neljapäev, 27. jaanuar 2022

Klassikaline kana-nuudlisupp


Kas keegi teab kedagi, kes teaks kedagi, kes teab kedagi, kellele ei meeldi kanasupp? :) Kindlasti selliseid inimesi leidub, aga - nagu ikka - erand kinnitab reeglit, nii et ma usun, et neid inimesi on väga vähe :) Kanasupp on ajatu klassika, millel on väidetavalt isegi tervendavad ja haiguseid ravivad omadused (vt nt siia v siia), nii et eriti hea on see just praegusel külmal viirusterohkel perioodil. Kuigi minu arvates on  kanasupp muidugi väga hea iga ilmaga ja igal aastajal. Suvel näiteks saab siia soovi korral ka erinevaid värskeid aedvilju (nt herneid, kapsalisi vms) juurde lisada.

Klimpe, mis paljude jaoks lahutamatult kanasupi sisse käivad, ei ole ma ise kunagi armastanud, seega jäävad need mul alati välja, küll aga kasutan selles supis reeglina makarone (nt spagette nagu pildil näha) mitte aga kartulit. Kuigi ka kartul sobib suurepäraselt kanasupi sisse, on lihtsalt lapsepõlvest saadik kuidagi kanasupp ja nuudlid minu jaoks kokku käinud. Eriti armastasin ma väiksena nõukaaegset poppi kukesuppi, mis tuli küll pakist, aga tundus ikkagi hullult hea. Tegemist oli defitsiidiga, mida igapäevaselt saada ei õnnestunud, ja see aitas omakorda kaasa teatud erilise oreooli loomisele selle ümber nagu nt ka fanta, merekivikeste ja paljude muude väga harva saada olevate asjade puhul :)

Rääkides aga minu kanasupist, mille retsepti jagan, siis mõned märkused mul sellega seoses on:

* Kui on soov saada tumedamat puljongit, siis tuleks konte enne ahjus röstida. Selline puljong jääb vähem rasvasem ja hägusem, kuna rasv on ahjus välja sulanud, kuigi kanapuljongil üldiselt (nagu ka pildilt näha) seda probleemi pole.  Kanapuljongi saad edukalt keeta ka kanapraest alles jäänud kontidest. Võid ka mitme söögikorra kondid kokku koguda, asetades need sügavkülma ja keetes puljongi siis, kui konte on piisav kogus. 

* Kui aga kanakonte ei ole ahjus eelnevalt röstitud, siis tuleks need kindlasti enne puljongi keetmist blanšeerida ehk enne supile lisamist korraks keeta, et kibedust ning üleliigset rasva ja hägusust eemaldada. See on muidugi kõik retseptis kirjas ;-) 

* Arvestada tuleb sellega, et puljong säilib külmkapis vaid mõned päevad, seega tuleks ülejäänud puljong asetada portsjonitena sügavkülma, kust seda saab siis vastavalt vajadusele välja võtta. Arvestades, kui paljudesse toitudesse puljongit vaja läheb, ei ole muret, et see sinna kauaks seisma jääb;-)

* Kui plaanis on puljongist ka supp teha, siis soovitan kasutada pigem liharikkamaid kanatükke, nt koibi ja kintsusid (eriti head koos seljaosaga), sest nendel olevat liha saab kasutada hiljem supi sees. Kui aga soov on vaid puljong keeta, siis tasub kasutada pigem tiibasid, kaelasid jms, sest need annavad rohkem maitsest ja saab pärast puljongi keetmist koos aedviljadega minema visata.

Puljong: 
1 suur porgand
1 suur varsseller
1 suur sibul
1 keskmine porru 
1,5 kg kanakonte
2 küüslauguküünt
peotäis petersellivarsi
loorberileht
1 nelk
12 (valge) pipra tera

Lõika puhastatud porgand, seller, sibul ja porru 1-2 cm tükkideks. 

Lõika suuremaid kanatükke väiksemaks, et need rohkem maitset annaksid, nt tiivad võiks kolmeks teha. Aseta kanatükid potti, vala peale külm vesi ja lase sel keema tõusta. Loputa kanatükid sõelal jooksva vee all, pese pott korralikult puhtaks, aseta kana tagasi potti, lisa ülejäänud komponendid, vala peale 3 liitrit vett ja pane pott tagasi pliidile. 

Lase vedelikul keema tõusta ja madalal kuumusel õrnalt podisedes u 1 h keeda. Kui tekib vahtu, siis eemalda see vahukulbiga. Seejärel kurna vedelik läbi sõela. Köögiviljad viska ära, kana jäta alles ning eemalda sellel kondid ja nahk. Liha tee meelepärasteks tükkideks ja jäta supi jaoks alles.

Poolest puljongist saad keeta kanasupi, ülejäänud aseta sügavkülma. 

Kanasupp:
1 porru
2 keskmist porgandit
u 1,5 l kanapuljongit
100-150 g nuudleid
u 500 g kanaliha
soola, soovi korral pipart
maitserohelist (lehtpeterselli, tilli, rohelist sibulat, murulauku)

Lõika porru ja porgandid õhukesteks viiludeks ning aseta koos puljongiga potti. Keeda tasasel tulel u 10 minutit, seejärel lisa nuudlid. Lase supil õrnalt podisedes keeda kuni makaronid on parajalt pehmed. Lisa tükeldatud kana ning maitsesta soola ja soovi korral ka värskelt jahvatatud musta pipraga. 

Serveerides puista peale hakitud maitseroheline, eriti hästi sobib minu arvates roheline sibul.


Retsept ilmus eelmise aasta märtsis siin

Kommentaare ei ole: