laupäev, 22. oktoober 2016

Mandlijahuga õunakook



Mahlases mandlijahu-õunakoogis kasutasin taaskord rapsiõli, mis muideks sisaldab E-vitamiini ning lisaks oomega-3-rasvhapetele ka oomega-6- ja oomega-9-rasvhappeid*. Tänu aga selle suurele monoküllastumata rasvhapete sisaldusele on rapsiõli üks väheseid õlisid, mida saab kuumutada kõrge temperatuurini rikkumata maitset, värvi ja iseloomu, samuti säilivad selles antioksüdandid.

Kuid nagu iga teise õli puhulgi, on hästi oluline rapsiõli õige hoidmine, sest kõik õlid on tundlikud valguse, kuumuse ja õhus oleva hapniku suhtes. Säilitamaks õli maitset ja toitainesisaldust, sh E-vitamiini, tuleks neid hoida pimedas, jahedas ja kuivas kohas. Kui rapsiõlipudel on juba avatud, siis tasuks seda hoida külmkapis ja tarvitada võimalikult kiiresti. Kui räägitakse nö õlimaitsest või keelele jäänud naljakast järelmaitsest, siis on tegemist enamasti just vanaks läinud või valesti hoiustatud rääsunud õliga, mis tasuks ära visata.

Esimesed öökülmad on juba saabunud ja õunadki otsakorral, niiet see siin jääb viimaseks selle hooaja õunakoogiks:) Juba homme sõidan aga ära ning novembris tagasi tulles on ju aeg jõuludeks valmistuma hakata, tummiseid šokolaadi- ja vürtsikaid kõrvitsakooke küpsetada ;-)

Minu tegemistega reisi ajal (olen nimelt Silversea sellel kruiisil) saad kursis olla minu instagram'i konto kaudu, samuti hakkavad mu reisipildid ilmuma estravelgramis. Kuna mul on palutud piltidel ka ise figureerida, siis hakkan erinevalt tavapärastest reisipiltidest ise ohtralt poseerima ja selfie'sid tegema :D Eks inimene ju harjub kõigega ja ongi üks barjäär jälle ületatud ;-) Neljapäeva hommikul tegin juba esimese enekaga algust ja suur rõõm näha, et nii palju oli neid, kes minuga mu rõõmu jagasid! :) Aitäh Teile!

Pehmet ja mahlast mandijahust õunakooki olen juba mitu korda valmistanud, sest see on ülimalt kiire ja lihtne, aga mulle endale hullult maitseb! Ja minu kriteeriumite järgi;-) ikkagi väga tervislik ka - magusus tuleb kodumaisest meest; mandlijahus ja õuntes on aga igasuguseid kasulikke toitaineid, sh E-vitamiini nagu rapsiõliski. Kooki võib teha ka magusatest õuntest, sest tainas ei ole liiga magus, aga hapukatega (eriti muidugi kodumaiste Antonovkatega) on küpsetis muidugi parim. 

Vaja läheb:
2 suurt õuna (puhastatud õunte kaal u 300 g)
200 g mandlijahu
20 g nisu- või riisijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 suurt toasooja muna
0,6 dl rapsiõli
1 dl vedelat mett 
1 tl vanillipastat
peotäis või paar mandlilaaste

Puhasta ja tükelda õunad. Sega mandli- ja riisi- või nisujahu küpsetuspulbriga. Klopi teises kausis munad kergelt lahti ning lisa õli, mesi ja vanillipasta. Sega korralikult läbi, lisa jahusegu, sega ühtlaseks tainaks ning sega hulka õunatükid.

Tõsta tainas 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ja ääred määritud võiga ning üle puistatud jahu või suhkruga. Puista koogi pinnale mandlilaastud ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 50-60 minutit kuni kook on läbi küpsenud ja pealt kergelt pruunistunud. Lase koogil pärast ahjust välja võtmist 30 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja naudi kas jahtunult või soojalt.


* Õiget oomega-rasvhapete kirjapilti saad vaadata Eesti Keele Instituudi keelenõuande lehelt - see on täitsa uskumatu, kuidas seda sõna peaaegu igal pool koguaeg valesti kirjutatakse!

Postitus sündis koostöös Risso rapsiõliga.

Kommentaare ei ole: