pühapäev, 10. märts 2013

Šokolaadiga banoffee kook (kahel moel)

Retsept pärineb ajakirja "Food & Travel" käesoleva aasta märtsi numbrist ja kohe, kui seda nägin, teadsin, et see tuleb esimesel võimalusel ära teha:) Eks kondenspiim, eriti karamelline, ja tume šokolaad on minu jaoks nii koos kui ka eraldi alati põlvi nõrgaks tegevad. Ja seegi kord oli tulemus ootuspäraselt imeline:) Sel nädalal valmis seda kooki mu köögis suisa kaks tükki, niiet võib öelda, et šokolaadikattega banoffee-kook tuli, nägi ja võitis ning jääb täitsa kindlalt minu köögi püsirepertuaari:) Kõik, kes sõid seda kooki, kiitsid ka:)

Koogi põhja valmistamisel kasutasin esimesel korral nisujahu asemel maisi- ja riisijahu (kumbagi 65 g), et oleks gluteenivaba, ja koogile lisasin vaid ühe banaani. Kuigi retseptis oli ette nähtud hele siirup, siis mina kasutan küpsetamisel alati suhkruroosiirupit. Annab põnevama maitsenüansi ja kuna see on valmistatud suhkruroost, siis tundub ehk pisut tervislikum, kui tavaline suhkrusiirup (umbes nagu rafineerimata roosuhkur võrreldes tavalise valge suhkruga või nii). Kuigi see kakaoga muretainas oli jube hea, võtab see ikkagi üsna palju aega, seega allpool lisan ka teise ehk lihtsama variandi koogi valmistamiseks;-)


Šokolaadi-muretainas:
85 g toasooja võid
40 g suhkrut
1 väiksem muna
130 g nisujahu (gluteenivabaks variandiks kasutasin 50:50 riisi- ja maisijahu)
15 g kakaopulbrit

Täidis:
100 g võid
120 ml (heledat) siirupit
400 ml magusat kondenspiima
1-2 banaani

Kate:
50 g võid
200-225 g tumedat šokolaadi

Taina jaoks vahusta suures kausis puulusikaga toasoe või suhkruga heledaks kreemjaks vahuks. Lisa muna ja vahusta ühtlaseks. Sõelu hulka jahuga segatud kakaopulber. Sega vaid nii palju, et tainas tuleks kausi küljest lahti. Ära üle sega, et tainas ei jääks liiga elastne ja nätske. Keera toidukilesse ja hoia 30 minutit kuni üleöö külmkapis.

Külmast võetud tainas rulli kergelt jahusel pinnal 3 mm paksuseks nii, et see katab pikliku 10-12X38 cm läbimõõduga või muu meelepärase vormi põhja ja ääred. Pane vorm tunniks külmkappi. 

Kata tainas fooliumuga ja pane sellele raskuseks kuivatatud herned, oad v keetmata riis ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit. Eemalda foolium koos raskusega ning küpseta veel 10-12 minutit kuni tainas on kuiv ja krõbe.

Täidise valmistamiseks aseta tükeldatud või, siirup ja kondenspiim paksupõhjalisse potti ning küpseta madalal/keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni segu on paks ja kuldpruun. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, jättes vormi äärest u 7,5 mm tühjaks. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit. Ülejäänud täidist saad kasutada muudes magustoitudes, nt jäätise v pannkookide kastmeks. Mina muidugi sõin selle mõlemal korral niisama ära - lihtsalt niiiiiiiiii hea on:):):)

Katte valmistamiseks aseta tükeldatud või ja šokolaad veevannile, sulata ning sega ühtlaseks. Eemalda kauss veevannilt ja lase kergelt jahtuda. 

Koori banaanid ja viiluta pikuti. Aseta banaaniviilud küpsetatud ja jahtunud karamellitäidisele, vala peale sulašokolaad ning silu spaatliga ühtlaseks. Lase koogil külmkapis taheneda ja serveeri jahtunult. 


Teine variant valmis šokolaadiküpsistest põhjaga, aga hästi sobiksid ka kondenspiimamaitselised. Seekord panin karamelli peale kaks banaani, nagu retsept ette näeb, sest kook võiks ju ikka oma nimele vastata ehk oleks ju tore, kui banoffee-nimeline kook sisaldaks nii banaani kui ka karamelli/iirist (banoffee=banana+toffee):) Katteks sulatasin seekord pähklitükkide ja rosinatega piimašokolaadi, retseptis ettenähtud 225 g asemel kasutasin taaskord 200 g, aga või koguse jätsin samaks. Lisasin vaid sortsu piima, et glasuur pehmem oleks.

Küpsisepõhja jaoks purusta 180 g meelepäraseid (mina soovitan šokolaadi- või kondenspiimamaitselisi) küpsiseid ja sega need 70-80 g sulatatud võiga. Suru segu koogivormi põhja ja äärtele ning pane vorm vähemalt pooleks tunniks külma tahenema. Põhja eelküpsetada ei ole vaja ja edasi toimi nii, nagu retsept ette näeb.


8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mina igatahes armusin sellesse kooki juba ainuüksi pilte vaadates ja retsepti lugedes. ;) Täna öösel näen seda pruuni kaunitari kindlasti unes ja hommikul tõttan poodi vajaliku kraami järele. Igatahes pärastlõunaks loodan ka enda köögilaual säärdust kaunitari näha. :)

Silja Luide ütles ...

väga lahe:) ja muidugi aitäh ka! mul endal tuleb ka pilte vaadates ja maitset meenutades isu jälle peale ...:) head küpsetamist ja koogi nautimist Sulle!:)

ilse ütles ...

Ma saan aru küll, et see kook käib banaaniga aga kuidas võiks kompoti kirsid sobida? Meil nimelt on üks vanaisa kirsisõber :)

Silja Luide ütles ...

Ei oskagi öelda ... 😊 Iiris ja kirsid? Äkki on hea ... 😊 Kondenspiimaga ju sobivad kirsid hästi, võiks ehk proovida ka sellises koogis? Ma midagi kindlat öelda ei julge - peaksin ise enne katsetama 😊

ilse ütles ...

OK :) Ma siis seekord läen kindlapeale välja ja teen banaaniga aga kui kirssidega on katsetatud- annan teada :) Aitäh !

Silja Luide ütles ...

ei ole tänu väärt :) aga võid teada anda jah - täitsa huvitav kohe, kuidas kirssidega töötaks :) head küpsetamist!

Tiina ütles ...

Tere!
Väga maitsev kook tundub. Kaks küsimust, enne kui tegema hakkan:
- Kui kasutada tavalist ümmargust koogivormi (kahjuks sellist nagu pildil mul pole), siis mis suurus oleks sobivaim sellele kogusele, mis retseptis kirjas?
- Kas kook maitseb paremini, kui teha eelmisel päeval valmis või jahtunult samal päeval tehtud?

Ja suured tänud, et nii palju häid retsepte postitad, olen mitmeid katsetanud. Lemmik on liköörida marmorkook.

Silja Luide ütles ...

Tiina, mul on hästi hea meel lugeda, et retseptid meeldivad! aitäh :) ja koorelikööriga marmorkook on mul endal ka üks lemmikuid ;-)

selle koogi puhul võid kasutada 24-25 cm läbimõõduga vormi ja siis peaks vist ka kõik täidis ära kuluma. minu arust on see kook väga hea nii samal päeval kui ka järgmisel - ei oskagi öelda, millal parem on :) tegime seda hiljuti ühel koolitusel ja isegi soojana (šokolaadiglasuur oli veel pehme) oli see superhea :D