teisipäev, 23. november 2021

Šokolaadiküllane martsipanikeeks ajakirjast Jõulud


See eriliselt maitserikas ja külluslik (jõulu)kook on üks minu lemmikuid:) Selles on koos nii kuivatatud puuviljad (loomulikult enne kohvis seisnuna), ohtralt martsipani ja tumedat šokolaadi kui ka omajagu jõuluvürtse. Minu retsept ilmus koos eriti mahlase mee-mandlikoogi ja aromaatse kookose-jõhvikakeeksiga ajakirjas Jõulud, mida saab juba igalt poolt osta. 

Pildid kookidest tegi ajakirja jaoks andekas fotograaf Juta Kübarsepp, kes on ka selle postituse viimase foto autor. Ülejäänud jäädvustused on tehtud kiirelt mu enda telefoniga. Järgmine on pildistatud näiteks mu koduses "ateljees" verandal ja sarjast behind the scenes ehk näitab, kuidas tegelikult üks ahvatlev toidufoto sünnib:) Kõrvits on mu tädi Tiinalt, kohviveski vanavanaemalt, eestiaegne tool kodust Tartus ja vähemalt sama vana lauake ühest Viljandi vanakraami poest. Arvuti on fotograaf Juta oma ;-)


Rikkalikus šokolaadiküllases martsipani ja kuivatatud puuviljadega koogis ei ole millegi pealt kokku hoitud ja minu arvates sobib see nii peolaua ehteks kui ka pühadeaegseks nautimiseks oma perega. Ärgem unustagem, et juba sel pühapäeval on esimene advent, niiet kõik jõuludega seotud on "ametlikult lubatud" ;-) :D

Küpsetise kaunistuseks võid kasutada sarapuupähkleid või mandleid (hea oleks, kui need on kooritud), samuti saab ülejäänud martsipanist teha pallikesed või kasutada muid ümmargusi komme või šokolaaditrühvleid.

Gluteenivabaks koogiks kasuta 100 g maisi- ja 50 g toortatrajahu ning lisa 1 tl küpsetuspulbrit. Kui soovid, võid kohvile, milles seisavad puuviljad, lisada ka 1-2 sl kanget alkoholi, nt brändit, et anda küpsetisele veelgi särtsu juurde. Mina loomulikult teen seda alati ;-)

Soovitan kasutada võimalikult mandlirikast martsipani. Et seda kergem töödelda oleks, tsaub seda eelnevalt külmkapis hoida. Kui aega on vähe, piisab ka 15 minutist sügavkülmas. 
  
vaja läheb: 
200 g kuivatatud puuvilju (aprikoose, jõhvikaid, rosinaid)
u 1 dl külma kanget kohvi
200 g martsipani
100 g tumedat šokolaadi
130 g toasooja võid
130 g pruuni suhkrut (eriti hea on hele või tume muscovado)
1 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
150 g jahu
1-2 tl piparkoogimaitseainet
näpuotsatäis soola

Kate:
40 g võid
100 g tumedat šokolaadi
5 sl täispiima või koort
100-200 g martsipani
magustamata kakaopulbrit ja tuhksuhkrut (soovi korral)

Vajadusel haki kuivatatud puuvilju või marju väiksemateks tükkideks. Aseta puuviljad vähemalt pooleks tunniks kohvi sisse ja sega neid aeg-ajalt läbi, et need ühtlaselt vedeliku sees oleksid. 

Lõika martsipan õhukesteks viiludeks ja aseta taina valmistamise ajaks külmkappi. Haki šokolaad tükkideks. 

Vahusta või suhkrutega heledaks vahuks (kulub mõni minut). Lisa edasi vahustades ükshaaval munad.

Sega sõelutud jahu maitseainete ja soolaga. Lisa see võivahule, sega õrnalt ühtlaseks ning sega seejärel hulka tükeldatud šokolaad ja kuivatatud puuviljad koos kohviga.

Vala pool tainast võiga määritud ja jahuga üle puistatud 20 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber. Laota ühtlaselt peale martsipaniviilud ja nendele omakorda ülejäänud tainas. Silu pind ja küpseta 140-kraadises ahjus u 70 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase ahjust võetud koogil vormis jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele ja valmista glasuur. 

Lõika või ja šokolaad väikesteks tükkideks. Aseta koos piimaga kastrulisse ja lase nõrgal kuumusel sulada. Sega ühtlaseks ja laota koogile. Vormi külmast martsipanist pallikesed ja aseta need koogile. Soovi korral sõelu peale kakaopulbrit ja tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole: