teisipäev, 7. oktoober 2025

Toorjuustukattega pohla-martsipanikook


 
Pohlad ja martsipan on superkooslus, mis mul paljudes retseptides kasutusel, nt mahlases kringlis, muffinites, selles martsipanipõhjal koorelikööriga juustukoogis, kohupiimavormis, suus sulavas juustukoogis, šokolaadikoogisbeseekattega pohla-juustukoogis ja veel nii mõneski teises retseptis, mis kas blogis või mõnes mu raamatus leidub :)

Seekord aga said need kaks kokku juustukattega lihtsas koogis. Koogis on näha veidi tumedat šokolaadi ja see tuleb sellest, et pidin kasutama Kalevi martsipanibatoone, kuna martsipani ei õnnestunud ühestki Kalamaja toidupoest hankida. Tavaliselt (praegugi) on mul martsipanist (suurem) varu, aga seekord oli kõik otsas, nii et ei jäänud muud üle, kui lähiümbruse poed tulutult läb käia ja lõpuks martsipani-šokolaadibatoonid koogi sisse hakkida. Maitseoamdusi see loomulikult ei mõjutanud - pigem vastupidi. Kooki söödi ja kiideti, nii et võib teinekordki vabalt sellise asenduse teha :)

Gluteenivaba koogi jaoks kasuta riisijahu ja lisa küpsetuspulbrit 1,5 tl; kui aga kasutad mõnda gluteenivaba jahusegu, siis piisab samast kogusest küpsetuspulbrist, mis nisujahu puhulgi retseptis kirjas. 

Põhi:
150 g toasooja võid
70 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 toasoe muna
200 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või suhkrutega heledaks kohevaks vahuks, seejärel vahusta hulka muna. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga läbi ja sega taina hulka. 

Laota tainas ümmarguse lahtikäiva 24-26 cm koogivormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, ja silu pind. Küpseta põhja 200-kraadises ahjus 10 minutit. 

Täidis:
100-200 g martsipani
3 keskmist õuna (kokku u 300 g)
100 g pohli
1 sl tärklist

Lõika martsipan ja õunad väikesteks (u 1 cm) tükkideks. Sega need läbi pohlade ja tärklisega ning laota vormi eelküpsetatud koogipõhjale. 

Kate:
4 muna
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
150 g suhkrut

Klopi munad vispliga kergelt lahti, sega hulka toorjuust, hapukoor ja suhkur. Laota kate vormi täidise peale. 

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni kate on äärtest tahenenud (kook võib keskoas veel kergelt võdiseda). 

Lase koogil vormis jahtuda ja aseta siis külmkappi tahenema. Hea oleks, kui kook saaks enne söömist vähemalt paar tundi külmkapis olla. 


Kommentaare ei ole: