teisipäev, 21. oktoober 2014

Mee ja pähklitega röstitud viigimarjad

 

Mee, mündi, musta pipra ja sarapuupähklitega ahjus röstitud viigimarjad on minu arvates jumalikud! Nende puhul on kõik oluline ehk nii maitsed (magus ja hapu) kui ka tekstuurid (pehme ja krõmps) täiuslikus tasakaalus. Viigimarjad on head lihtsalt lusikaga vormist söömiseks, aga sobivad suurepäraselt ka igasuguste (tugevamaitseliste) juustudega, nt kitse- ja sinihallitusjuust veinikõrvaseks, samuti nautimiseks koos vähemagusa või maitsestamata kohupiimakreemi või paksu jogurtiga. 

Retsept on aga selline,  mille puhul koguseid ei ole mõtet kirja panna, sest kõik sõltub sellest, kui palju sul parasjagu viigimarju juhtub olema ja kui suur on ahjuvorm. Kogused ei mängi niikuinii siin suurt rolli - tegemist ei ole koogi küpsetamise ehk täppisteadusega, vaid vaja on lihtsalt teatud komponente. Teen alljärgnevas tegevusõpetuses koostisained tumedaks, et oleks lihtsam näha, mida vaja läheb :)

Pese viigimarjad puhtaks, lõika ära kõva söödamatu varreots ja tee igale viljale noaga kaks ristipidi sisselõiget ehk nö ristilõige, kuid ära viigimarja lõpuni neljaks lõika. Aseta ahjuvormi, puista peale mõned peeneks hakitud pähklid (kasutan röstitud ja kooritud sarapuupähkleid), nirista vedelat mett või vahtrasiirupit ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. 

Jahvata peale musta pipart, puista hakitud münti ning soovi korral nirista veel mett ja puista pähkleid, samuti kasta viigimarju vormi põhjas oleva suurepärase vedelikuga. Musta pipart ei ole magustoitude puhul vaja karta - see ei tee mitte rooga soolaseks, vaid aitab mõnusatel (magusatel) maistetel veelgi paremini esile tulla. Viigimarjad on parimad soojalt, aga ka külmalt igati head.

Soovitan proovida - hetkel veel on soodsa hinnaga viigimarju lisaks turule ka suuremates toidupoodides, kuid karta on, et kaua see pidu enam ei kesta ;-) 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

väga põnev kooslus:)
kas viigimarjad süüakse koos nahaga/kestaga voi jäetakse see alles ja syyakse ainult sisu?

Annika

Silja Luide ütles ...

ikka tervena süüake viigimarju, kuid vahel mõne vana ja väsinud isendi olen ka enne söömist tema paksust ja kibedast koorest vabastanud :)