pühapäev, 19. märts 2017

Cocoa Bliss Balls ehk tervislikud kommid otse Malaisiast


Tervislike kommide ja trühvlite retsepte on siin blogis juba omajagu, aga nagu juba vanarahvaski teadis, siis küll küllale liiga ei tee, niiet lisan veel ühe maitsvate pallikeste tegemisõpetuse. Sain selle retsepti teisipäeval Kuala Lumpuris toredas ökopoes toimunud koolituselt, kuhu mind viis sõbranna, kelle juures seekord peatusin (aitäh, Maret!). Tegime kokku neli kasulikest toitainetest pakatavat imemaitsvat maiust ja meid juhendas armas brasiiliast pärit naine, kellelt pärinesid ka kõik retseptid, sealhulgas nende kommide oma. Ilmselt lähevad aga teisedki maiused kodus kordamisele, niiet ka blogisse lisan peale selle retsepti kindlasti mõne veel. 

Tais ja Malaisias on praegu isegi veel kuumem kui jaanuaris Balil (päevane temperatuur on 40 kraadi ringis), mille vastu minul midagi ei ole. Mulle soe ilm meeldib (isegi selline väga palav on minu jaoks tore), samuti armastan päikest ning selles piirkonnas olevat head vürtsikat toitu ja värskeid puuvilju, niiet minu jaoks on nende kahe riigi puhul tegemist ideaalsete reisisihtkohtadega. Kuigi olen nii Tais kui ka Malaisias mitu korda juba käinud, siis ikka igaks juhuks küsisin ühelt KL-s elaval tuttavalt üle, et ega ometi viisat vaja pole ja kas raha saan lennujaamas automaadist:) Ja ta vastas, et "täpselt nii iisi kõik ongi - pass, hambahari, kredikas. Tuld!" Hambaharja ja -pasta jätsin küll koju, sest teadsin, et nii lennukis kui ka hotellides saan need niikuinii, aga passi ja pangakaardid pakkisin koos päikeseprillidega kotti :) Malaisias kulub muidugi marjaks ära ka adapter, sest elektripistikud on teistmoodi, aga nii hotellis kui ka sõprade pool pole selle pärast vaja muretseda ja alati saab kohapeal osta. Ja raha tasub igal juhul võtta automaadist ja igal võimalusel kaardiga maksta, sest pankade kurss on ülimalt soodne. Kuigi mul on ühe Eesti rahavahetuse kliendikaart, millega saan soodustust, siis on ikkagi selline vahetamine tunduvalt ebaotstarbekam, kui teises riigis oma pangakaardi kasutamine (st kurss on esimesel juhul palju halvem). Vähemalt on see nii Tai, Malaisia ja Indoneesiaga, teiste Aasia riikide kohta ei julge hetkel midagi öelda, sest pole sel aastal neis käinud :) 

Aga need olid niisama väikesed pisidetailid neile, kes ise plaanivad lähiajal Aasiasse reisida, teistel aga tasub esimesel võimalusel alloleva retsepti järgi endale mõnusaid maiuseid valmistada, millega magusaisu tervislikult rahuldada saab ;-)


100 g India pähkleid
100 g röstitud mandleid
2 sl naturaalset kakaopulbrit
200 g kivideta pehmeid Medjooli datleid
3 sl kuivatatud jõhvikaid või 1 väike (30 ml) kange kohv/espresso
1 tl jahvatatud kaneeli (soovi korral)
peeneks hakitud mandleid

Aseta pähklid ja mandlid köögikombaini ning töötle ühtlaseks puruks. Ole ettevaatlik - kui liiga kaua töötled, on tulemuseks pasta. Lisa kakao, datlid, kaneel, jõhvikad või kohv ning töötle ühtlaseks. Kui segu tundub kuivavõitu, lisa pisut kookosõli. Mass peaks enne kommideks rullimist välja nägema nagu eelmisel fotol.

Rulli segu pallideks ja veereta neid jahvatatud mandlites. Külmkapis peaks need säilima u 2 nädalat, aga tegelikult saavad kiiresti otsa :)

3 kommentaari:

Gaili ütles ...

Ma tulin ka just Taist, Malaisiast, Indoneesiast ja Laosest, aga vaatamata sellele, et mul adapter kaasas oli, seda kuskil vaja ei läinudki.

Minu kogemus ütleb, et raha osas on mõistlikum kaasa võtta eurosid ning neid kohapeal vahetada, sest ATMist välja võttes on kurss kehvem ning lisandub väljavõtmistasu (Kuala Lumpuris olid teenustasud ca 5 eurot + SEB panga 1,5% ning rahavahetustest kehvem kurss). Aga see raha kaasavõtmine toimib siiski vaid lühemate reiside puhul.

Silja Luide ütles ...

Ma võtsin ka varem Aasiasse alati eurosid kaasa, aga hetkel olen lähtunud kohapeal lühemalt või pikemalt peatuvate või elavate sõprade-tuttavate soovitustest ja sellest täielikult loobunud. Sama nt ka Indias. Samas igale poole reisides küsin alati üle, mida oleks mõttekam teha. Võimalik, et mingi väike vahe tuleb kaardi kasutamise puhul võrreldes valuutavahetusega, aga arvestades mugavust ja turvalisust (eriti hoiatasid Balil pesitsevad inimesed selles osas, seal pidi petmine eriti levinud olema), olen ise täiesti kaardi peale üle läinud ja nt viimasel reisil polnud mitte ühtegi eurot kaasas. Aga mul on Su kommentaari üle väga hea meel, sest see näitab, et on ka alternatiivseid lahendusi ja kindlasti nii mõnigi mu tuttav, kes omakorda minult nõu on küsinud, saab idee ka teiste variantide proovimiseks :)

Kusjuures, eelmisel korral, kui üle 3 nädala Malaisias olime, oli adapter peaaegu igapäevaelt kasutuses. seekord ei läinud tõesti mul ka kordagi seda vaja :)

Gaili ütles ...

Ma olen olnud kohtades, kus pole ühtegi ATMi läheduses :) Kasvõi viimati ei hakanud Kuta Lombokil ühtegi silma. Port Bartonis polnud ka kindlasti. Ja viimati KLis ühe kaardiga ei saanudki raha välja võtta, seega ma alati hoian juba sellisteks juhtudeks mingit kogust eurosid kaasas. Ja kui vahetult enne riigist lahkumist selgub, et täpselt 10 euro jagu on kohalikku raha puudu, siis on ka hea see natuke vahetada mitte välja võtta, nii, et maksad 16 selle eest...

Muide, vaatasin just Tavidi lehelt kursse. MYRi müügikurss on neil 4,5 ja mul tuli 850 MYRi väljavõttes kursiks 4,4 kolm nädalat tagasi. Samas THB ja IDR kursid on ikka oluliselt kehvemad kui seal kohapeal rahavahetustes. Nii ja naa nendega :) Mitte, et siin nüüd mäng mõisa peale käiks ;)

Ma just enne selle aasta esimest reisi ostsin uue adapteri, sellise, kus on mitu USB auku. Vot seda osa kasutasin küll, sest mingil põhjusel oli mitmes hotellis vaid üks pistikupesa...