esmaspäev, 25. aprill 2011

Tosca kook

Põhi
150 g võid
100 g suhkrut
3 muna
1,5 tl küpsetuspulbrit
2,5 dl jahu
1 väike konserv ananassitükke v u 150-200 g tükeldatud konservmangot v -virsikut

Kate
80 g mandlilaaste
100 g võid
2 spl jahu
1 dl suhkrut
5-6 spl rõõska koort

Vahusta (nt mikseriga) toasoe pehme või suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad.
Sega küpsetuspulber ja jahu omavahel ning lisa läbi sõela munavahule. Sega taigen ühtlaseks ja lisa nõrutatud ananassi-, mango- v virsikutükid. Sega õrnalt läbi, et mitte puuviljatükke purustada ning pane taigen võitatud ja jahuga ülepuistatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhjas on ümmargune küpsetuspaber, v silikoonvormi.

Küpseta ahjus 175 kraadi juures 25-35 minutit. Minu ahjus oli kook juba 25 minutiga pealt pruunikas, aga mõnes teises ahjus võib kauem aega minna. NB! Põhiline on see, et katet mitte koogile panna enne, kui see on piisavalt küpsenud, sest muidu vajub mandlisegu koogi sisse ja tulemuseks on marmorkoogi moodi kook:) Ühel mu sõbrannal see nii juhtus, aga kook olevat ikkagi väga maitsev olnud ja kadunud laualt sama kiirelt nagu õige Tosca kook, niiet maitseomadusi see ei mõjuta, küll aga "kaubanduslikku" välimust:) Seega tasub kooki enne katte lisamist tikuga kontrollida - koogi sisse torgatud tikk peaks jääma kuivaks. 

Kui kook on ahjus, saad valmistada kate. Selleks sulata või paksupõhjalises nõus, lisa jahu ja sega ühtlaseks. Lisa seejärel kohe suhkur ja sega korralikult läbi. Lisa ka mandlilaastud, sega, siis koor. Kuumuta  vaiksel tulel kogu aeg aeglaselt segades kuni segu pakseneb (keema ära lase). 

Kui kook on parajalt küps (ehk sõltuvalt ahjust u 25-35 minuti pärast) võta kook välja, tõsta kate lusikaga koogipõhjale, aja ühtlaselt laiali ja küpseta kooki veel 25-30 minutit, kuni kate pruunikaks muutub.

Lase kooki u 10 minutit vormis jahtuda ja tõsta seejärel koos küpsetuspaberiga restile edasi jahtuma. Serveeri jahtunult.

Kommentaare ei ole: