esmaspäev, 13. juuli 2020

Eriliselt lihtne ja kiire kodune marjakook



See lihtsamast lihtsam kook on küll tehtud rabarberiga, kuid see on igati hea ka erinevate marjadega, eriti hästi muidugi sobivad sellesse vaarikad, mustikad, kirsid, sõstrad ja tikrid. Retsepti sain oma ema käest ja tema valmistab seda kerget küpsetist päris sageli. Minu arvates võiks igal perenaisel/-mehel olla repertuaaris üks kook, mis ei nõua ei erilisi oskusi ega suurt ajakulu, aga aitab alati hädast välja, kui on vaja kiirelt midagi magusat valmistada. Selle küpsetise saab pingutuseta valmis ka juhul, kui ei ole aega kokata või soovi poodi minna. Mahlane kook valmib asjadest, mis reeglina kodus alati olemas on, ning peale rabarbri viilutamise ja koostisainete kokkusegamise rohkem vaeva ei ole vaja näha. Kui kasutad marju, siis on muidugi veelgi vägem aega vaja. 

Võid taina koguse kahekordistada ja teha koogi näieks neljakandilisse (mõõdud 20x30 cm) vormi. Või hoopis kolme- või neljakordistada ning kasutada küpsetamiseks suurt ahjuplaati. Lisaks vanillisuhkrule saab maitset täiustada jahvatatud kaneeli või ingveriga, samuti peenestatud kardemoniga. Ja loomulikult ei tee üldse paha lisada 1-2 sl alkoholi (brändit, konjakit, rummi, likööri Vana Tallinn) või külma kanget kohvi.

Pildil olev kook on rabarberiga. Hetkel on veel seda saada (täna korjan viimased peened punased varred koduaiast koos suvikõrvitsatega Tallinnasse kaasa), kuid juba lähiajal saad seda kooki küpsetada suvste marjadega; sügisel aga õunte ja pohladega :)

Mõnusat nädalat kõigile!

Vaja läheb:
1 muna
1 dl suhkrut
1 dl keefiri
1 dl õli
2 dl nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit või
2 dl toortatrajahu ja 2 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
4-6 dl tükeldatud rabarberit
tuhksuhkrut (soovi korral)

Sega lahti klopitud muna suhkru, keefiri ja õliga läbi. Lisa sõelutud küpsetuspulbriga segatud jahu ja vanillsuhkur ning sega ühtlaseks tainaks.

Vala tainas ettevalmistatud (st võiga määritud ja jahuga üle puistatud) 24 cm läbimõõduga ümmargusse koogivormi, laota ühtlaselt peale rabarber ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 25 minutit kuni kook on läbi küpsenud ehk ääred on kergelt pruunistunud ja keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Jahtunud koogile puista soovi korral tuhksuhkrut. 

Kommentaare ei ole: