teisipäev, 25. jaanuar 2022

Hurmaa-fetajuustu salat


See vitamiinidest pakatav värske salat on igati mõnus praegusel ajal, mil poes on mesimagusaid küpseid hurmaasid ja korralikke granaatõunu ilusti saada. See on värviline ja pidulik ning oli näiteks ka meie pere jõululaual, sobides ülihästi ahjus küpsetatud pardiga. Tegelikult on see salat hea ka näiteks kalkuni- ja lampaprae juurde, kui aga lisada suitsu- või ahjukana, saab sellest täitsa eraldi kerge eine. Koostisosade kogused panin retsepti küll kirja, kuid need on - nagu ikka salati puhul - paindlikud ;-)

Tahaksin täna ühte väga lahedat biograafilist dokumentaalfilmi soovitada, mida saab vaadata Jupiterist. See räägib 98-aastasest Diana Kennedyst, kes on Mehhiko köögi ekspert, kirglik austaja ja paljude kokaraamatute autor. Film "Ei mingit peenutsemist. Diana Kennedy" (Nothing Fancy: Diana Kennedy) annab sellest legendaarsest ja siiani vitaalsest daamist suurepärase pildi ning on üleüldse üks soe, positiivne, armas ja inspireeriv vaatamine. Ma ise olen seda juba kaks korda jõudnud vaadata ja kindlasti teen seda veel, sest nii ägedaid naisi igapäevaselt just ei kohta ega filmides näe :) Ja loomulikult tekkis seda filmi vaadates vastupandamatu tahtmine Mehhikosse reisida ja sealseid hõrgutisi proovida. Siiani olen kõige autentsemat Mehhiko kööki saanud Floridas ja Kalifornias, kus on suured latiinokogukonnad, aga kohapealne toiduskeene, eriti aga turud, on oluliselt ehedam ja ilmselt veelgi maitsvam :)

Seni tuleb aga kodumaal end kättesaadavate toitudega turgutada. Hurmaasalat on selleks hea võimalus, eriti veel, kui näiteks pardirinnafilee või -koivad siia juurde küpsetada :) Terve pardi tegemisõpetuse aga loodan samuti lähiajal blogisse lisada. 

Vaja läheb:
u 50 g rukolat vm meelepärast salatit
1 hurmaa
pool apelsini (soovi korral)
poole granaatõuna seemned
100 g fetajuustu
peotäis hakitud Kreeka pähkleid

Kaste:
poole sidruni mahl
5 sl oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Rebi salatilehed väiksemateks tükkideks. Lõika kooritud hurmaa ja apelsin neljaks ning seejärel õhukesteks viiludeks. Murenda juust ja haki pähklid. Sega kastme ained omavahel.

Soovitan rukola kausis kastmega läbi segada, aga võib ka kastme pärast salati valmis tegemist sellele peale niristada. 

Aseta rukola serveerimisalusele, laota peale hurmaa ja apelsin, seejärel murendatud juust ja granaatõunaseemned. Viimasena puista hakitud pähklid ja jahvata veel musta pipart. 


Retsept ilmus D-kokaraamatus

    Kommentaare ei ole: