reede, 10. veebruar 2023

Imemaitsev Lissaboni šokolaadikook



Portugal on üks äärmiselt tore riik, kus suurepärane kliima, maitsev toit ja imelised veinid, lisaks muidugi ohtralt kultuuriväärtusi ja looduskauneid kohti. Nii et soovitan soojalt sinna minna:) Kirjutasin Portugali toidust ja veinist eelmisel aastal Nädalalõpuleht LP-s suisa kaks korda siin ja siin; Lissabonist ja sealsetest toidukohtadest aga rääkisin paar aastat tagasi blogis

See jahuvaba suus sulav šokolaadikook on küll Portugali pealinnast inspiratsiooni saanud, kuid algse retsepti autor on Ameerika kokadusguru ja kokaraamatute autor Dorie Greenspan. Lissaboni meie Telliskivi meenutavad piirkonnas ehk kunagises tehasekompleksis LX Factory's, kus nüüd on armsad poekesed ja lahedad söögikohad, nautis Greenspan ühes kohvikus hõrku kahekihilist šokolaadikooki. See maius oli küll rikkalik ja rammus, kuid mitte nö raske. Koju jõudes üritas ta teha midagi samalaadset ise järele ja edasine on juba ajalugu ehk ameeriklase loodud Lissaboni nime kandev šokolaadikook on kuulsam kui enamik sellest riigist pärinevad maiuseid. 

Koogi tainale soovitan lisada 70%ilise kakaosisaldusega šokolaadi, kuid kui kasutad vähema kakaoprotsendiga šokolaadi, siis vähenda suhkru kogust vähemalt 30 g. Kreemis kasutan mina samuti 70%ilist šokolaadi, kuid siin võib olla ka 50-60% kakaosisaldusega variant.

Kook:
30 g naturaalset kakaopulbrit
1,5 sl maisitärklist
0,25 tl küpsetuspulbrit
120 g võid
150 g tumedat šokolaadi
100 g suhkrut
4 muna
1-2 sl külma kohvi või alkoholi

Sega kuivained omavahel. Tükelda või ja šokolaad, aseta kaussi ja kauss veevanni (ehk madalal kuumusel pliidil oleva poti, milles on vesi, mis kausini ei ulatu) kohale ja lase sulada aeg-ajalt segades.

Kui šokolaadisegu on ühtlaselt sulanud, võta kauss vesivannilt ja lisa suhkur. Klopi ükshaaval hulka munad, kloppides segu pärast iga muna lisamist pikemalt (kuni üks minut). Seejärel sega hulka kuivained ja kohv või alkohol. 

Vala tainas 22-23 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhjas on küpsetuspaber. Nii küpsetuspaber kui ka vormi ääred võiksid olla määritud võiga ja kakaopulbri või suhkruga üle puistatud. 
 
Küpseta kooki 160-kraadises ahjus 20 minutit. Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist serveerimisalusele ja lase jahtuda. 

Kreem:
4 dl vahukoort
150 g tumedat šokolaadi

Kuumuta 2,8 dl vahukoort kastrulis. Lisa peeneks hakitud tume šokolaad ja sega ühtlaseks kreemiks. Vala segu kaussi ja aseta 10ks minutiks külmkappi. Seejärel klopi šokolaadi-vahukooremass läbi ja aseta uuesti 10ks minutiks külmkappi. Korda seda tegevust viis-kuus korda kuni šokolaadikreem on piisavalt paksenenud. 

Vahusta ülejäänud vahukoor kohevaks vahuks. Vahusta vispliga külmkapist võetud šokolaadikreem pehmeks ja sega õrnalt spaatlit kasutades vahustatud vahukoor selle hulka.  Laota kreem koogile. Kui kreem ei ole veel piisavalt paksenenud, siis aseta taldrikule koogi ümber lahtikäiva vormi, milles koogi küpsetasid, äär (rõngas), et see aitaks vajadusel hoida kreemi paigal ja see taheneb külmkapis. 

Hoia kooki vähemalt 2 h külmkapis. 

Katteks:
kakaopulbrit
šokolaadilaaste või riivitud šokolaadi
marju

15 minutit enne söömist võta kook külmkapist välja ja sõelu peale kakaopulbrit või puista šokolaadilaaste ja meelepäraseid marju. Lõigata on kooki kõige mugavam pika terava märjaks tehtud noaga.

Kommentaare ei ole: