reede, 3. veebruar 2017

Selleri-lillkapsasupp suitsulõhega


Ma ei tea, kuidas teil, aga minul on pidevalt vaja erinevatesse toitudesse olgu selleks siis kanapuljongi keetmine või mõne supi valmistamine, ühte või kahte varssellerit. Kuna aga poes müüakse varssellerit ju vaid poolekiloste puntidena, siis on ülejäänud varred pidevalt külmakpis oma aega ootamas. Et korraga kogu järjekordne ülejääk ära kasutada, saigi välja mõeldud see supp. Lisasin massi mõttes kartulit ja lillkapsast, kreemisuse saavutasin vahukoore, või ja juustuga ning nautisime seda suitsukalaga. Kõrvale sobib ideaalselt krõbeda koorikuga või röstitud sai. Selle supi puhul ei lähe raisku ka varsselleri lehed, sest neid saab serveerimisel supi peale hakkida. 

Supi retsept ilmus ka paar nädalat tagasi Laupäevaleht LP-s koos teiste soojendavate talviste suppidega; homme aga jagan samas lehes kahe Balilt pärineva hõrgu roa retsepti ning räägin pisut sealsest köögist. Loodan muidugi ka blogisse Balist väikese loo teha, et oleks lihtsam oma soovitusi inimestele edasi anda. Hetkel on nii palju sõpru-tuttavaid Balil või sinna minemas ning kõige mugavam tundub mulle olevat kogu info ühte postitusse panna. Seniks aga ilusat (sportlikku) nädalavahetust! :)

Vaja läheb:
1-2 sl rapsiõli
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
mõned kartulid (300-400 g)
1 lillkapsas (500 g - 1 kg)
1,5-2 l puljongit
punt varssellerit (400-500 g)
1 punt lehtpeterselli (kasuta ainult lehti)
2 dl (1 pakk) vahukoort
soovi korral paar sl võid või paar peotäit riivitud juustu
soola, värskelt jahvatatud pipart
200 g suitsulõhet
extra virgin oliiviõli, sellerilehti

Haki sibul ja küüslauk peeneks ning prae poti põhjas madalal kuumusel õli sees 4-5 minutit kuni need on pehmed, aga ära pruunista. Lisa tükeldatud kartul ja lillkapsaõisikud ning kuumuta veel 5-6 minutit aeg-ajalt segades. Lisa puljong, lase keema tõusta, alanda kuumust ja lase podiseda 4-5 minutit kuni kartul hakkab pehmeks muutuma.

Lisa peenelt viilutatud varsseller, lase keema tõusta, alanda kuumust ja keeda madalal kuumusel 5-8 minutit kuni seller on pehme. Lisa petersellilehed ja lase supil veel 2-3 minutit podiseda. Sega hulka vahukoor, kuumuta läbi ja töötle kas saumikserit kasutades või köögikombainis või kannmikseris püreeks, suru soovi korral läbi sõela (kui soovid eriti ühtlast ja kreemjat tulemust), lisa vajadusel riivitud juust või võikuubikud, maitsesta soola ja musta pipraga ning serveeri koos tükeldatud suitsulõhega. Peale võid niristada oliiviõli ja puistata hakitud varssellerilehti. 

6 kommentaari:

inglitiivad ütles ...

Olin selle supi suhtes väga skeptiline, sest ma pole just eriti suur sellerisõber, aga see viis keele alla! Mehele ka meeldis väga. Aitäh retsepti eest!

Silja Luide ütles ...

hahaha, sama siin - ma eriti sellerit ei armasta ja see tundus alguses mission impossible, et kõik varred korraga ära kasutada (mida head sellest ikka tulla saab, onju?!) :D aga suur aitäh heade sõnade eest! nii tore on kuulda, et isegi mees sõi! :)

Anonüümne ütles ...

Suured tänud, väga maitsev supp tuli:)

Silja Luide ütles ...

aitäh Teile tagasiside eest! mul on selle üle alati tohutult hea meel - tore on teada, et retsepte proovitakse ja need õnnestuvad :)

Hexy ütles ...

Väga meeldiv üllatus, et seller võib nii hästi maitseda.

Silja Luide ütles ...

nii tore seda kuulda, Hexy! :) ausalt öeldes see üllatas mind ennastki ;-)