teisipäev, 24. september 2024

Lihtne õunakook pohlade ja mandlijahuga


Seda kooki olen sel sügisel (vabandust - suve lõpus, sest ametlikult ju sügis alles algas) juba mitu korda teinud ja teen kindlasti veel :) Sobib see küpsetis nii veidi suuremale seltskonnale (kuna olen nüüd beebiga kodune, siis on meie jaoks 6 inimest juba päris suur seltskond ;-) ) kui ka väiksemale, kuid viimasel juhul olen teinud poole kogusest (sellise ümmarguse, nagu on jägmisel pildil). Sel juhul on see kook paras kolmele-neljale inimesele üheks õhtuks (beebit siinkohal ei arvesta, aga eks tema saab ka ju sellest koogist kaudselt osa läbi minu) :)

Kook on lihtne teha ja et kodust kooki veidi huvitavamaks muuta, olen lisanud retsepti mandlijahu, konjaki ja vanillisuhkru. Ja loomulikult poetan tainasse ka vähemalt peotäie pohli, sest need on hetkel mu lemmikmarjad :) Juba mitu nädalat lisan pohli oma hommikupudrule ja söön neid ka päeva jooksul vähemalt korra veel, nt jogurti või kohupiimaga, samuti on palukad ideaalsed smuuti sisse. Pohli varun igal aastal sügavkülma ja alati keedan ka moosi - pohlamarmelaadi ja traditsioonilist pohla-õunamoosi

Kook on gluteenivaba, kuid võid seda teha ka nisujahuga, kui on soov. Selleks asenda maisi- ja riisi- või toortatrajahu 180 g nisujahuga. Küpsetuspulbrit on sel juhul vaja vaid 1 tl. 

Kui soovid väiksemat kooki, jaga tooraine kogused kahega ja tee kook 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse koogivormi. Siis on kook selline nagu sel fotol ;-)


Vaja läheb:
150 g sulatatud võid
4 toasooja muna
170 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
200 g hapukoort
2 sl brändit, konjakit või külma kanget kohvi
60 g mandlijahu
80 g toortatra- või riisijahu
100 g maisijahu 
3 tl küpsetuspulbrit 
u 100 g pohli (soovi korral)
700-800 g puhastatud ja tükeldatud (u 1 cm) või viiludeks lõigatud hapusid õunu (parim on Antonovka)
1 sl kaneelisuhkrut VÕI 1 tl jahvatatud kaneeli segatud 2 tl pruuni suhkruga
tuhksuhkrut (soovi korral)

Tükelda ja sulata või ning lase u 15 minutit jahtuda. Vahusta munad suhkrutega heledaks kohevaks vahuks. Lisa või, hapukoor ja alkohol või kohv, seejärel omavahel segatud kuivained. Sega õrnalt läbi, soovi korral lisa ka pohlad ja tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud 20x30 cm ahjuvormi. Laota peale õunad (suru neid õrnalt veidi taina sisse, et kõik ära mahuks), seejärel puista õuntele kaneelisuhkur.

Küpseta kooki 200 kraadises ahjus u 30 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil enne lahti lõikamist u 15 minut taheneda ja naudi seejärel kohe soojalt, kuid see on hea ka jahtunult. Eriti hea on õunakook koos vanillijäätise, -kastme või -kreemiga. Kui soovid, puista koogi peale ka tuhksuhkrut.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: