neljapäev, 12. aprill 2012

Hummus kahel moel


Hummuse kodus valmistamise puhul on see suur eelis, et saad seda süüa nii palju kui tahad - sõpradel külas olles on ju alati vaja viisakuse piiridesse jääda:) Ma hakkasingi hummust tänu sellele ise tegema, et saaks seda piiramatult süüa:D Soovitan retseptis toodud koguseid kahekordistada, kui külalisi on oodata, kuigi hummusega on lood tegelikult samamoodi nagu pestogagi, et kindlaid koguseid ei ole, vaid iga asja tuleks lisada tunde järgi vastavalt oma maitsele. Pmst on nii, et võta purgist kikerherned, kurna ja püreesta need koos oma äranägemisel valitud koguse küüslaugu, sidrunimahla, tahini, oliiviõli ja maitseainetega. Ise vali, millist pipart kasutad maisestamiseks, samuti kui palju tahad tahinit lisada. Kindlasti ära koonerda sidrunimahlaga, sest mõnus hape on hummuse puhul väga oluline!

Hummus on üks igati kasulik ja tervislik asi (sisaldab ohtralt valku, olulisi amonihappeid, vitamiine jm vajalikke aineid, muuhulgas ka Omega 3 rasvahppeid, magneesiumi ja kaltsiumi) ning selle kasulikest omadustest saate nt siit lugeda. Kuivatatud kikerhernestest pidavat saama oluliselt toitainerikkama hummuse, kui konserveeritutest, aga ma ise lähen enam-jaolt siiski kergema vastupanu teed. Konservi puhul on lihtsalt avamise vaev, aga kuivatatud kikerherneid tuleb enne öö osta vees leotada ning seejärel pikalt keeta. Kuna aga on kindlasti inimesi, kes on eelistavad teha hummust kuivatatud kikerhernestest, siis panen allapoole kirja ka selle retsepti (pärit on see ühest gluteenivabade toitude raamatust, mille autorid on Lyndel Costain ja Joanna Farrow), mida ma olen paaril korral kasutanud.

Tahinit e seesamiseemne pastat saab päris mitmest poest juba osta, aga võid selle asemel kasutada ka maapähklivõid. Ma ise pole küll veel proovinud maapähklivõiga hummust teha, sest tahinit on mul kodus alati piisavalt erinevalt maapähklivõist, mille avatud purk paraku ühe-kahe päevaga tühjaks saab, aga ma usun, et tulemus on igati hea. Nigellal on isegi retsept maapähklivõiga hummuse kohta:) Ehk õnnestub seda Nigella retsepti mõnikord endalgi proovida, kuigi see on minu poolt tehtavast hummusest oluliselt erinev.

Hummus sobib eriti hästi dipikastmeks nii aedviljast suupiste (nt porgandi, kurgi, paprika v selleriribad), lavaši- ja leivakrõpsudega (pildil on sarapuupähklitega leivast tehtud krõpsud), kui ka määrimiseks grillitud v röstitud pitataskutele, leivale (väga hea nt pähklileivaga) v saiale. 

Minu hummus:
400 g kikerherneid (konserv)
2-3 spl tahinit 
1-2 küüslauguküünt 
1 sidruni mahl 
1-2 spl oliiviõli
1/2 tl vürtsköömneid, paprikapulbrit, jahvatatud tšilli  või cayenne'i pipart (soovi korral)
värskelt jahvatatud musta pipart ja soola (soovi korral)
hakitud lehtpeterselli (soovi korral)

Haki küüslauk, kurna kikerherned (jäta vedelik alles) ja pane koos tahini, sidrunimahla ja oliiviõliga blenderisse v köögikombaini v püreeri kasutades  saumikserit. Lisa soovi korral ka petersellilehed ja meelepärased maitseained (mina kasutasin seekord tšillipulbrit). Töötle segu ühtlaseks kreemiks. Vajadusel lisa kikerherneste nõrutamisel alles jäänud vedelikku kikerhernekonservist (mina vist kasutan tavaliselt isegi ligi poole vedelikust ära), et saavutada mõnus kreemjas tekstuur. Serveerimisel raputa peale sama maitseainet, mida sisse panid, samuti võid peale tilgutada oliiviõli, lisada petersellilehti v sidruniviile.


Kuivatatud kikerhernestega hummus:
150 g kuivatatud kikerherneid
2 sidruni mahl
3 jämedalt hakitud küüslauguküünt
3 spl oliiviõli + peale tilgutamiseks
150 ml tahiinit (ma olen tegelikult natukene vähem pannud)
soola, pipart

Pane kikerherned rohke külma veega likku vähemalt 12 tunniks. Kurna, pane koos värske veega potti ja keeda 10 minutit. Seejärel keera kuumust vähemaks ning lase 45-60 minutit podiseda (e madalal temperatuuril kergelt keeda) kuni kikerherned on täiesti pehmed. Kurna kikerherned uuesti korralikult ära.

Püreesta kikerherned, lisa ülejäänud ained ning töötle kõik ühtlaseks. NB! Mida kauem töötled, seda kreemjam tekstuur jääb. Maitsesta soola ja pipraga ning piserda serveerimisel peale oliiviõli. Pähklileival maitseb imehea:)


7 kommentaari:

Karima ütles ...

minu lemmik ka :) proovi veel rostitud paprikast teha hummust:)

Juc ütles ...

Ma olen samasugune hummusesõltlane, nagu Sina! Midagi, mis kikerhernestes on, on mul vist pidevalt organismist puudu, sest kui ma näen kikerherneid või hummust, siis hakkab lihtsalt suu ohjeldamatult vett jooskma. Aga see idee mulle meeldib, et teha hummust kodus ise ja kohe rohkem, sest siis saab ilma piinlikust tundmata selle endale sisse vohmida :). Ma olen ikka tavaliselt teinud siis, kui külalised tulemas ja siis ju nii ennastunustavalt käituda ei saa!

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, Karimakene:) Olen ise röstitud paprikast sellist määret/dipikastet teinud: http://siljafoodparis.blogspot.com/2011/12/dipikastmed-baklazaanist-ja-paprikast.html. Täitsa kõva konkurent hummusele:)

Juc, väga tore, et ma pole ainus:):):) kodus on hea teha - söö palju ja millal tahad:) mul ei olnud hummuse retsepti päris kaua blogis, sest mul enamik sõpru-tuttavaid teeb hummust ja ise hakkasin seda hoopis hiljem tegema, niiet esialgu tundus, et siin väga millestki blogida pole ...:)

Average Jane ütles ...

Ei tea, mis retseptis nr 2 vaesti tegin - sidruni hapusus ja tahini mõru kõrvalmaitse käivad kõigest üle, ei ole üldse maitsev. :(

Silja Luide ütles ...

teine retsept on ühest gluteenivabade toitude raamatust ja erineb sellest, mida ise teen ehk esimesest retseptist üsna palju. olen seda paaril korral proovinud ja mul on see ok olnud. tahiini kogust olen siiski alati vähendanud (see mul kirjas ka). ilmselt ei teinud Sa ise midagi valesti, vaid lihtsalt see retsept ei sobi :)

Average Jane ütles ...

Täitsa võimalik, mulle meeldivad nagunii rohkem mahedamaitselised toidud, ega ma sellele ei osanud mõelda. :) Praegu sõin saia peal ja panin ühe juustuviilu peale, see mahendas maitset.

Anonüümne ütles ...

Ma olen siiani teinud hummust öö läbi leotatud ja keetmata kikerhernestest ja see on väga maitsev. Tahiini asemel panen seesamiseemneid ja õli veidi rohkem, 1 dl (küüslauk, sidrunimahl, maitseained jne.). Leidsin kunagi sellise retsepti ja pole kunagi teadnud, et kikerherneid keetma peaks... Samuti on nad leotatutena niisama maitsvad suhu pista.. Konservkikerhernestega proovisin korra ka, aga üldse ei maitsenud.

Iren