pühapäev, 11. märts 2012

Rukki-brownie

Selle retsepti võtsin ajakirjast "Toit&Trend" ja tegelikult kandis see kook nimetust "rukkikrõbe brownie", kuna ma aga krõbedust ei suutnud brownie puhul tabada, siis jätsin selle osa pealkirjast välja, et mitte lugejaid eksitada:) Üldiselt täitsa mõnus, mahlane ja piisavalt šokolaadine kook, niiet võib teinekordki teha;-) Boonusena on tavapäraselt magusates kookides kasutatav rafineeritud nisujahu, mis on isegi kõrgema glükeemilise indeksiga kui valge suhkur, asendatud tervisliku rukkijahuga. Kuna rukkitera tuumast on idu ja kliisid raske eemaldada, on rukis väga toitainerikas,  sisaldades lisaks kaaliumile, rauale, magneesiumile, tsingile ja fosforile ka mõingaid B-rühma vitamiine:)

Igaks juhuks mainin ka, et mina kasutasin (tegelikult kasutan alati, st kõigis küpsetistes, kus rukkijahu vaja) täistera-rukkijahu. Kuigi retsept nägi ette 4,5-5 dl rukkijahu, panin mina 4 dl ja seda oli juba täiesti piisavalt. Arvan, et rohkem rukkijahu võib selle koogi natukene kuivaks teha, pigem võiks ehk veelgi vähemaga piirduda kui seekordne 4 dl. 

Sarapuupähklite asemel võid koogi sisse panna ka muid pähkleid, nt India, Kreeka v pistaatsiapähkleid, samuti mandleid. Kui aga lisad sarapuupähklid, siis toimi nendega eelnevalt nii nagu selles retseptis kirjas ehk rösti ahjus ja eemalda kestad.

Ilusa pildi eest aga aitäh Marjule! Sellel rukkijahust brownie'l oli nimelt austav ülesanne olla modelliks Marju poolt teistele toidublogijatele korraldatud fotokoolitusel. Aga me mitte ainult ei piirdunud selle koogi vaatamisega, vaid ikka sõime kõik ära ka, niiet julgen retsepti soovitada küll:)


Vaja läheb:
120 g (toasooja) võid ja 3/4 dl (maa)pähkli- v kookosõli VÕI 200 g võid
300 g tumedat šokolaadi (mul oli 60%-lise kakaosisaldusega)
3 suurt v 4 väikest muna
3,5-4 dl heledat v tumedat pruuni rafineerimata roosuhkrut v fariinsuhkrut (mul oli tumepruun roosuhkur)
3/4 dl kanget musta kohvi
4-5 dl rukkijahu (võid osaliselt nisujahuga asendada)
3/4 tl küpsetuspulbrit
100-150 g röstitud sarapuupähkleid

Sulata suuremas potis v kausis vesivanni kohal või, lisa õli ja võta pott v kauss pliidilt. Lisa potti/kaussi šokolaaditükid ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Mina kasutasin ainult võid ja sulatasin selle koos šokolaadiga vesivannil.

Seejärel klopi hulka munad, suhkur ja kohv. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa šokolaadisegule. Kõige lõpuks lisa pähklid (soovi korral tükeldatult).

Vala segu 20X30 cm fooliumiga vooderdatud vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit.

6 kommentaari:

Tuuli ütles ...

No juba ootasin kannatamatult seda retsepti, sest need brownie'd olid lihtsalt niiiii head! Tänud, Silja! Hakkan kohe meisterdama.

Marju ütles ...

Need olid tõesti väga nämmad, eriti koos pähklitega ja ei saa mööda vaadata ka sellest, et nisujahu asemel on kasutatud rukkijahu!

Aga jah, just sellised mõnusad ampsud, mida pühapäevasel pärastlõunal tassi kohvi kõrvale võtta (minu puhul siis kofeiinivaba), nii et head mõnulemist ka Tuulile ;)

Ülle ütles ...

Need ampsud olid ikka äraütlemata mõnusad. Ja see rukkijahu andis kuidagi mõnusa eestiliku nüansi juurde. Vahva!

Silja Luide ütles ...

Aitäh!:) Nii tore kuulda, et teile kõigile need brownie'd meeldisid!!!
Ja Tuuli, ei ole üldse tänu väärt!:) Mul on hoopis hästi hea meel, et Marju mul kokata palus ja oli võimalus seda retsepti katsetada:D Iga võimalus kokata ja/või küpsetada on alati teretulnud!:)

Mari-Liis ütles ...

Kiidan omalt poolt ka takka, et tõeliselt maitsvad brownied olid! Olen ka viimasel ajal nisujahu, vähemalt selle kõige rafineerituma ja lumivalge, kasutamisest püüdnud kõrvale hiilida, suhkruga sama. Kindlasti kohe läheb see retsept ka meil tegemisse.

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda, Mari-Liis, ja tänud!:)

Ma ise ka üritan tavalist valget nisujahu vältida ja selle retsepti puhul on hea, et keegi on juba selle nuputamise-töö, et millega ja kuidas nisujahu küpsetamisel asendada, sinu eest ära teinud:)

Niiet kui restepti nägin, siis teadsin kohe, et läheb katsetamisele ja see tundus ka juba peale vaadates selline, mida julgeb esmakordselt nii tegijale seltskonnale teha (tavapäraselt ikka kasutaks sellise ürituse puhul vanu häid nö lollikindlaid retsepte):) Minupoolsed pisimuudatused/täiendused (nt vähem jahu, pähklite röstimine, soovi korral ainult või kasutamine jms) olid ikka rohkem kosmeetilist laadi mitte sisulised - retsept ise oli piisavalt hea juba:)