reede, 9. veebruar 2024

Suitsulihaga hernesupp


Hernesuppi võib (ja tasubki!) loomulikult aastaringselt süüa, kuid vastlapäeval, mis sel aastal on 13. veebruaril ehk juba mõne päeva pärast, on see eriti omal kohal. Meie vana hea traditsiooniline leem on toitev ja soojenddav, nii et pärast pikka õues viibimist ja vastlaliugu kulub eriti hästi ära :)

Kuigi seda suppi saab ka toore liha (näiteks abaliha) ja suitusingiga teha, siis soovitan mina siiski võtta suitsuliha. Näiteks mul on selles supis kasutusel suitsutatud seapõsk (u 800-grammine pakk), kuid hästi sobivad ka suitsukoot ja - ribi. Poes müüakse ka suisa erladi hernesupikogu, mis on samuti 800-grammises pakis.

See supp on ilma tangu ja kruupideta, et seda saaks süüa ka need, kellele gluteen on vastunäidustatud. Ma ise armastan tegelikult kruupe väga ja tahaks neid ka supis näha, aga samas on supp ka autentsem ja traditsioonilisem, kui need ikkagi välja jätta. Kuid loomulikult võid ka kruubid supi sisse lisada. Tee seda samal ajal hernestega. 

Supp on tänu hernestele piisavalt toekas ja järgmiseks päevaks on veelgi tummisem ja paksem, samuti maitserikkam. 

Keetmisel jälgi suppi - keetmisaeg sõltub herne sordist ja sellest, kui hoogsalt supp keeb ehk milline kuumus on poti all. 

Supi jaoks sobivad nii kollased kui ka rohelised herned - kasuta neid, mis endale rohkem meeldivad. Mul olid kasutusel seekord kollased.

Juurde sobivad igasugused värsked saiakuklid, sh haputainast, aga ka rukkileib ja sepik. 


Vaja läheb:
500 g kuivatatud rohelisi või kollaseid herneid või nende sugu
u 800 g suitsuliha 
2 keskmist sibulat
2 suuremat porgandit
2 suurt loorberilehte
musta pipart
soola (vajadusel)

Aseta herned kaussi, vala peale külm vesi ja lase vähemalt paar tundi, veel parem üleöö liguneda. Loputa herned enne supile lisamist jooksva vee all. 

Aseta liha koos külma veega potti. Lase keema tõusta, siis vala vesi ära, loputa liha voolava vee all ja pese pott puhtaks. Aseta liha puhtasse potti tagasi. Võid selle soovi korral ka väiksemateks tükkideks lõigata. 

Haki sibulad peeneks. Lõika porgandid pikuti pooleks ja seejärel viiludeks. Aseta aedviljad potti liha juurde koos 1,5-2 l külma vee, leotatud herneste ja loorberilehtedega. Lase keema tõusta, alanda kuumust ning keeda suppi madalal tulel nii, et see õrnalt podiseb, kuni herned on peaaegu pehmed. Kulub u 1,5  h, kuid keetmisaeg võib suuresti varieeruda sõltuvalt kuumusest ja herneste sordist. Kui keetes vahtu tekib, siis eemalda see vahukulbiga.

Pisut enne keetmise lõppu, võta liha välja, lõika tükkideks või viiludeks ja pane potti tagasi. Kui on kondiga liha, siis eemalda kondid. Keeda suppi veel, kuni herned on täitsa pehmeks ja pisut katki keenud; liha on aga nii pehme, et seda saab lusikaga süüa. 

Kui supp tundub paks, siis lisa soovi korral vett. Võta loorberilehed välja ning jahvata supile musta pipart; vajadusel lisa soola. 


Retsept ilmus kolm aastat tagasi siin

Kommentaare ei ole: