neljapäev, 21. aprill 2011

Kokkajate unistuste poed ja Tonka oad

Ma ei teagi, miks ma pole varem rääkinud nendest uskumatutult lahedatest poodidest, kus väidetavalt kokad ja muud selle valdkonna professionaalid (ning praegusel ajal ka muud kokandushuvilised) üle maailma oma varustust täiendamas käivad.  Võib-olla sellepärast, et ise Pariisis elades olid need kuidagi iseenesest mõistetavad ja kuulusid igapäevase elu juurde, nagu värske otse ahjust tulnud suussulav võine croissant v krõbeda koorikuga baguette, mida iga nurga peal boulangerie'st osta saad... Aga nüüd siis ka nendest kokandusmekadest, kust kokandushuvilistel inimestel ei õnnestu kunagi midagi ostmata lahkuda (ja ma võin seda öelda nii enda kui ka väga paljude oma koolikaaslaste kohta):) 

Kaks kõige suuremat ja tuntumat on MORA ning E. DEHILLERIN
Valik on Moras meeletu, nt igausguseid (šokolaadi)kommide, madeleine'ide, tartelette'ide, koogikeste ja mille iganes vorme kümnetes eri suurustes ja kujudes (südamed, tähed, erinevad neljakandilised, ümmargused jne) ning materjalidest (silikoon, metall, portselan, klaas). Lisaks kokaraamatud, toiduvärvid, lauanõud jne. Ühesõnaga- kõik küpsetamiseks vajalik ja palju rohkem veel:) Vaadake nende tootevalikut ja veenduge ise:)




E. Dehillerin on aga spetsialiseerunud peamiselt kvaliteetsetele pottidele-pannidele ja köögiriistadele. Nt ii suurt valikut erinevaid sõelu, vispleid jmt peab lihtsalt nägema, sest seda on raske ette kujutada- kõike on riiulite kaupa:)

Kaupa on nendes poodides nii palju, et riiulite vahed on kitsad, aga poed ise on mitmel tasapinnal ja korrusel igasuguste soppidega, niiet tegelikult mitu korda suuremas kui alguses sisse minnes tndub. Järgmised kolm pilti on tehtud E. Dehillerinis, mis on nii kõrgete lagedega, et ülemistelt riiulitelt ja seintelt saab asju kätte vaid redeliga. 


Varem olevat nende poodide puhul tegemist olnud kinniste poodidega ehk sisse (vähemalt Morasse) lubati ainult proffe, aga nüüd on need avatud kõigile huvilistele. Üks mainimist vääriv asi Mora puhul on veel see, et sealsed hinnad on näidatud ilma käibemaksuta, mis teeb nende tegeliku hinna ligi 20% kallimaks, kui sildil näidatu. Aga tore asi on see, et LCB õpilased saavad seal 10% allahindlust:)

Lisaks asub nende juures veel kolmas pood A. Simon, mis asub Morast u 100 m kaugusel. Kui seista Mora ees seljaga Les Halles'i poole, siis üle Rue Etienne Marcel'i minnes mõnekümne meetri pärast paremat kätt. Sattusin sinna seekord esmakordselt tänu Paulile ja tegin mõned pildid


Siin üks osa nende nugade valikust (esiplaanil samad noad, mille komplekti me koolist saime)


Ja kohe nende poodide juures on superhea eripood (speciality shop) G. Detou, kust leiab kõikvõimalikke söögitegemisel ja küpsetamisel vaja minevaid erilisi toiduaineid alates erinevatest kondiitrišokolaadidest ja mandlijahudest, pistaatsiapastast, vahtrasiirupist, agar-agarist, lõpetades pralineesegude/-pastade (trühvlite jaoks), šokolaadinööpide v millega iganes, mida tavalistest poodidest ei saa. Vähemalt mitte igast tavalisesest poest ja kindlasti mitte kõiki neist asju ühest kohast, isegi kui õnnestub mõni neist loetletud asjadest mõnest poest leida:) Mis iganes see retseptis on veidike ebatavaline (nt cream of tartar) ja sa leiad selle sealt poest. Lisaks kvaliteetsed šokolaadid jm maiustused, oliivid, oliiviõlid, sinepid, trühvlid, foie gras jms. Ka hinnad pidid olema soodsad:) 


Ja nende suurepäraste poodid lähedal on kohe ka Pariisi parim kokaraamatute pood Librairie Gourmande, kus on päris hea valik ka ingliskeelseid raamatuid, kuid enamik on ikkagi prantsuse keelsed. Aga selle-eest on seal absoluutselt kõike alates Escoffierist kuni Jamie'ni ja Pierre Herme'st Alain Ducasse'ini.

Minuga tulid seekord koju kaasa lisaks muudele olulistele;-) asjadele nagu nt leeklamp, silikoonvormid šokolaadikommide jaoks, vaniljekaunad, mugava käepidemega riiv, ka kaks purki Tonka ube, mida kasutatakse Prantsusmaal riivituna magustoitudes nt šokolaadi maitse võimendamiseks, samuti vanilje asemel (nt crème brûlée sees), aga ka lihatoitude maitsestamiseks. 


Tonka om Ladina-Ameerika päritolu antikoagulant (vere hüübist takistav aine), mis väikestes kogustes on tervisele kasulik, kuid suuremates paraku hoopis kahjuliku mõjuga. Tonkat kasutatakse ka meditsiinis, kosmeetikas ja lõhnaõlide valmistamisel. Amazonase indiaanlased peavad tonkat õnnetoojaks:) 


Enamikes riikides tonkat ei müüda ja mitmetes neist, nt USA-s, pidavat see üldsegi ebaseduslik olema (vähemalt selle kasutamine toiduainetööstuses on USA-s keelatud). 


Tonkal on tugev iseloomulik vaniljene, mandline, karamelline lõhn. Paljude arvates on tunda aga niidetud heina, teiste arvates jällegi meenutab lõhn muskust, tunda pidi olema ka vürtse ja mett. Igal juhul põnev asi ja tasub proovimist:) Tonka avastamise eest olen aga jälle tänu võlgu oma suurepärastele kõike teadavatele koolikaaslastele:) 




Kõik neli poodi asuvad Forum Les Halles'i lähedal ehk otse kesklinnas, niiet neid on väga kerge üles leida. Poodide kodulehtedel on aadressid olemas ja google maps teeab asja eriti lihtsaks. Metroopeatuseks on kas Chatelet/Les Halles (Rambuteau väljapääs) v Etienne Marcel. Minu korterist olid poed u 5 min kaugusel, niiet ma pidin ennast pidevalt tagasi hoidma, et mitte neid liiga tihti külastada - oleks mõjunud laastavalt nii rahakotile kui ka oleks pidanud ilmselt asjade koju saatmiseks konteineri üürima, niigi oli asju tänu juba koolist saadud vormirõivastele, köögitarvetele, nugadekohvrile jm kolme kuu jooksul kogunenud tavaarile mitu korda rohkem kui lennufrimad ühe inimese kohta aktsepteerivad...:) Aga kui mitte nende vahetus läheduses elada, siis on need poed suhteliselt ohutud, niiet soovitan kindlasti läbi astuda, kui Pariisi satute ;-)

2 kommentaari:

Pille ütles ...

E. Dehillerini unustasime end mehega kohe kauaks-kauaks - eriti avaldasid muljet keldrikorrusel olevad hiidsuured potid-pannid. Veel meeldis väga la Grande Épicerie, seal oli pargipikniku jaoks väga head kraami :)

Silja Luide ütles ...

Need poed on sõltuvust-tekitavad ja neis võib tõesti tunde veeta:) Viimasel korral olime ainuüksi Moras, Simonis ja Detous mitu tundi ning ostsin mitu kotitäit asju:) Vahepeal jõime ühes välikohvikus pokaali veini ja siis sõime teises kohas trühvlipitsat ning ostlemine läks uue hooga edasi:)

La Grande Epicerie on heade küpsetistega ja pagaritöökojaga koht, mulle maitsevad nende leivad-saiad. Mulle jäi see ilusti koolitee peale:) Aga asub see pood postituses mainitud kohtadest üsna kaugel teisel poole jõge (kuigi kesklinnale suhteliselt lähedeal).