teisipäev, 12. juuni 2018

Maasika-rabarberikissell kohupiimakreemiga


See on igakevadine kissel, mida viimastest sügavkülmikus olevatest maasikatest ja esimestest noortest peenetest punase koorega rabarbrivartest valmistan. Ülilihtne ja ülimõnus!:) Hetkel on turul maasikad juba odavamad kui sügavkülmaletis, niiet kui sügvkülmik tühi, siis kasuta värskeid marju. Samas on kodumaised maasikmarjad nii kalli hinnaga (ja samas nii magusad), et kisselli ma neist küll keeta ei raatsi, vaid naudin neid niisama. Seega soovitan selle desserdi jaoks kasutada pigem sügavkülmas olevaid marju, kui välismaised värsked marjad ei sobi :)

Blogisse sai aastaid tagasi kirja üks mu maasika-rabarbrikisselli katsetus ingveriga, kuid enamasti lisan maitseainena kissellile vanillikauna või kaneelipulga, vahel aga üldse mitte midagi (nagu seekord), sest kohupiimakreem on niigi juba vanillimekiga. Kes ei soovi klassikalist kohupiimakreemi võib kisselli nautida hoopis vahustatud vahukoore või vanillijäätisega, mulle meeldib aga vahel seda ka lihtsalt niisama süüa.

Et anda desserdile krõbedust ja lisada kasulikke kiudaineid, sobib lisandiks suurepäraselt mõni tervislik müsli või granola. Kui kasutad poest ostetud segu, siis jälgi, et selles ei oleks lisatud suhkruid, sest hommikusöögihelbed, müslid ja granola'd sisaldavad lisaks puuviljades ja marjades looduslikult esinevale suhkrule sageli suures koguses lisatud suhkrut. Näiteks pildil on lisandiks Paulunsi kookose, sarapuupähkli ja maasikatega müsli, milles on 100 g kohta 13 g kiudaineid, 7,9 g suhkruid ja 74 % sellest on täistera. Nii ei lähe magustoit liiga magusaks ja on oluliselt tervislikum.

Kisselli puhul on üldreegliks, et ühe liitri vedeliku kohta tuleb lisada vedelama kisselli saamiseks 1-2 sl tärklist, paksema jaoks 3-4 sl. Kartulitärklise puhul ei tohi pärast selle lisamist kisselli enam keeta, sest muidu tärklise mõju kaob ja kissell tuleb ikka vedel. Kui aga kasutada kartulijahu asemel maisitärklist, siis tuleb kisselli mõni minut keeta, et see pakseneks.

Retsept ilmus ka Laupäevaleht LP-s koos suviste maasikaretseptidega.


Kissell

400 g (külmutatud) maasikaid
400-500 g rabarbrit
150-200 g suhkrut
3 sl kartulitärklist

Viiluta rabarberid ja aseta koos maasikate, suhkru ja 1 l veega potti. Keeda u 15 minutit kuni rabarber on pehme. 

Sega tärklis u 1 dl külma veega ühtlaseks. Võta pott pliidilt ja vala tärklisesegu ühtlase nirena kisselli hulka ise samal ajal hoolikalt segades. Kuumuta kisselli pisut, et see pakseneks, kuid ära keema lase. Lase kissellil jahtuda ja naudi koos kohupiimakreemi või -vormiga. 

Kohupiimakreem

400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
200 g hapukoort või paksu maitsestamata jogurtit
50 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut

Aseta kõik neli komponenti kaussi ja sega vispliga ühtlaseks massiks. Võid kohupiimasegu valmis teha ka köögikombainis, et saada veelgi kreemjam tulemus.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev. Sul õnnestuvad need kohupiima- ja marjatoidud eriti hästi. Jäin hiljaks selle retseptiga, sest enamikus kohtades enam rabarberit ei müüda, aga Kaubamajas veel oli:).

Silja Luide ütles ...

aitäh, rõõm kuulda! ma tõeliselt armastan nii marju kui ka kohupiima - äkki seetõttu?!? :D