kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Spinati-juustupirukas


Spinat kombineerituna juustuga ja eriti veel piruka sees mulle väga meeldib:) Ja seda sõltumata aasta-ajast v söögikorrast, st spinatipirukas sobib minu arvates igati hästi ka hommikusöögiks. Soojal valgel suveõhtul on spinati-juustupirukas ideaalne külma valge veini v rose'ga, samas aga külmal talvel saab seda nautida mõnusa tummise punase veiniga - absoluutselt igal aastaajal ja igas kohas olen valmis spinatipirukat sööma:)

See siin on eriliselt maitsev pirukas, mida mu õed Ulvi ja Karina päris tihti küpsetavad ning mis mulle nii meeldib, et ma seda alati kohe mitu tükki ära söön:) Eriti hea on pirukas soojalt, aga ka külmana pole tal viga. Viimati Ulvi pool oli see küpsetis üleeilne(!) ja ma sõin ikka kolm tükki:) Parem aga jätan mainimata, kui palju ma värskelt ahjust tulnud pirukat Karina sünnipäeval sõin ...:)

Kui nende kahe spinatipiruka puhul, mille retseptid mul siin juba on, on täidist oluliselt rohkem, siis praegusel on täidise-taigna proportsioon natukene teine. Samas on piruka põhi aga nii mõnusalt krõbe ja siiski piisvalt õhuke, et ma isegi ei pane seda pahaks:)

Taignas võid kasutada ka ainult tavalist nisujahu, aga parima põhja saad, kui tavalist ja täistera nisujahu on pooleks. Kui soovid gluteenivaba pirukat, siis asenda nisujahu riisijahuga (alumisel pildil olev pirukas on riisijahust põhjaga).

Põhi:
100 g võid
50 g riivitud juustu
1 dl nisujahu ja 1 dl täistera nisujahu või 2 dl riisijahu
2 spl külma vett

Täidis:
200-250 g spinatit
200 g feta juustu
2 dl (vahu)koort v piima
3 muna
50-100 g riivitud juustu
värskelt jahvatatud musta pipart

Põhja jaoks sega riivjuust jahudega ja näpi juurde või. Lisa vesi ja sega taigen ühtlaseks. Suru taigen 24 cm läbimõõduga ettevalmistatud vormi põhja ja servadele. Küpseta põhja 200 kraadi juures u 10 minutit.

Kui kasutad külmutatud spinatit, siis lase sellel sulada, nõruta sõelal ja pigista üleliigne vesi välja. Värsket spinatit võid soovi korral aga enne blanšeerida. Selleks lase vesi keema, pane spinatilehed sisse paarikümneks sekundiks ning tõsta need siis vahukulbiga jääkuubikutega vette. Nõruta spinatilehed ja pigista üleliigne vesi välja. Haki spinat peeneks (ka külmutatud spinat võib olla tervete lehtedena).

Hakitud spinat sega tükkideks hakitud v murendatud feta, koore v piima, riivitud juustu ja kergelt lahtiklopitud munadega. Maitsesta värskelt jahvatatud musta pipraga. Vala eelküpsetatud pirukapõhjale ja küpseta veel 20-30 minutit kuni täidis on hüübinud. Lase pirukal vormis jahtuda ja taheneda enne, kui selle lahti lõikad.

Ülemine pilt on Karina tehtud pirukast, kus meil oli kahekordne kogus e terve ahjuplaaditäis. Kui sa kasutad aga 24 cm läbimõõduga vormi, siis on pirukas väheke paksem, nagu alloleval pildil näha on:)


2 kommentaari:

kristi ütles ...

tere. kas maitsel on suur erinevus kui kasutada värsket või külmutatud spinatit? tänud.

Silja Luide ütles ...

tere, Kristi! sellises küpsetatud pirukas suurt vahet ei ole juhul, kui külmutatud spinat on üleliigsest veest korralikult vabastatud ehk sulatatud, nõrutatud ja kuivaks pigistatud. värske on alati maitsvam, aga kuumutatud roogades üldjuhul väga suurt erinevust ei ole :)