kolmapäev, 5. juuli 2017

Maasikakreemi ja pistaatsiabeseedega Eton Mess



Ma armastan maasikaid ja söön neid praegu igal võimalusel:) Lisaks niisama kohupiima,  maitsestamata jogurti või jäätisega nautimisele kasutan neid salatites, smuutides, magustoitudes ja kookides. Retsepte maasikatega on blogis ohtralt ja tuleb loomulikult aina juurde :)

Kuna vahukoor ei ole kunagi mu lemmik olnud (et mitte otse välja öelda, et see mulle kohe üldse ei meeldi), siis tegin inglaste loodud Eton Mess'ist Eestipärase versiooni juba viis aastat tagasi. Samuti ei armasta ma poes müüdavaid beseeküpsiseid, küll aga võin enda tehtud beseed kasvõi terve plaaditäie korraga ära süüa:D Eton Mess pakub mulle millegipärast pidevalt inspiratsiooni erinevate ideedega mängimiseks, mistõttu on mul blogis sellest suisa neli(!) erinevat versiooni. Aga et juba vanarahvas teadis, et küll küllale liiga ei tee, siis ei saa jätta järgmist retseptikest lisamata :) Igaks juhuks mainin, et see ilmus eelmisel nädalal Laupäevaleht LP-s koos mõne teise maasika ja besee retseptiga.

Kui aga on soovi proovida teisi minu loodud Eton Mess'i laadseid desserte, siis variantideks on lihtsa besee, kohupiimaga kreemi ja marineeritud maasikategašokolaadibesee ja kohupiima-kamakreemiga ning metspähklibesee ja kohupiima-kamakreemiga Eton Mess'ist inspiratsiooni saanud desserdid. Lisaks veel ka Kreeka jogurti ja kamaga kohupiimakreem marineeritud maasikate ning metspähklibeseega, millest on olemas video.

Marineeritud maasikate asemel üritasin seekord teha maasikatest hoopis curd'i - rammusat kreemi, millest mul blogiski palju erinevaid versioone alates klassikalisest lemon curd'ist lõpetades rabarberi, granadilli ja astelpaju kreemidega. Nende linke kahjuks enam välja otsida ei jõua, sest vaja kontserdile minna, küll aga on need kõik ilusti olemas retseptiregistris :)

Magustoidu jaoks tasub nii maasikakreemi kui ka beseed eelmisel päeval või sama päeva hommikul valmis teha, sest need peavad olema magustoidu serveerimise ajaks külmad.



Pistaatsiabeseed:
3 munavalget
130 g tuhk- või peensuhkrut
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)
peotäis peenelt hakitud pistaatsiapähkleid või röstitud sarapuupähkleid (20-30 g)

Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja hakka supilusikatäie kaupa tuhksuhkrut lisama, vahustades kuni tekib tugevate tippidega vaht. Sega hulka vanill ja peenelt hakitud pähklid ning tee kas supilusika või pritskotiga küpsetuspaberile väikesed kuhjad. Küpseta ahjus 140 kraadi juures 40-50 minutit kuni beseed on kuivad ja krõbedad, aga mitte veel pruunistunud. Lase ahjust võetud beseedel u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma.

Maasikakreem (inglise k. curd):
250-300 g maasikaid
150 g suhkrut
2 muna
3 munakollast
0,7-0,8 dl sidrunimahla (1 suure sidruni mahl)
1 sl maisitärklist
100 g võid

Püreesta maasikad blenderis ja aja läbi sõela. Aseta maasikapüree koos suhkru, munade, munakollaste, sidrunimahla ja maisitärklisega kaussi või paksupõhjalisse potti ning sega vispliga ühtlaseks. Sega vispliga hulka väikesteks tükkideks lõigatud või. 

Aseta pott pliidile või kauss kastrulile, milles on õrnalt keev vesi, nii, et kauss vette ei puutuks. Kuumuta samal ajal vispliga segades kuni segu pakseneb (u 5 minutit, vajadusel rohkem). Aja kreem läbi sõela, kata toidukilega ja aseta külmkappi tahenema. 

Kreem:
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
370-400 g paksu maitsestamata jogurtit

Sega kohupiim jogurtiga läbi, pudista sisse u pooled beseed. Soovi korral tükelda mõned maasikad ja sega hulka u pool maasikakreemist. Võid asetada maasika-curd'i ka kihiti kohupiima-jogurtikreemiga. Serveerimisel tõsta lusikaga peale maasikakreemi ja pudista veel beseesid, soovi korral ka pistaatsiapähkleid.


Kommentaare ei ole: