neljapäev, 19. august 2021

Kohupiima-leiva tort šokolaadi ja mustikatega



See kook on mõnusalt mahlane, homseks pidupäevaks ideaalne (tänu kodumaistele koostisosadele)  ja õnneks ka lihtne teha, kuid kõigepealt alustame sellest, mis päev see homme ikkagi on:) Nimelt toimus 30 aastat tagasi Eesti taasiseseisvumine ehk iseseisvuse taastamine, seega on 20. august taasiseseisvumispäev. Lihtne ju!;-) 

Soovin kõigile homse tähtsa päeva puhul palju õnne - on ikka suur rõõm, et oleme juba suisa 30 aastat saanud elada vabas Eesti riigis! Kui vaadata idanaabri juures toimuvat, siis on selle üle kohe mitmekordselt hea meel, et on õnnestunud jõuda nende ikke alt taaskord eurooplaste hulka, kuigi 50 aastaga kaasa saadud taagast vabanemine võtab paraku veel omajagu aega ... Samas on mul hullult hea meel näha, kui palju on inimesi, kes on hingelt ja südamelt Euroopa väärtusruumi jõudnud ja hindavad kõiki kaasmaalasi sõltumata nende soost, nahavärvist, sättumusest, perekonnaseisust jms. Inimesed, tänu kellele on hea meel ja uhke tunne olla EESTLANE, kes hoolivad ja amastavad ning keda õnneks on enamus. Aitäh Teile kõigile!

Rääkides aga koogist, siis see kihiline maius on mõnusalt mahlane ja maitseküllane. Tummine musta leiva kiht tasakaalustab šokolaadi magusust, kohupiim teeb aga kreemi mahedamaks.

Kui soovid kasutada homse koogi valmistamiseks musta leiba, kuid see maius siin ei isuta, siis on mul blogis veel mitu varianti eestlaste lemmiktoiduaine ehk musta leivaga:) Nimelt kerge kohupiima ja marjadega purukook, kodujuustu ja vaarikakattega kook ning kihiline kohupiimakreemi ja marjadega tort; soolastest aga kihiline (klassikaline) võileivatort ning suitsulõhe, kalamarja ja kodujuustuga tort. Kõik need viis kooki (nii soolased kui ka magusad) on sellised, mida julgen tõesti soovitan kõigile musta leiva armastajatele ja mida naudin ka ise, sest kuulun samuti meie kodumaise supertoidu austajate hulka :)

Praegusel ajal on rukkililleõisi võimalik korjata või osta, kuid talvisele ajale mõeldes soovitan suvel sügavkülma panna lisaks marjadele ka karbike rukkililleõisi, et sellega vabariigi aastapäeval vm tähtpäevadel küpsetisi ja suupisteid kaunistada. Samuti tasub sügavkülma varuda karbike pohlavarte ja -lehtedega, mida on samuti hea talvisel ajal, mil värsket kraami napib, kookide kaunistamisel kasutada. Rukkilille õisi saab ka kuivatada, samuti mõnest (väiksemast spetsiifilisest) toidupoest osta (nt Piprapoes on need olemas). 

Siin koogis on väga hea kodumaine mustikatükkide ja õhtitud riisiga šokolaad, mida mina hästi palju küpsetamisel kasutan. Sobib loomulikult ka tavaline valge šokolaad. Kohupiima asemel võib kasutada 400 g kodujuustu. Sel juhul lisa u 3 sl suhkrut. 

Hetkel leiab mustikaid veel metsast, kuid talvisel ajal soovitan kasutada pigem kultuurmustikaid, sest neid saab värskena poest osta. Kui soovid siiski keset talve metsmustikatega torti valmistada, siis sulata ja nõruta need üleliigsest vedelikust enne täidisele lisamist. Kaunistamisel aga piirdu siis rukkilillidega. 


Tainas:
300 g klassikalist seemneteta musta (täistra)leiba (u 9-10 viilu)
80 g võid
3-4 sl mett
0,5-1 tl jahvatatud kaneeli

Murra leiva viilud tükkideks ja töötle köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa sulatatud või ja mesi ning töötle köögikombainis veel pisut, kuni need on leivaga segunenud. 

Kreem:
300 g (mustikaga) valget šokolaadi
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
2 dl (1 pakk) vahukoort
u 100 g mustikaid

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. 

Samal ajal sega kausis visplit kasutades toorjuust kohupiimaga. Teises kausis vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Sega sulanud šokolaad toorjuustu-kohupiima segu hulka, seejärel lisa õrnalt spaatliga alt üles tõstes hulka vahustatud vahukoor. 

Kaunistamsieks:
peotäis rukklilille õisi või õielehti
u 100 g mustikaid

Aseta 20 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja küpsetuspaber ja kui soovid, kata ka ääred küpsetuspaberi riba või toidukilega. Laota põhja kolmandik leivapurust ja suru supilusika seljaga ühtlaseks. Leivakihile määri omakorda pool kohupiima-šokolaadikreemist ja sellele puista pooled mustikad. Suru mustikaid kreemi sisse. 

Nüüd laota peale teine kolmandik leivapurust, sellele omakorda teine pool kohupiimakreemist ja ülejäänud mustikad (suru neidki kreemi sisse). Kõige peale laota viimane kolmandik leivasegust. Aseta kook külmkappi vähemalt kolmeks tunniks tahenema. 

Serveerimiseks eemalda kook vormist, kaunista rukklille õite ja mustikatega.


Retsept ilmus Vabariigi aastapäeva puhul siin

2 kommentaari:

Eva ütles ...

Väga maitsev tort tuli! Kindlasti läheb kordamisele. Valmistada ka väga lihtne. Tegin koos lastega. Eriti hea oli ülejärgmine päev seda süüa 🙂

Silja Luide ütles ...

Eva, aitäh tagasiside eest! mul on selle üle väga hea meel :)