kolmapäev, 5. september 2012

Šokolaadikattega blondie


Panen blogisse jälle ühe šokolaadikoogi retsepti, mis algselt oli ühes šokolaadiraamatus, kuid olen seda küpsetades omajagu muutnud. Ma saan aru küll, et koogid hakkavad siin blogis jälle domineerima, aga luban, et lähiajal tuleb ka terve rida igasuguseid soolaseid toite, mõned koos videoretseptidega:)

Kuna ma siin blogis kõik alati ausalt ära räägin, siis igaks juhuks mainin, et kuigi olen seda blondie't mitu korda teinud, ei kuulu see siiski mu enda lemmikute hulka. Mitte et see halb oleks (väga hea kook on ikka), aga lihtsalt on paremaid kooke olemas. Kuna aga ühel inimesel (ei hakka siin nimesid praegu nimetama) on see üks tema lemmik-kookidest, siis panen ikkagi retsepti üles, et äkki on veel teisigi, kellele see võiks (väga) meeldida:) 

Kate on kõva (šokolaadile pole lisatud ei koort ega võid) ja selle võid üldse ära jätta. Samas on jällegi ÜKS inimene, kes leiab, et see kõvem šokolaadikiht on ülilahe ja seda on tore kahvli v lusikaga süües katki toksida nagu brüleekreemi karamelliseeritud suhkrukihti:):):) Niiet soovitan järgi proovida - ehk on siin Sinu uue lemmik-koogi retsept;-)

Kook:
2,4 dl (115 g) riisi- v nisujahu (kasutasin riisijahu)
0,5 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
180 g valget šokolaadi
1,2 dl (115 g) suhkrut
120 g võid
2 muna
1 tl vaniljeekstrakti
100-150 g tumedat šokolaadi

Kate:
200 g tumedat šokolaadi (aga võid kasutada ka piimašokolaadi)
mõni peotäis röstitud mandlilaaste, kooritud sarapuupähkleid, pistaatsiaid v marju, nt vaarikaid, mustikaid vms

Murra valge šokolaad tükkideks ning pane koos või ja suhkruga pakuspõhjalisse potti. Aseta pott pliidile ja sulata pidevalt segades madalal kuumusel ühtlaseks kreemiks. Lase šokolaadisegul natukene jahtuda (kõige parem oleks see teise kaussi valada - siis jahtub kiiremini) ning sega siis juurde vaniljeekstrakt v- suhkur ja kergelt lahtiklopitud munad ning klopi ühtlaseks. Sega sõelutud jahu, küpsetuspulber ja sool omavahel ning lisa siis šokolaadisegule. 

Haki tume šokolaad suhteliselt jämedalt ja lisa valge-šokolaadi segule. Vala tainas võiga määritud 23-24 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit. Ära üle küpseta! 

Haki katte jaoks ettenähtud tume šokolaad hästi peeneteks tükkideks, puista küpsenud koogile ja pane kook veel 1 minutiks ahju. Võta kook ahjust, aja sulanud šokolaad koogil lusikaga ühtlaselt laiali ja puista peale pähklid. Võid sarapuupähkleid ka enne koogile lisamist natukene väiksemaks tükeldada ja soovitan need ka enne koorida (siin on nipid, kuidas koor lahti saada), mandlilaaste soovitan röstida. Mandlilaastude või sarapuupähklite asemel võid kasutada ka pistaatsia- v India pähkleid, suvisel ajal aga saab koogile panna värskeid marju. Ainult et marjad pane jahtunud koogile siis, kui seda sööma hakkad, mitte kuuma šokolaadi sisse:) Lase koogil u pool tundi vormis jahtuda ja pane enne lahti lõikamist vähemalt tunniks veel külma tahenema.


Kommentaare ei ole: