reede, 28. juuli 2017

Suviselt värskendav arbuusi-feta salat


Ülitore, et lõpuks ometi on kätte jõudnud päikselised palavad suveilmad ja sumedad õhtudki on pigem mõnusat õues istumist, grillimist jms soosivad, kui tuppa teki alla värsket piparmündi teed limpsima ajavad. Ja sellisteks suvisteks päevadeks ja õhtuteks on paslikud just igas mõttes kerged road, mille valmistamiseks ülemäära aega ei kulu ning mis kõhule pai teevad. Arbuusi ja fetaga salat on just selline parimas mõttes suviselt kerge ning seda saab nautida nii grill- ja muude roogade lisandiks kui ka kerge einena, samuti sobib see eelroaks.

Arbuus ise on üks tore kõrvitsaliste sugukona kuuluv vili, millest kirjutasin pikemalt Laupäevaleht LP-s ja lühemalt blogis arbuusismuuti retsepti juures. Selle mahlane sisu sisaldab 5-10% suhkruid ja võib olla ka kollane, rohekas-valge või valge värvusega. Kuigi umbkaudu 90% arbuusi sisust moodustab vesi, leidub selles siiski ka kasulikke toitaineid nagu aminohappeid, vitamiine (A, C, E, D ja B-grupi) ja mineraalaineid (rauda, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi). Lisaks on arbuusis karotenoidide hulka kuuluvat antioksüdant lükopeeni, mis võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste tekkimise riski. Ühe hiljutise uuringu kohaselt võib arbuusi söömine alandada ülekaalulistel inimetsel vererõhku nii puhkeolekus kui ka stressisituatsioonides.


Arbuusi ostes tasub valida kollase laiguga vili, samuti võib küpsuse kindlaks tegemiseks koorele koputada - kui heli on õõnes ja vili kõlab tühjalt, on tegemist veel toore arbuusiga, sest küpse vilja kõla on tuhm.



1 väike või pool suurt punast sibulat
200 g (1 pakk) fetajuustu
800 g -1 kg  arbuusi puhastatud viljaliha (u pool keskmist arbuusi)
peotäis värsket münti
värskelt jahvatatud musta pipart

Koori sibul ja viiluta peeneteks viiludeks, murenda või tükelda fetajuust. Puhasta arbuus ja lõika tükkideks. Sega kõik kausis kokku (suuremad mündilehed rebi või haki väiksemateks tükkideks), jahvata peale musta pipart ja naudi.


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mündi asemel sobib hästi ka koriander, meie pere eelistab seda varianti:)

Silja Luide ütles ...

ooo, väga lahe idee, aitäh! mul endal haarab käsi alati arbuusi puhul mündi järele ja pole koriandri peale tulnudki, aga proovin kindlasti ära ka selle variandi :)