kolmapäev, 7. oktoober 2020

Imemaitsev kukeseenepasta

 
Sügisel tasub ikka teha (kuke)seenepastat, seda enam, et ilmad on veel metsas käimiseks sobivad - soojad, ilusad ja kuivad. Kui aga aega pole loodusesse sõita või ühtegi seenekohta ise ei tea, saab turult abi. Täna olid küll päris mitmete müüjate ees letil kukeseenehunnikud ja usun, et järgmisel paaril nädalal ei tohiks probleemi seente hankimisega tekkida :)

Pasta on tore asi, sest valmib kiirelt (st sobib ka argiõhtuks) ja maitseb ülimalt hästi. Seda kindlasti juhul, kui oled kastmesse lisanud maitseaineid ja -rohelist, koort, veini, küüslauku, sibulat ja ohtralt juustu;-) Need on toorained, mis muidugi iga toidu heaks teevad, aga makaronide juurde on need samuti igati sobivad. 

Retsept ilmus septembri alguses siin ja kirjutasin selle juures ka kukeseene kasulikest omadustest. Kukeseen tundub olevat üks vastuoluline seen. Näiteks mükoloogiaühing on seda valinud aasta seeneks, samas mõni mükoloog leiab, et see on täiesti mõttetu seen ega kõlba üldse süüa:) Loomulikult ei ole see ei maitsvaim ega ka toitainerikkaim metsaand, kuid samas on see seen ikkagi piisavalt levinud, hästi kättesaadav, kergelt puhastatav ja töödeldav (ei ole vaja ju eelnevalt kupatada), niiet minu köögis on see seentest kõige sagedasem külaline. Ja mulle meeldib väga kukeseene erkkollane värv!

Kui on soov seentest midagi maitsvat veel teha, siis siin on mul mitu erinevat risotot, pirukat jm toitu, nii et retseptide vähesuse taha ei tohiks kokkamine jääda :) 


Vaja läheb: 
300 g meelepäraseid makarone
1 keskmine sibul
4 küüslauguküünt
õli või selitatud võid praadimiseks
1,5 dl kuiva valget veini
50 g võid
400 g seeni
2 dl (1 pakk) vahukoort
100 g parmesani vm kodumaist kõva laagerdnunud juustu + soovi korral peale riivimiseks
100 g väikeseid spinatilehti
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis tüümianilehti vm meelepärast maitserohelist (soovi korral)

Keeda makaronid vastavalt pakendi juhistele peaaegu pehmeks ehk al dente

Haki sibul ja küüslauk peeneks. Kuumuta pannil pisut õli või selitatud võid ja prae selles sibulat madalal kuumusel u 8 minutit aeg-ajalt segades kuni see muutub klaasjaks. Lisa küüslauk, kuumuta veel u minut, seejärel kalla pannile vein. Keera kuumus veidi kõvemaks ja lase veinil paar minutit pannil keeda, kuni seda jääb poole vähemaks.

Lisa või ja seened (väiksemad jäta terveks, suuremad lõika tükkideks). Prae seeni aeg-ajalt segades 5-10 minutit kuni vedelikku hakkab vähemaks jääma. Lisa vahukoor ja riivitud juust ning alanda pisut kuumust.  Lase kastmel u 5 minutit kergelt podisedes keeda. Lisa spinatilehed ja sega korralikult läbi, et kõik lehed oleks kastemga kaetud ja närbunud. Lase umbes pool minutit veel küpseda. Keera kuumus kinni. Maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka keedetud makaronid. 

Serveeri kohe. Soovi korral puista peale hakitud maitserohelist ja riivitud juustu. 

Kommentaare ei ole: