pühapäev, 8. detsember 2019

Suus sulav šokolaadivaht


Selle šokolaadi-mousse’i retsepti pidin blogisse postitama juba paar nädalat tagasi :) Ja plaanisin seda teha ka reedel ja eile ja täna ... :D Aga alles nüüd tundub, et lõpuks saab see üles. Ma ilmselt pole ainus, kellel pidevalt jube kiire on - tähtajad, kohustused, üritused, trennid, sõbrad, söögi tegemine, pesu pesemine, koristamine jne jne. Kuna blogipostitustel mul reeglina tähtaega pole (keegi ei ütle, et mis ajaks peab retsept üles saama), siis see on see kõige viimane asi, mis alati tehtud saab. Ma isegi jõuan vahel kinno (eile nt käisin ülihead filmi “Knives Out” vaatamas, kus Daniel Craig superlaheda rolli teeb) ja raamatuid lugeda (alustasin just mõned päevad tagasi Elton Johni elulooga “Me” ja see on tõeliselt nauditav teos), kuid nii palju on kogu aeg teha, et ega nädalavahetuselgi õieti aega hinge tõmmata pole. Aga samas ma ei kurda ka!:) Esiteks olen kõik kohustused endale suurima hea meelega ise võtnud ja teiseks ma endiselt hullult armastan seda, mida teen, niiet see töö ikkagi ei tundu mulle nii väga töö moodi töö ... Vahel olen loomulikult väsinud või magamata või kuhjuvate tähtaegade tõttu kerges stressis, kuid samas arvan, et kõik, mida teen, on nii lahe, et ausalt öeldes ei tunne, et vajaksin taastumiseks ja puhkamiseks tervet nädalavahetust. Pigem ei oskagi vist päris vaba nädalavahetusega enam midagi peale hakata (siis ilmselt peaks juba mõtlema, kuida seda sisustada?!?), vaid olen harjunud, et muudkui kirjutan, kokkan ja pildistan :) :) :) Ka nö vabal ajal ;-)

Muide, kuulan just enda jõululaulude kogumikku Spotify’s (see on avalik ehk kõik, kes tahavad, saavad osa) ja avatasin ka siit ühe Elton John’i loo (“Step into Christmas”). Tema eluloost rääkiv film “Rocketman” oli üks mu selle aasta parimaid filmielamusi ja Eltonit kehastanud Taron Egerton lihtsalt megaandekas näitleja ;-)

Mulle šokolaadikreemid, - vahud, -mousse’id jms hullult meeldivad, seega on siin blogiski juba terve hulk lihtsaid retsepte kirjas. Näiteks see valge šokolaadi ja vaarikakastmega vaht sobib kindlasti jõululaualegi; selles tumeda šokolaadiga vahus aga saab ära kasutada seisma jäänud banaanid. Seekord aga tegin eriti lihtsa šokolaadivahu, millega saavad hakkama lapsedki. Ilmus see retsept koos teiste lihtsate maiustega isadepäeva puhul Nädalalõpuleht LP-s. Kuigi kerge valmistada, on see siiski tõeliselt hea ja passib kindlasti suurepäraselt pühade ajal maiustamiseks. Seda eriti juhul, kui soolasega on juba piisavalt vaeva nähtud ja magusaks on soov valmistada midagi hõrku, millele samas liigselt aega ei kulu.

Mandlid on röstituna aromaatsemad ja sügavama maitsega. Selleks kas kuumuta neid pidevalt segades kuival pannil mõned minutid või laota ahjuplaadile ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 5 minutit. Ole ettevaatlik, et neid kõrbema ei lase, sest see juhtub päris kiirelt. Mandlid võib asendada ka saraupuupähklitega. Pärast ahjus röstimist (kulub ligi 10 minutit) hõõru nendelt sõrmede või köögirätiku vahel kindlasti koor maha.

Vaht:
200 g piimašokolaadi
3 dl vahukoort

Šokolaadikate:
80 g tumedat šokolaadi 
1 dl vahukoort
2 sl mett
1 sl rummi, brändit või kohvi (soovi korral)
u 30 g (röstitud) mandleid peale raputamiseks

Aseta tükeldatud šokolaad koos 0,5 dl vahukoorega kaussi ja sulata vesivannil. Sega ühtlaseks massiks ja jäta jahtuma. Vahusta ülejäänud vahukoor tugevaks vahuks ja sega pool sellest õrnalt šokolaadi hulka. Seejärel sega õrnalt hulka ülejäänud pool vahukoorest. Jaga segu 4-6 anuma (desserdikauss, pokaal vms) vahel.

Katte jaoks tükelda šokolaad, aseta kaussi ning lisa mesi ja soovi korral ka alkohol või kohv. Aseta vahukoor paksupõhjalisse kastrulisse ja kuumuta peaaegu keemiseni. Vala kuum koor kohe šokolaadile ja lase umbes minut seista. Seejärel sega õrnalt ühtlaks. Kui segu on veel soe, lase sel pisut jahtuda. Jaota kate võrdselt anumate vahel ja puista peale tükeldatud mandlid. Aseta dessert vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema.

Kommentaare ei ole: