kolmapäev, 22. juuni 2011

Avokaadodipp ehk guacamole


Avokaado on üks eriliselt hea asi:) Minu armastus avokaado vastu sai alguse u aasta tagasi pikemalt Kalifornias viibides, kus tänu Mehhiko lähedusele ja sellest tulenevale eriti suurele latiinode hulgale ning laialdaselt levinud Mehhiko köögile on see aedvili eriti tihedalt kasutusel. Ma arvan, et ilmselt ei teadnudki ma enne lihtsalt, kui hea asi avokaado on, sest Eestis on küpseid avokaadosid praktiliselt võimatu saada:) Nojah, tegelikult sai kunagi Balil ka avokaado-jäätisekokteili poovitud, aga see mind avokaado usku ei pööranud...:) Üks mu San Diegos elav tuttav rääkis, kuidas ta oma Eestis elavatele vanematele oli koguaeg avokaadosid ülistanud ja kui vanemad siis lõpuks neid Eestis proovisid, siis leidsid, et tegemist on jube halbade ja kõvade aedviljadega. Aga kui vanemad San Diegost kaasa toodud avokaadosid maitsta said, siis oli nende arvamus avokaadost kardinaalselt muutunud:) Ehk eriti oluline on, et avokaado oleks piisavalt küps! 

Rohelise koorega avokaadod on peaaegu alati kõvad ja veidi toored ning vajavad valmimiseks kodus paar päeva toatemperatuuril seismist. Avokaado peab olema väljast poolt katsudes pehme ja kergelt vetruv, kuid mitte lödi. Kui avokaado lahti lõigata, siis viljaliha peab olema heleroheline ja koore küljest kergelt lahti tulema. Üleval pildil olevad avokaadod on nö viimase piiri peal, ülevalt äärest on näha, millise üks korralik avokaado enam olla ei tohiks ehk kergelt pruunikas. Avokaado on superhea igasugustes salatites v võileva peal, aga üks variant on teha Mehhikopärane avokaadodipp ehk guacamole, mis sobib peaaegu kõigi suupistetega suurepäraselt kokku. Nt sobib see ideaalselt lavašikrõpsude ja paneeritud kanaga söömiseks, samuti grillitud liha ja aedviljade juurde. Dipi tegemiseks on vaja:

2 küpset avokaadot
1 väike punane sibul
1 küüslauguküüs
100 g hapukoort
1 tl sinepit
3 spl sidrunimahla
soola, pipart

Haki punane sibul peeneks, samuti küüslauk. Lõika küpsed avokaadod pooleks, eemalda kivi ja võta lusikaga viljaliha välja. Tee kahvliga pudruks v kasuta nuimikserit ning sega hapukoore ja sinepiga ühtlaseks. Lisa sidrunimahl, sibul, küüslauk ja maitsesta soola ning pipraga. NB! Võid avokaadokivi panna enne serveerimist dipi sisse, sest see takistab avokaadot värvi kaotamast.

 

Üks mu lemmikhommikusööke on aga röstleib avokaadoga. Avokaado tuleb pooleks lõigata, pigistada kummalegi poolele peale sidrunimahla ja jahvatada musta pipart (soovi korral ka veits soola), võtta lusikaga koore seest viljaliha välja ja määrida v lihtsalt asetada niisama leiva peale. Voila - ongi parim hommikusöök valmis!:) Mina tavaliselt võid ega toorjuustu alla ei pane, sest avokaado on niigi piisavalt rasvane ja mahlane ning mulle meeldib selle puhas maitse koos krõbedaks röstitud leivaga, aga soovi korral võib leivale võid, toor- v kitsejuustu enne peale määrida.


2 kommentaari:

Mari-Liis Teppo ütles ...

Avokaadodipp on meie pere suur lemmik :) Imehea ka lihtsalt leivamäärdena. Seltskonnaüritustel olen seda pakkunud dippimiseks koos siit blogist pärit maisihelvestes paneeritud kanaga ja erinevate köögiviljadega, hea vaheldus tavalisele hapukooredipile.

Silja Luide ütles ...

Aitäh Sulle, Mari-Liis, positiivse tagasiside eest! Mul on hästi hea meel kuulda, kui mõni mu retsept on teiste lemmikuks saanud :) niii tore!!! :)