kolmapäev, 1. märts 2017

Tervislikum kohupiimavorm skyr'i ja marjadega



Olen suur kohupiimatoitude, sh ahjuvormide, fänn ja ühe variandi sellest hõrgust magustoidust lisasin blogisse juba eelmisel suvel. Seekord tegin vormi ilma suviseid marju sisse panemata ja pisut ehk lihtsama, kuigi siiski vahustasin munavalged eraldi, et maius oleks ka kohev. Kui sa seda aga teha ei soovi või ei viitsi, siis sega kõik komponendid lihtsalt ühes kausis kokku ja tulemuseks on veidi tihkema tekstuuriga küpsetis, kuid kindlalt sama maitsev ;-)

Tuunisin ka kohupiimavormi retsepti tervislikumaks ja kasutasin traditsioonilise hapukoore asemel seekord Eesti turul suhteliselt uudset piimatoodet nimetusega "skyr". Skyr on kõrge valgusisaldusega (100 g kohta 11%) väherasvane kohupiimapasta-laadse konsistentsiga kreem, mida tehakse hapendatud piimast spetsiaalse juuretisega. Võõrapärane nimi on tingitud skyr'i päritolust - nimelt on see piimatoode olnud kasutusel Islandil juba üle 1000 aasta ja sealt see nüüd ka meile jõudis. Saareriigi elanikud pole aga paraku selle väljamõtlejad - tegelikult olevat skyr toodud sinna hoopis Norrast üle 1100 a tagasi.



Mulle meeldib skyr'i paks kreemjas tekstuur, mis meenutab kohupiimapastat, aga maitse on samas pisut hapukam. Kasutan skyr'i aeg-ajalt kohupiima või Kreeka jogurti asendajana hommikusöögis (või niimoodi) koos marjadega, samuti on see hea keefiri või maistestamata jogurti asemel smuutidesse lisada. Samuti võib selles magutsoidus topsi Kreeka jogurtit hoopis sama koguse skyr'iga asendada või niisama suhkru ja kakaoga läbi segada nagu vana hea hapukooremaius. Üks päev aga tegin endale pärastlõunaseks maiustamiseks banaanijäätist kakaopulbri ja vanilliga, kuhu lisasin ka u 100 g skyr'i (banaane oli kaks) - hästi hea oli! :)

Kohupiimavorm on väga maitsev marjade või toormoosiga, kuid loomulikult võib juurde teha klassikalise kisselli. Üks variant kisselli valmistamiseks on siin.

Kohupiimadest soovitan nii vormide kui ka sõrnikute valmistamisel kasutada just Farmi kohupiima - pakkidel on üleval nurgas punasega ka kiri peal "ei sisalda želatiini". Želatiini sisaldava kohupiimaga võivad küpsetised jääda lödid - Farmi kohupiima puhul seda ohtu ei ole.



Vaja läheb:
3 suurt muna
näpuotsatäis soola
3 sl suhkrut
200 g (pool pakki) skyr'i
400 g (2 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
3 sl nisu- või toortatrajahu

Soovi korral maitseks: 1 tl vanilliekstrakti või jahvatatud kaneeli, 0,5 tl jahvatatud kardemoni; ühe sidruni või apelsini peenelt riivitud koor vms.

Eralda munavalged kollastest. Vahusta munavalged soolaga tugevate tippudega vahuks. Teises kausis klopi visplit kasutades munakollased suhkruga lahti, lisa skyr, kohupiim ja jahu ning sega vispliga läbi. Viimasena lisa ettevaatlikult spaatliga alt üles tõstes munavalgevaht.

Vala segu kas küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga ülepuistatud u 20X20 cm suurusesse neljakandilisse vormi, silu pind ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 30-40 minutit. Lase jahtuda, lõika tükkideks ja naudi kas (toor)moosi või kisselliga või lihtsalt väskete marjadega.



Postitus sündis koostöös Farmiga.

Kommentaare ei ole: