reede, 17. veebruar 2017

Böff - ajatu klassik


Böffist olen küll juba korra blogis kirjutanud, aga et sõbrapäevaks tundus see igati kohane toit - tervislik ja kerge, aga samas piisavalt "kirglik" ;-) - siis võtsin selle pildistamise veel korra ette:) Retsept koos foto ja alloleva jutuga läks koos ühe mu lemmiku jahuvaba tummise ja metspähklise šokolaadikoogiga Valentipäeva puhul Laupäevaleht LP-sse, mille veergudel juba homme jagan meie kalli kodumaa sünnipäeva tähistamiseks sobivaid suupisteid. 

Böff, mille söömist veel 10 a tagasi ettegi ei kujutanud (appi, toores liha ja muna!!!!), on saanud viimaste aastate jooksul mul nii sagedaseks toiduks, et valmistan seda kodus vähemalt korra nädalas ja välja sööma minnes valin peaaegu alati just tartari enda eelroaks. Ja kui varem võtsin pearoaks reeglina kergema kalaroa, siis nüüdsel ajal on mind raske midagi muud peale veiseliha sööma meelitada ... :) Loodan, et viimaste aastate pidev  tungiv vajadus igal võimalusel täiesti toorest (böff, pastrami või carpaccio) või maksimaalselt rare-küpsusastmes veiseliha süüa peagi üle läheb, seniks aga jagan näpunäiteid parima böffi valmistamiseks. Seekord on liharoog südamekujuline; isegi röstitud saiast tegin väikeste piparkoogivormidega südamed, et paremini sõbrapäeva teemasse haakuda :) :) :) 

Toredat ja maitserohket nädalavahetust!!!


Boeuf a la tartare ehk hakitud veiseliha, mille kohta eestlased koduselt “böff” või “tartar” ütlevad, on ajatu klassik, mille leiab ka paljude restoranide menüüst. Kuid siingi kehtib reegel: ise tehtud, hästi tehtud, sest enda valmistatud on alati parim, kuna tead täpselt, kui värske on tooraine (böffi puhul on see eriti oluline!) ja milliseid lisandeid kasutada, et enda jaoks parim tulemus saavutada.

Mina eelistan böffi valmistada liha noaga kraapides, kuid võib kasutada ka hakklihamasinat või poest ostetud veisehakkliha; kuuldavasti töötlevad mõned inimesed liha böffiks ka köögikombaini kasutades. Lihalt eemalda kindlasti kelmed enne töötlemist, kuid rasva soovitan alles jätta - see teeb böffi mahlasemaks ja maitsvamaks.

Kanamuna kollase asemel sobib böffi lisandiks väga hästi ka vutimuna kollane. Toore asemel võid kasutada külmutatud munakollast, sest sügavkülmas muutub selle tekstuur kreemjaks. Selleks aseta terve toores muna 24-ks tunniks sügavkülma seisma. Külmunud muna sulata, koori, eemalda vedelaks muutunud munavalge ja kasuta hangunud kollast.

Hindan böffi puhul lähenemist “less is more”, et võimalikult palju liha enda maitset tunda, kuid lisandid ja nende rohkus on samuti igaühe enda maitse asi. Näiteks võib lisaks retseptis toodud koostisainetele liha hulka segada pisut extra virgin oliiviõli, hakitud oliive või jalapeno pipart, Worcestershire või Tabasco kastet, peeneks hakitud marineeritud kurki, sinepit, sidrunimahla või mõnda vürtsikat punast kastet (Adžika, ketšup vmt). Kõiki loetletud lisandeid võib pakkuda ka böffi kõrvale.

Kuigi traditsiooniliselt serveeritakse selle liharoa juurde enamasti pits viina, et võimalikke toorest lihast ja munakollasest saadavaid baktereid hävitada, siis tegelikult sobib böffi juurde väga hästi mõni valge (nt riesling) või kergem punane (nt pinot noir) vein; šampanja on aga alati kindlapeale minek, eriti pidulikul puhul.



300-400 g veise sise- või välisfileed vm pehmemat tükki (nt petite tender)
värskelt jahvatatud musta pipart, soola(helbeid) ja pisut (u 0,5 tl) suhkrut
1-2 sl kappareid
1 šalottsibul või pool väikest punast sibulat
2-3 anšoovise- või vürtsikilufileed
peotäis hakitud murulauku
2 munakollast
röstitud saia või leiba

Kraabi noaga liha peeneks, allesjäänud tükk haki nii peenelt, kui vähegi saad. Sega soola(helveste), musta pipra, suhkru, kapparite, peeneks hakitud sibula, anšoovise või kilu ja murulauguga läbi. Kui on aega, aseta kausile kile ja lase külmkapis u tunnikene maitsestuda; kui ei, serveeri kohe. Jaota lihasegu kaheks (võid kasutada südamekujulist piparkoogivormi), tee kummagi portsu keskele süvend ja aseta sinna munakollane ning serveeri koos röstitud saia või leivaga. Peale jahvata veel soovi korral musta pipart ning puista soola(helbeid) ja hakitud murulauku.

Kommentaare ei ole: