pühapäev, 5. juuni 2011

Suussulav rabarberikook ja heavy metal "Messias"

Täna õhtul juhtusin nägema superstaari-saate teist osa, kus oli midagi tõeliselt üllatavat (ikka positiivselt):) Mulle klassikaline muusika meeldib, eriti aga barokkmuusika (eelkõige Händel ja Bach). Händeli teos "Messias" on mul suur lemmik juba kooliajast, mida mulle viimasel ajal meeldib just üksi autoga sõites kuulata, nii et heli tugevus on peaaegu põhja keeratud:) Aga u tund aega tagasi telekast nähtud Messiase töötlus oli uskumatult lahe! Klassikaline ooper metal-töötlusega (kiired vahelduvad tempod, trummar Roland Puusepa suurepärane trummipartii ja double bass trummid, rasked kitarririffid jms), kusjuures koor oli nii tasemel, et päris ooperikooriga pole praktiliselt vahet. Ma ei saa küll kahjuks öelda, et ma naislaulja esitust just 100% nautinud oleks, aga väga hea oli kogu see tervik. Kes iganes selle seade tegi, on ikka tõeliselt andekas! Võite ise veenduda selles:) Hakkasin blogi kirjutama ja see lugu mängib mul kogu aeg taustaks:):):)

Igal juhul Tartus jälle käidud, aiast rabarberid korjatud ja järejekordne rabarberikook küpsetatud. Nädalavahetusel juhtus nii palju asju, aga see möödus nii ruttu, et kui üks mu jalalaba salakavalalt öösel meie tuppa hiilinud sääskede tõttu täiesti paistes ei oleks, siis ilmselt ei saaks arugi, et ma üldse kodust lahkunud oleksin. 

Rabarberikook on lihtne ja suhteliselt kiirelt valmiv (ainukene asi, mis natukene rohkem aega võtab, on rabarberite lõikumine), aga hästi mahlane ja kerge, sest taigna/rabarberi suhe on ideaalselt paigas:) Sulab tõesti suus!

Ma hea meelega viitaks viisakalt retsepti autorile, aga kahjuks ei tea ma, millisest kokaraamatust Ulvi selle juba üle 10 a tagasi paljundas (ma ei hakka küsima ka, sest vaevalt ta isegi mäletab). Igal juhul oleme seda kooki selle aja jooksul päris palju teinud ja ma ei mäleta ühtegi korda, mil vähemalt üks inimene seltskonnast ei oleks selle retsepti küsinud:) Ja siit ta tuleb:

200 g võid
250 g suhkrut
4 muna
250 g kartulijahu
3 spl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,2 - 1,5 kg tükeldatud rabarberit
1 kuhjaga spl kaneeli
2 spl fariinsuhkrut

Vahusta toasoe või ja suhkur, lisa vahustades ükshaaval toasoojad munad. Sega jahu, tärklis ja küpsetuspulber omavahel ning lisa võivahule ja sega ühtlaseks. Laota taigen suurele ahjuplaadile ja pane peale rabarberiviilud. Ei tasu ära ehmatada sellest, et rabarberit tundub olevat mitu korda rohkem kui taigent, sest taigen kerkib piisavalt palju ja kook jääb tänu suurele rabarberikogusele hästi mahlane.

Puista koogile fariinsuhkru ja kaneeli segu ning küpseta 200 kraadi juures 25 minutit.

3 kommentaari:

Kristel ütles ...

Tere! Kavatsen täna seda kooki proovida, aga hämmastab jahu ja kartulijahu vahekord. On tõesti 3 spl nisujahu ja 250g kartulijahu?

Silja Luide ütles ...

Jah, nii see tõesti on:) Algul tundus endale ka uskumatu, aga töötab ja väga hästi:) hea küpsetamist Sulle, Kristel!

Kristel ütles ...

Nii, tehtud/söödud.
Oligi väga kiire, lihtne ja hea. Kaneeli lisamise hetkel selgus, et seda oli alles vaid pool teelusikatäit, panin siis natuke kardemoni - sobis ka hästi.
Tõeline argiõhtu kiirkook.