teisipäev, 4. jaanuar 2022

Mango-spinatismuuti




Kõigepealt muidugi soovin ka siit kaudu kõigile suurepärast uut aastat! :) 

Et aga aasta alguses soovib enamik inimesi reeglina rohkem või vähem tervislikumalt süüa/sööma hakata, siis loomulikult alustan minagi ühe igati tervisliku retseptiga. Seda enam, et tõesti on jaanuar ilmselt kuu, kus ma kõige tervislikumalt söön. Suvel on ilmselt värskeid asju rohkem menüüs, aga samas on siis ka väga palju grill-liha, ohtralt maiustusi (eriti jäätist) ja juustu, millest minu aasta esimene kuu enamasti suhteliselt vaba on :) Eks need detsembri peod, õhtusöögid jm üritused loomulikult võivad jätta kehasse nö raskema tunde, eriti veel, kui sel perioodil end vähem liigutada, nii et tervislikum toitumine parandab nii enesetunnet kui ka annab nö kergema tunde. 

Toitainerikas smuuti, mille retsepti täna jagan, ei ole kindlasti detox-smuuti, olgugi, et see on rohelist värvi ja tervislik:) Toidule (ükskõik kui kasulik ja toitainerikas see on), ei saa kahjuks omistada kuidagi üleloomulikke võimeid, nt et see toimib ka harja, torusiili või survepsurina ja oleks võimeline mürke eemaldama. Ja olgem ausad - isegi kui sööme ebatervislikult ja teeme seda pikka aega ning joome kõvasti alkoholi, ei jää meie kehasse sellest mürke, mida nn "puhta toiduga" välja saaks. Enamike mürkidega saavad meie ainevahetuseks mõeldud organid (nt maks ja neerud) ilusti hakkama. Kui aga tekib tõesti mürgistus, millega keha toime ei tule ilma kõrvalise abita, siis on juba meditsiinilist sekkumist vaja. 

Olen detox-müüdist aastate jooksul nii oma blogis kui ka mujal väljaannetes (nt siin, siin, siin jne - toksi mu blogis otsingusse sõna "detox", kui rohkem huvitab) palju kirjutanud ega hakka siin taaskord enam sel teema pikalt lobisema. Küll aga jagan ühte artiklit, mis mulle eile FB-s silma jäi, ja mis ilusti teema kokku võtab:) 

Retsept ilmus algselt LP-s minu loo juures, milles räägin ühest oma suurest lemmikust ehk keefirist. Olen seda juba lapsepõlvest saadik armastanud ja joon igapäevaselt, nii et mul on kohe eriti hea meel selle üle, et see on lisaks heale maistele ka üks eriliselt tervislik asi. 

Külmutatud spinatit kasutades soovitan alguses kasutada kannmikseri jääpurustusrežiimi ja alles seejärel smuutirežiimi. Kui kasutad värsket spinatit, siis saab ka tavalise kannmiskeriga ilusti hakkama, kuid kui lisad külmutatud spinatit, mis on sageli suurte tükkidena, ei pruugi nõrgem blender sellest jagu saada. 

Spirulinat vm pulbrit lisa vaid siis, kui seda kodus on; kui ei ole, siis eraldi selle smuuti jaoks osta pole mõtet.

Linaseemned on selleks, et lisada rasva, et smuutis olevatest aed-ja puuviljadest vitamiine (paremini) omastada. Lisaks on linaseemned samuti väga kasulikud, kuid neist saab toitained kätte vaid siis, kui neid purustad. Linaseemnete asemel sobivad smuutisse hästi ka kooritud kanepiseemned. 

Kulub 10 minutit; jätkub neljale

4 dl keefiri
2 suurt hästi küpset banaani
200 g (külmutatud) mangokuubikuid
60 g (külmutatud) spinatit
2 sl linaseemneid
1-2 sl spirulinapulbrit vmt, nt mõnda rohelist smuutisegu pulbrit (soovi korral)

Vala keefir kannmikserisse. Tükelda banaanid ja aseta koos kõigi koostisainetega kannmikserisse.  Töötle ühtlaseks püreeks ja naudi.

Kommentaare ei ole: