reede, 13. veebruar 2015

Mahlane ja särtsakas kohupiimakook sõbrapäevaks


Homse sõbrapäeva puhul tahaksin jagada oma uuest raamatust ühte odrajahust põhjaga kerge kohupiimakoogi retsepti, mis ilmus ka eelmise nädala Eesti Ekspressi toiduküljel minu jahuteemalise artikli juures. Lehte küll enam müügil ei ole, kuid lugu on täitsa tasuta kättesaadav! 

Ma ise olen suur kohupiimakoogi-sõber :) Armastus kohupiima ja sellest valmistatud kookide, samuti kohukeste jt kohupiimast maiuste (nt igasugused kreemid ja vormid) vastu on pärit juba lapsepõlvest ja pole ühtegi märki, et see kuidagi kaduma hakkaks. Siin blogis on kohupiim ja -pasta ilmselt ühed levinuimad magustoidukomponendid ning enamasti lisan kohupiimapastat isegi juustukookidesse. Isegi Eton Mess'i teen mina vahukoore asemel kohupiimapastaga (ja jube hea on!!!). Üks mu enda lemmikuid on mangopüreest tarretisega kohupiimakook, mida suvel päris tihti erinevatest marjadest (eriti head on mustikad ja vaarikad) kattega valmistan. Seekordne kook on aga kaetud õunte ja aprikoosimoosiga, mis muudab kreemja täidisega küpsetise veelgi mahlasemaks. 

Mõni nädal tagasi ilmunud Arteris on mu uuest raamatust sidruni-mandiljahukoogi retsept, mis on pisut sarnane juba blogis olevale mahlasele apelsinimekiga küpsetisele, kuid pisut tugevama tsitruse maitsega. Mulle mõlemad väga meeldivad, sest lisaks mõnusale maitsele on need (minu kriteeriumite järgi) igati tervislikud :)

Minu jaoks läheb valentinipäev taaskord mööda välismaal, aga ega ma ausalt öeldes suurt sidet selle päevaga pole kunagi tundnudki. See-eest Indias on 14. veebruar väga popp ja nt Goas, kus hetkel olen, on hotellid täis eelkõige siseturiste, kes romantilist nädalavahetust veetma tulevad. Indias on mitmeid asju, mida usulistel kaalutlustel ei sööda (pühadest lehmadest on ilmselt kõik kuulnud), eelkõige on piirangud moslemitel ja hindudel, kuid teatud toiduaineid loetakse iseenesest puhasteks  (ingl k pure) ning neid söödavat keha, meele ja vaimu puhastamiseks. Nende hulka kuuluvad ka piimatooted. Siinne jogurt on aga nii hapu, et hoolimata asjaolust, et naudin seda hommikuti kohalike mesimagusate ja ülimalt mahlaste tükeldatud puuviljadega (arbuus, ananass, mandariinid, mango, banaan, viinamarjad jne), pean siiski alati hapususe tasakaalustamiseks jogurti hulka pisut mett või moosi segama. Eestis pole mul küll mingit probleemi maitsestamata jogurti või kohupiima marjade vms nö loodusliku magustajaga söömisega, kuid siin on jogurt ikka erakordselt hapu ... aga väga mõnus ikka! Nagu India üldse :) Mulle siin tõesti meeldib, kuid väga raske oleks ka millegi üle nuriseda kohas, kus päike paistab, meri on soe ja ilus, mereannid värsked ja tõeliselt maitsvad, muresid pole ja elu on lill:)

Kallid sõbrad ja blogilugejad - soovin imeilusat nädalavahetust ja palju toredaid hetki kõige armsamatega! :) Sõbrapäev või mitte, aga head kooki tasub alati küpsetada ;-)


Kohupiima-õunakook
PÕHI:
120 g külma võid
120 g nisujahu
80 g odrajahu
1 tl kaneeli
2 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
1 muna

Haki või kuubikuteks. Sega sõelutud jahud kaneeli, suhkru ja soolaga ning kas näpi, haki noaga või töötle köögikombainis koos võitükkidega jämedat riivsaia meenutavaks puruks. Lisa kergelt lahti klopitud muna ja sega tainapalliks. Vajuta tainas lamedaks kettaks, keera toidukile sisse ja aseta 30 minutiks külmkappi.
TÄIDIS:
400 g magusat vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
100 g hapukoort
3 muna
3 sl suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
1 sidruni või poole apelsini peenelt riivitud koor

Sega kõik täidise ained vispliga ühtlaseks kreemiks. Rulli tainas lahti, kata sellega Ø 24–25 cm lahtikäiva vormi põhi ja äär. Vorm võiks olla enne ette valmistatud, st võiga määritud ja jahuga üle puistatud, põhi vooderdatud küpsetuspaberiga. Vala täidis peale ja küpseta 150-kraadises ahjus 30 minutit.
KATE:
2 keskmist õuna
1 sl kaneelisuhkrut või 1 sl omavahel segatud (pruuni)  suhkrut ja jahvatatud kaneeli
1 dl aprikoosimoosi või -marmelaadi ja sorts brändit või rummi (soovi korral)

Võta kook ahjust välja. Puhasta ja tükelda õunad, laota koogile (vajuta kergelt kohupiima sisse. Puista peale kaneelisuhkrut. Küpseta veel 35–40 minutit, kuni kook on tahenenud. Enne lahtilõikamist lase vormis jahtuda ja paar tundi külmas seista. Kui soovid läikivat kooki, siis laota ahjust välja võetud koogile soojendatud ja sortsu alkoholiga segatud aprikoosikeedis.

3 kommentaari:

Kerly ütles ...

Tänan Silja Sind retsepti eest. Oli hea leida üks lihtne retsept. Kahjuks käkkisin selle n-ö ise ära. Graham/nisujahu põhi mulle väga ei istunud ja kohupiimakreemi asemel kasutasin Oskari Riccota kohupiima, mis ei saanud kindlasti mitte nii mahe ja mahlane. Peale panin aprikoosi poolikud, nii et päris suurelt sai moditud. Lihtsalt jagan oma kogemusi. Igatahes järgmiste toredate reteptideni. Siiralt.

Silja Luide ütles ...

Kerly, mil on kahju, et kook ebaõnnestus, aga poes müüdava suurtootja täistera nisujahuga on tulemus hoopis teine nii maitse kui ka tekstuuri poolest (mõrkjas, kibe ja kõva). samuti rikub minu arvates ricotta koogi ära. ma ükskord kasutasin seda sama toodet kohupiima asemel ja kook, mis muidu alati keele alla viib, ei maitsenud mulle kohe üldse - domineeris munamaitse ja üldse oli kahtlane. niiet, kui kasutad Kaarli talu odrajahu ja korralikku kohupiima, siis usun, et saad igati nauditava ja mõnusa koogi :) head küpsetamist
!

Kerly ütles ...

Silja, ei ole hullu. Mulle maitses kook, aga lihtsalt ma ise tahtsin paremat. Kasutasin Kalevi nisujahu ja Veski-Mati Grahamit.
Sinu kommentaar kohupiima kohta kirjeldas just seda mida mu kaaslane ütles koogi maitse kohta. Nii hea, et leidsime sele kohupiima osas ka lahenduse.
Ma ise kohandan retsepte nii nagu mul parajasti tuju on ja siis vahel ei pruugi tulemus saada selline nagu tahan. Sinu kena retsepti vastu pole mul mitte midagi ja usun, et teen seda veel vähemasti korra ja nii, et saab õige hea :)