kolmapäev, 6. oktoober 2010

Reims

Eelmise nädala reedel käisime Champagne maakonnas asuvas armsas linnakeses nimega Reims, mis on Pariisit ainult 45-minutilise TGV-sõidu kaugusel ja kus on hästi palju šampusetootjaid:) Reimsis on ka kuulus katedraal


Chagall'i vitraažidega


Prantsusmaal on hästi palju venipoode, kus on ka hea šampusevalik, aga sellist asja, et terved suured poed oleks täis peaaegu ainult šmapust, ei ole ma mujal kusagil näinud:)


Pildil on ainult poe üks sein, aga pmst on terve pood šampust täis:)

Väga paljud suuremad šampusetootjad korraldavad oma "majades", mida on seal rohkem kui üks:) ekskursioone ja tasting'uid (nt Mumm ja Moet&Chandon pakuvad ka vintage šampust proovida). Meie käisime Taittinger'is 

Siin on ainult üks pisike osa kogu keldrist pildil.
Alumisel pildil on aga terve virn ühte vintage šampust (kokku 72 000 pudelit), mida müüakse hinnaga 110 eurot pudel


Ekskursioon keldris ja "masinaruumides" kestis peaaegu tund aega ja see oli koos giidiga, kes rääkis šampuse tootmise protsessist  ning Taittingeri  "majast" ja selle ajaloost. Taittingeril on Reimsis (katedraali lähedal tänavate all) ka teine tehas, kus šampust ei toodeta käsitsi ja sinna ekskursioone ei tehta. Üldse pidi peaaegu terve Reimsi ulatuses olema linna alla maa-alused käigud ja keldrid šampuse hoidmiseks. Taittingeri tehakse peamiselt chardonnay viinamarjadest ja neil on kokku 290 ha maad Champagne'i regioonis (poolt nad omavad ise, ülejäänut renditakse). Ahjaa, 2010 ei ole hea šampuse aasta (august oli väga vihmane) ja sellest ilmselt vintage šampust ei tehta. Kui oma reisi pikemalt ette planeerida (mitte nagu meie, et neljap õhtul otsustasime alles, et sõidame reede hommikul Reimsi), siis soovitaks põhjalikumalt enne tutvuda ka erinevate šampusetootjate poolt pakutavate tasting'utega, sest Taittingeri ekskusrioon oli küll väga hea, aga nemad pakuvad ainult tavalist reserve šampust.

Reimsis on ka väga hea kunstimuuseum, kus on muuseumi bukleti andmetel paljude kuulsate kunstnike teoseid (Matisse, Courbet) ja ka minu lemmikuid ehk impressioniste (Monet, Sisley, Pissarro jt), kuhu me ikkagi lõpuks ei jõudnudki... Soovitan kunstimuuseumi külastamine planeerida enne šampuse hingeeluga lähemat tutvumist;-) Aga järgmisel korral Reimsis lähen  muuseumisse kohe esimese asjana hommikul!:)

Reimsis on toredaid söögikohti ja kohvikuid, kus igal pool saab šampust ka klaasi kaupa tellida. Reeglina saab šampust pokaaliga tellida ka enamikes Pariisi söögikohtades, kuid valik piirdub tavaliselt ühe v  kahe erineva šampusega. Mul ühestki restoranist ega kohvikust, kus me istusime, kahjuks  endal pilte ei ole, eks ma lisan siia hiljem võib-olla mõne pildi, kui ma näen mõnda, mis ok on:)

Kommentaare ei ole: