reede, 5. oktoober 2012

Ratatouille

Sarnaselt Nizza salatiga on ratatouille'stki Prantsusmaal palju erinevaid variatsioone (kui aga Nizza salatist rääkida, siis nt siin on muuhulgas kirjas ka "täiusliku" Nizza salati retsept) ;-)

Ratatouille on rustikaalne Provence'i klassik, mille põhikomponentideks on oliiviõliga praetud (Vahemere päikese käes valminud) baklažaanid, suvikõrvitsad, tomatid, paprika, küüslauk ja sibul. Koolis õpetati meid valmistama ratatouille'd nii, et kõik komponendid on eraldi küpsetatud, kuna aedviljadel on erinev küpsemisaeg, aga see siin on natukene lihtsam retsept, et inimesi mitte ära ehmatada:) Järgmisel suvel vast lisan "autentse" (ehk Le Cordon Bleu) retsepti ka ;-)

Hästi oluline on kasutada küpseid suviseid tomateid, kuid kui selliseid ei ole hetkel, siis pigem kasuta konservtomateid. Tomatid tuleks enne koorida ja seda on hästi lihtne teha nii, et lõikad ära varre kinnituskoha ning teed sinna noaga risti. Seejärel paned tomatid u minutiks keeva vette ja tõstad sealt jääkülma vette (pane kaussi vesi ja u tassitäis jääkuubikuid). Otseselt koorima ei peagi, sest nahk praktiliselt ise "koorub" maha:) Baklažaani aga tasub enne hautisele lisamist hoopis grillida, et selle suitsust maitset veelgi rõhutada.

Ratatouille'd süüakse nii soojalt kui ka külmalt, nii liha, kala, pasta kui ka riisi lisandina või lihtsalt mõne krõbeda koorikuga saiaga. Tõesti, igatpidi on väga hea!:)

Vaja läheb:
2 väikest v 1 suur baklažaani 
5 spl oliiviõli
2 väikest (punast) sibulat
4 küüslauguküünt
2 väikest v üks suur paprika
3 pisikest v 1 suur suvikõrvits
4 küpset tomatit v 400 g purustatud tomateid 
värskeid ürte (basiilikut, tüümiani, punet, rosmariini) või 2-4 tl Provence'i maitseainesegu või kuivatatud basiilikut, tüümiani, punet, rosmariini, fenkoliseemneid jmt
soola, suhkrut, värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika baklažaanid viiludeks ja tsukiinid 1 cm tükkideks, viiluta sibulad, haki küüslauk, puhasta ja viiluta paprikad.

Pane baklažaaniviilud ahjuplaadile ja piserda v määri u 1 sl õliga kokku. Grilli kuldpruuniks (kulub u 10-12 minutit). Keera viilud ümber, määri uuesti u 1 sl õliga ja grilli teiselt poolt samuti kuldseks (u 5-8 minutit). 

Prae sibulaid keskmisel kuumusel u 5 minutit, lisa küüslauk ja prae veel mõned minutid. Seejärel lisa pannile paprikad ja suvikõrvitsad ning küpseta u 5-8 minutit kuni need hakkavad pehmeks muutuma. 

Koori tomatid, lõika pooleks ja eemalda seemned. Haki tomatid tükkideks ja lisa pannile koos ürdisegu ja baklažaaniviiludega. Alanda kuumust, pane pannile kaas peale ja lase u 20 minutit podiseda kuni aedviljad on läbi küpsenud. Haki sisse värskeid meelepäraseid ürte või lisa neid kuivatatud kujul. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral lisa ka natukene suhkrut.


Selle köögiviljahautise valmistamisest on ka video, mis on saadaval siin ja youtube'is. Retsept on aga olemas ka Naine24 portaalis. Pilt on kaameramehe tehtud, mina töötlesin natuke.


2 kommentaari:

Liina ütles ...

Tere Silja,
kas oskad öelda, kustkohast saab seda Provence'i mitseainesegu Tallinnast osta?

Tänudega
Liina

Silja Luide ütles ...

tere, Liina! palun anna andeks, et alles nüüd vastan, aga seda maitseainesegu on saada vist küll kõigis suuremates poodides. See võib olla ka Vahemere ürdisegu nimetuse all nagu nt Santa Maria puhul. Head kokkamist! :)