pühapäev, 24. oktoober 2010

Selle nädala koogid

Alustasime nädalat seekord sooja apelsini ja cointreau sufleega. Tegelikult peaks selle suflee sees küll olema grand mariner, aga cointreau on kohustuslik retsepti komponent koolis, mida Cointreau perekond omab;-)

Kui juustusuflee põhines bechamelil, siis magus suflee põhineb creme patissiere'il (ik pastry creme), mis koosneb piimast, munakollastest, suhkrust, jahust ja maisitärklisest. Igal juhul mulle see tohutult maitses ja kuigi mina erinevalt nt mitmetest mu sõbrannadest koogitaigent kunagi paljalt ei söö, siis see sufleetaigen oli nii hea, et oleks võinud seda ka paljalt kõik ära süüa.:) Apelsinimahlas keedetud apelsinikoored ja cointreau's leotatud (pr k macerer, ik macerate) konservapelsinitükid andsid sufleele tõeliselt hea maitse.

Teine selle nädala magustoit kuulub ka mu lemmikute hulka ja selleks nimetus oli sabayon aux fruits gratinees, mis kujutas endast sabayoniga gratineeritud puuviljasalatit vaniljejäätise ja piparmündilehtedega. Sabayon koosneb munakollastest, kuivast valgest veinist, suhkrust, cointeaust, puuviljamahlast ja vahukoorest. Vaniljejäätis on aga külmutatud creme anglaise ehk segu munakollastest, suhkrust ja piimast, mis on 85 kraadini kuumutatud.


Sabayon on pandud puuviljasalatile ja salamandri all ära pruunistatud. See magustoit meeldis taaskord paljudele türdukutele, sest võrreldes enamike asjadega, mida siin teeme (eriti kookidega, mida patisserie kursusel tehakse) on see ikka väga tervislik ja suhteliselt lahja. Väike vaheldus meie koore ja või dieedile, nagu Georgia meie siinset toitumist nimetab (ja põhjusega:)).

Patisserie kursus tegi seekord ühte charlotte'i nimelist kooki, mis koosnes maitsetutest küpsistest ja pirnitükkidega vahukoorest - täiesti mõttetu kook, minu arvates:)


Alumisel pildil on Alastair'i tehtud kook.

Intermediate kursus valmistas aga lisaks ühele superheale karamelli-pähklikoogile ka traditsioonilise pulmatordi:



Neid torte oli nii palju, et ei mahtunud isegi koogilauale ära. Pildid on tehtud lõuna paiku, aga õhtul, u kella 6 ajal, kui ma koolist lahkusin, olid laul viimase tordi jäänused.:) Tort koosneb creme patissierie'iga täidetud tuuletaskutest, mis on suhkruglasuuriga üle valatud ja kokku kleebitud. Alumine kiht ja pealmised kaunistused on aga tehtud suhkruglasuurist ja mandlilaastudest. Kui saaks suhkruglasuuri ära jätta ja lihtsalt vaniljekreemiga  tuuletaskuid süüa, oleks minu arvates oluliselt parem:)
Kui aga suhkruga osata osavalt ümber käia, siis on võimalik selliseid asju teha:

Kommentaare ei ole: