laupäev, 1. september 2012

Kõrvitsaga brownie


Kui ma algset retsepti Delicious ajakirjas nägin, siis olin muidugi vaimustusest keeletu:D Et siis selline brownie ongi või?! Ainult 2 spl jahu (mina kasutan selle küpsetamisel loomulikult nisujahu asemel täisterarukkijahu) ja 400 g kõrvitsat, võid ei ole üldse vaja ja kakaopulbrit 100 g(!!!)? Aga kõik töötab suurepäraselt:) Olen kõrvitsa-brownie't erinevates variatsioonides katsetanud ja nii, nagu all olevas retseptis kirjas, tundub kõige parem:) Tõeliselt tummine ja šokolaadine, aga samas ju ikka üsna lahja - no täitsa kohe kaalujälgijate kook ma ütleks:):):)

Võib kasutada ka väiksema kakaosisaldusega šokolaadi (nt 50-60%) ja sellisel juhul võid suhkrukogust vabalt vähendada 150 grammini. Samas, isegi 70%-lise mõrušokolaadi kasutamisel võib suhkrut natukene vähem panna - väga mõnus (aga samas mitte väga magus) on see brownie siis ikkagi:) 

Pildid tegi seekord ühe ajakirja tarbeks Katrin, kellega eilne koostöö (st mina kokkasin, Katrin pildistas) oli puhas rõõm. Kuigi ise ta ennast tagasihoidlikult veel "päris" fotograafiks ei pea, siis tema töid vaadates ei teki ilmselt kellelgi kahtlust, et tegemist on väga andeka pildistajaga. Ja mulle niiiii meeldib, kui keegi proff mu toitudest pilte teeb, mitte ma ei pea ise pusima - hoopis teine asi kohe:) Kõik tundub kuidagi ilusam ja lahedam ja ma ise tunnen ennast ka ... peaaegu nagu päris kokana :):):)

Sügisese tervisliku kõrvitsa-šokolaadikoogi saad aga teha nii:

100 g tumedat (70% kakaosisladusega) šokolaadi
400 g puhastatud ja kooritud kõrvitsat
4 muna
200 g (rafineerimata roo)suhkrut
100 g naturaalset kakaopulbrit
2 spl riisi-, nisu- v rukkijahu
2 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
tuhksuhkrut (soovi korral)

Puhasta ja viiluta kõrvits u 2 cm tükkideks ning hauta potis pehmeks. Haki šokolaad. Nõruta kõrvits, pane koos hakitud šokolaadiga köögikombaini ja töötle ühtlaseks püreeks. 

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel jahu, sool, kakao- ja küpsetuspulber ning sega õrnalt munavahu hulka. Seejärel lisa tainale šokolaadi-kõrvitsapüree. Vala tainas võiga määritud küpsetuspaberiga kaetud 20X20 cm vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit. Lase koogil vormis enne lahtilõikamist vähemalt 1 h taheneda. Lõika ruutudeks ja sõelu peale tuhksuhkrut. 


17 kommentaari:

Laura ütles ...

Kas oskad öelda palju peaks panema kõrvitsapüreed( ahjus röstitud ja siis püreestatud)?

Silja Luide ütles ...

Laura, ma pole sellise püreega veel teinud (kasutan värsket kõrvitsat ja eelmise aasta varud sügavkülmast on otsas), aga teoreetiliselt võiks umbes sama kogusega arvestama. Kui püree pärast ülessulatamist vesine tundub, siis võid enne sõelal natukene nõrutada.

Põnnidega ütles ...

Nädalakes tagasi otsustasin, et teen neid kooke. Täna jõudsin siis tegudeni - ülimalt mõnusad brownid, eriti koos Onu Eskimo plobiirijäätisega! Kui kook ei oleks otsa saanud, siis võtaks praegu veel ühe tükki...!

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda!:) see kook saab tõesti liiiiiiiga ruttu otsa - see on üks suur miinus selle juures:)

Anonüümne ütles ...

Tere
Kas see kõrvits on kuum, kui see šokolaadiga kombaini püreestuma läheb? Et siis šokolaad sulab ära ka kenasti? Ja kas see sama segu tuleb soojalt ülejäänud tainasse lisada?
Tänud
Eliisa

Silja Luide ütles ...

Tere, Eliisa!
Kõrvits on kuum aj šokolaadiga koos uleb mõnus püree. Tainale olen selle täitsa soojalt lisanud jah:)
head küpsetamist Sulle! :)

Karima ütles ...

nägin ka seda retsepti seal ajakirjas aga ei teinud,nüüd kui Sinu postitust vaatasin siis tegin
ja IMELISED on need brownied küll!

Silja Luide ütles ...

väga lahe:) mul on hea meel, et sain Sind inspireerida! mulle endale see brownie ka maitseb ja - mis eriti tore- see on ikka täitsa tervislik ja "süütu" koogike:):):)

Anonüümne ütles ...

Väga ahvatlev retsept :)
Küsin siiski, et kui ei juhtu olema köögikombaini, kas siis saab šokolaadi-kõrvitsapüree teha ka mikseri tainasegamisotsikutega?
Ja kas kook on sama maitsev-mahlane ka järgmisel päeval?

Silja Luide ütles ...

Kook peaks ka järgmisel päeval sama hea olema :)
köögikombain püreestab kõrvitsa ja šokolaadi ühtlaseks massiks, mida mikseriga tavaliselt teha ei saa. Küll aga võiks sobida ilmselt saumikser, aga garantiid ma anda ei julge, sest ise olen ainult köögikombaini selle koogi puhul kasutanud.

Lilla Poni ütles ...

Me tegime neid neljapäeval käsitöö tunnis ja mu ema tahtis teada retsepti selle jaoks :D Ma leitsin nüüd jeeee!

Anonüümne ütles ...

Küpsetasin ka seda kooki.Tulemus oli super-nii mahlane,nii shokolaadine ja parajalt magus.Ja kui süüa koos vahukoorega seda koogikest-lihtsalt sõnu polegi vaja

Silja Luide ütles ...

mul on seda väga hea meel kuulda! aitäh :)

Kerttu ütles ...

Tere!

Küpsetasin ja väga hea tuli. Kuna puudus õige suurusega ahjuvorm, siis tegin koogivormis ja tuli natuke paksem ja jahtudes lõikasin pikku pooleks ja panin toorjuustukreemi vahele ja šokolaadiglasuuri peale - nagu kook ja nii oli ka väga väga hea :)

Mul selline küsimus, et kas suhkrut oleks võimalik asendada ka millegi muuga, näiteks just banaanidega.
Kuidas siis välja võiks tulla, äkki keegi teab?
Tuleb äkki selle arvelt natuke rohkem jahu panna või kuidas?


Silja Luide ütles ...

aitäh tagasiside eest, Kerttu! Mina siin ei asendaks enam suhkrut banaani või meega, sest kõrvitsapüree on niigi vedel ja siis oleks vaja kindlasti rohkem jahu panna. Kui tahad tervislikumat, siis lihtsalt vähenda suhkru kogust v kasuta nt palmisuhkrut, mis on ehk ka pisut tervislikum. Samas kui juba toorjuustukreemi ja šokolaadiglasuuri ära jätaksid, siis on kook ikka oluliselt taljesõbralikum :) niiet parem tee korralik kook retsepti järgi ilma asendusteta ja kui soovid banaani brownie sisse panna, siis siin on üks hea variant: http://siljafoodparis.blogspot.com.ee/2014/05/banaani-brownie.html head küpsetamist! :)

Anonüümne ütles ...

Tere!

Võib-olla rumal küsimus, aga kuidas kõrvitsat hautada? Panna vähese veega potti? Või ilma veeta?

Silja Luide ütles ...

tere, võid panna nii vähese veega kui ka ilma veeta, kui on pott, mis sobib aurutamiseks. peaasi, et kuumus on madal. aga üks eriti lihtne viis kõrvits pehmeks on saada on seda ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit küpsetades. loodan, et said abi ja kook tuleb hästi välja :) head küpsetamist!