kolmapäev, 6. märts 2013

Kaneelikuklid (eriti lihtsad)

Nende kaneelikuklitega sain ma ühe väga vajaliku õppetunni:) Kui ei oleks seda olnud, oleks ilmselt ka üks juhis pärmitaina valmistamise nippide juures jäänud olemata. Nimelt jäi tainas mul olude sunnil ligi kaheks tunniks sooja kohta kerkima. Tulemuseks oli kuklite mõrkjas-kibe maitse, mida varem mitte kunagi ühegi saia puhul kogenud ei ole. Nuputasin ja nuputasin, et millest see tulla võiks... Ilmselt oleksingi ajusid ragistama jäänud, kui Põhjaka Joel poleks põhjust teadnud. Kui tainas liiga kaua kerkib, siis tekib tainas rohkelt alkoholi, mis annabki sellise kibeda maitse. Pärmi mõjul tekib ju taina sees süsivesikute käärimine, mis lõhustab viimased süsihappegaasiks ja alkoholiks. Ja liiga kaua kerkides hakkab alkoholimaitse domineerima - üsna loogiline ju! Niiet küpsetades tasub retsepti alati täpselt järgida - mitte ainult koostisosade, vaid ka tegevuskäigu osas:)

Need kaneelikuklid on selles mõttes "erilised", et taina rullimisega ei ole vaja vaeva näha. Loomulikult võib rosinate asemel kasutada kuivatatud jõhvikaid v kirsse ja sidrunikoore asemel apelsinikoort. Samuti võid tsitruselise koored ja kaneeli üldse ära jätta ning lisada tainasse u 0,5-1 tl peenestatud kardemoni. Soovi korral aga lisa röstitud ja hakitud sarapuupähkleid. 

Retsept ilmus ka ajakirja T&T eelmises numbris, Marju tehtud ilus pilt nendest saiakestest oli ka esikaanel. 



Rosina-kaneelisaiad

450 g jahu
7 g kuivpärmi
5 sl suhkrut + 2 sl glasuuri jaoks
0,5 tl soola
2 tl kaneeli
100 g rosinaid
1 sidruni peenelt riivitud koor (soovi korral)
2 dl sooja piima
1 muna
70 g sulatatud võid

Sulata või ja lase natuke jahtuda. Sega omavahel jahu, pärm, suhkur, sool, kaneel, rosinad ja soovi korral ka sidrunikoor. Tee keskele auk ja vala sinna soe piim, kergelt vahustatud muna ja sulatatud või - hea oleks need kolm komponenti enne jahule lisamist eelnevalt omavahel ära segada.

Sega kõik kokku ja sõtku jahusel pinnal umbes 5 minutit kuni moodustub elastne tainapall, mis hakkab käte küljest lahti lööma. Pane tainas kaussi, sõelu peale jahu, kata köögirätiga ja jäta umbes tunniks ajaks kerkima.

Kata muffinivormid küpsetuspaberiga või silikoonist või paberist muffinivormidega. Sõtku tainast veel natukene, seejärel murra sellest 12 palli, aseta need vormidesse, kata uuesti köögirätiga ja jäta pooleks tunniks kerkima.

Küpseta kerkinud saiakesi 200 kraadises ahjus u 15 minutit kuni need on kuldpruunid. Sega 2 sl suhkrut 2 sl veega ja määri sellega koheselt ahjust väljavõetud saiakesi.

Kommentaare ei ole: