laupäev, 14. oktoober 2017

Jõhvikamoosi, kohupiimakreemi ja tatramüsliga magustoit ning tervisesegu


Jõhvikamoos on eriti lihtne valmistada, vähemalt juhul, kui seda teha nii nagu mina teen ;-) Koos kohupiima-toorjuustukreemi ning krõbeda toortatrast ja pähklitest valmistatud granola'ga on see aga üks eriliselt mõnus magustoit - paigas on nii magusus kui ka hape ning nii kreemisus kui ka krõbedus! Soovitan proovida;-) Kes soovib aga vähem rammusat desserti, see võib torjuustu asendada paksu maitsestamata jogurtiga (nt Kreeka jogurt) või kohupiimapastaga.

Kirjutasin eelmisel nädalal Laupäevaleht LP-s jõhvikatest ja nende kasulikkusest, sest kuremari on üks kasulikumaid marju. "Jõhvikas - väärtuslikeim metsamari” - just sellist pealkirja kandis 1989. a ilmunud ajalehe artikkel, mille väljalõike ühe marjadest rääkiva “targa” raamatu vahelt leidsin. Hakates kirjutama toiduteemalisi lugusid, on mul tavaks sirvida erinevaid teemat käsitlevaid teoseid, millest suur osa pärineb mu kadunud vanaisa, metsateadlase Harald Rebase kogust. Kuna tal oli kombeks välja lõigata või paljundada ka asjalikke teaduspõhiseid artikleid, siis on raamatute vahel alati igasugust põnevat lugemist veel lisaks.

Peamiselt rabas, aga ka rabastuvais metsades, siirdesoodes ja kinnikasvavate järvede kallastel kõikjal Eestis leiduvale jõhvikale annavad punase värvi värvained - antotsüaanid. Jõhvikas, igihaljaste roomavate kääbuspõõsaste perekond kanarbikuliste sugukonnast, on tuntud rahva seas ka kui kure-, raba- ja soomari. Harilik jõhvikas, ladina keeles Oxycoccus palustris (tuleneb sõnadest oxys - hapu, kokkos- mari ja palustris - koos kasvav) kasvab “kõhuli” - tema roomavad varred kinnituvad kasvupinnasesse pikkade juurte abil.

Jõhvikamarjad sisaldavad 3-5% suhkruid, 3-4% orgaanilisi happeid (sidrun-, bensoe- ja ursoolhapet), askorbiinhapet, viite flavonoidi, glükosiide, pektiin- ja värvaineid, 14 aminohapet ning mikroelemente (eriti joodi, kuid ka rauda, mangaani ja tsinki). Eriti märkimisväärne on kuremarjade puhul bensoehape, millel ja mille sooladel on nii mikroobe hävitav kui ka nende elutegevust pärssiv toime. Seetõttu säilivad jõhvikad ja nendest tehtud hoidised väga hästi.

Muuhulgas jagasin LP-s ka oma tervisesegu retsepti, mida ma ise igapäevaselt vähemalt ühe supilusikatäie võtan.

Selleks läheb vaja:

400-500 g jõhvikaid
2 keskmist sibulat (200-250 g)
2 küüslauku (150-200 g)
1 sidruni mahl
350-500 g mett

Koori sibul ja küüslauk ning lõika väikesteks tükkideks. Aseta koos kõigi asjadega kannmikserisse ja töötle ühtlaseks. Aseta õhukindlalt suletavatesse anumatesse (nt purkidesse) ja hoia külmkapis. Segu säilib külmkapis vähemalt kuu aega.


Jõhvikamoosi, toorjuustu-kohupiimakreemi ja tatra-granola'ga magustoit

Jõhvikamoos

Kui kasutad moosisuhkrut, siis ära kauem keeda, kui retseptis kirjas, sest muidu pektiini mõju väheneb. Arvesta sellega, et moos pakseneb jahtudes. Kui soovid moosisuhkru asemel keedises aga tavalist suhkrut kasutada, siis võta seda 600 g asemel 1 kg, aseta kohe koos marjadega potti ja keeda nii kaua, kuni moos pakseneb.


1,2 kg jõhvikaid
600 g moosisuhkrut

Aseta marjad koos 5 dl veega potti ja lase keema tõusta. Alanda kuumust ja keeda pisut, kuni jõhvikad hakkavad katki praksuma. Lisa suhkur ja sega kuni see lahustub. Lase moosil madalal kuumusel 10-15 minutit keeda aeg-ajalt segades ja vahtu eemaldades. Keera kuumus maha, lase moosil u 10 minutit potis seista, eemalda vaht ja tõsta seejärel steriliseeritud purkidesse.

Krõbe tatra-granola

100 g toortatratangu
5 sl (gluteenivabu) kaerahelbeid
50 g röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
3 sl naturaalset kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
3 sl vedelat mett või vahtra-, muscovado või suhkruroosiirupit
3 sl kookosõli

Sega tatar kaerahelveste, jämedalt hakitud pähklite, kakao ja soolaga läbi. Teises kausis sega mesi või siirup sulatatud kookosõliga, vala vedelik kuivainete hulka ja sega ühtlaseks. Laota puru ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 160 kraadi juures 15 minutit. Sega läbi ja küpseta veel 10 minutit. Isegi kui granola ei tundu olevat veel piisavalt pruunistunud ja aromaatne, siis ära kauem küpseta, sest muidu on oht see ära kõrvetada. Jahtudes muutub segu piisavalt krõbedaks, niiet muretseda ei ole vaja. Lase granola'l jahtuda enne serveerimist.  

Toorjuustu-kohupiimakreem:
400 g toasooja toorjuustu või 
300 g toorjuustu ja 100 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
200 g vanillikohupiima
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut

Sega kõik komponendid visplit kasutades ühtlaseks kreemiks, kata kauss kilega ja aseta kuni serveerimiseni külma.

Võta neli kaussi, pokaali vm anumat ja aseta igasse ühte neist kreem, puista peale granola't ja tõsta jõhvikamoosi. Jaga ülejäänud kreem võrdselt sinna peale, seejärel granola ja nirista veel moosi.

Ülejäänud tatra-granola't säilita õhukindlas anumas toatemperatuuril (säilib u 2 nädalat) ja kasuta magustoitude või hommikusöögi lisandina. Eriti hea on see koos maitsestamata jogurti või kohupiimakreemiga, millele on lisatud värskeid marju.

Kommentaare ei ole: