähemalt, milline üks ideaalselt küps avokaado olema peab. Minu lemmikud on Rimis müüdavad I love eco sarja mahedalt kasvatatud viljad, sest need on lisaks muudele headele omadustele enamasti ka juba sobivas küpsusastmes ehk neid saab poest ostes kohe tarvitada. Kui aga öko-puuvilju parajasti hankida ei õnnestu, vaid tuleb leppida tavaliste rohelise koore ja kõva sisuga avokaadodega, siis need valmivad kõige kiiremini toatemperatuuril koos küpsete õunte ja banaanidega seistes, siis viimastest eralduv looduslik etüleen kiirendab teiste puuviljade valmimist. Hiljuti olen katsetanud ka soovitust avokaadokiviga käsi hõõruda, et neid loodusliku õliga niisutada, ja tõesti toimib, niiet tasub proovida ;-)

Ilusat päikselist nädalavahetust ja palju (küpsetamis)rõõmu!


Šokolaadi-mousse avokaadoga

200 g tumedat šokolaadi
1 dl kookospiima
3 küpset avokaadot
5 sl vedelat mett või suhkru(roo)siirupit
2 sl vanillisuhkrut või 0,5 tl vanilliekstrakti või väiksem peeneks riivitud Tonka uba

Proovi võtta purgist paksem kookospiima osa (eelkõige pealmine kiht), aseta koos tükeldatud šokolaadiga kaussi ja sulata kas vesivannil või väikses potis pidevalt segades. Lase natukene jahtuda. 

Võta avokaadode sisu välja ja aseta koos ülejäänud koostisosadega köögikombaini, lisa sulatatud šokolaad ja püreesta ühtlaseks. Vala segu nelja meelepärasesse anumasse ja aseta vähemalt paariks tunniks külma. 

Serveerimisel haki peale pähkleid või puista riivitud šokolaadi, röstitud mandlilaaste, värskeid marju ja mündilehti.

Kommentaare ei ole: