esmaspäev, 27. mai 2013

Kamavaht kahel moel

Ma just avastasin, et blogisse ei olegi sel kevadel jõudnud veel ühtegi rabarberi-retsepti. Uskumatu! Kahetsusväärne viga :) saab muidugi varsti parandatud, sest olen rabarbrist juba päris mitmeid kooke ja magustoite valmistanud ning loomulikult plaanin seda veel teha, sest tänu Helenile on mul keldris kotitäis seda köögivilja ootamas:) Ma just kirjutasin rabarberist ühe loo, mis peaks koos retseptidega järgmisel laupäeval ilmuma, ja lugedes tarku raamatuid (siin on need kirjas ka) sain teada, et rabarberi puhul on tegemist just nimelt köögiviljaga, kuigi Wikipedia andmetel pidavat USA-s rabarberit siiski puuviljana kvalifitseeritama. Seda aga 1947. a. tehtud kohtuotsuse alusel eeskirjade ja maksude tõttu, sest tollitariif sissetoodud köögiviljadele on kõrgem kui imporditud puuviljade oma. Ehk rabarberi puuviljana käsitlemine tõi kaasa väiksema tollimaksu:) USA on täiesti õigustatult ikkagi kõigi võimaluste maa ;-)

Et aga suvi juba vaikselt, kuid järjekindlalt, läheneb ja maasikaid on juba igal pool saada, siis jagan siin hoopis pisut ehk etteruttavalt ühe magustoidu retsepti. Kamavaht on eriti tore pisut nostalgiline magustoit, mida mina valmistan peamiselt just suvisel ajal, kuid loomulikult on see sobiv aastaringseks nautimiseks. 

Kamavahu tegemiseks on muidugi tohutult palju erinevaid viise. Paar nädalat tagasi ilmus laupäevalehes LP minu lugu restoranide Clazz ja Olde Hansa peakoka Emmanuel Wille'ga, kes jagas mu palvel lugejatega oma kamavahu retsepti, mida ta EV aastapäeval restoranis pakkus. Manu (nii kõik teda kutsuvad) magustoit on kohe eriliselt "patriootlik", sest sisaldab lisaks kamale veel ka Vana Tallinna likööri:) Soovitan ka seda varianti proovida!:)

Mina ise teen kamavahtu kahel moel. Esimene variant on valminud Eton Mess'i ainetel ja sisaldab nii marineeritud maasikaid kui ka beseed. Teine kamavaht on aga eriti lihtne ja kiire ning seda täiendab hapukas marjakaste.

Kamavaht šokolaadi-besee ja marineeritud maasikatega



Vaht ja marineeritud maasikad:
200 ml vahukoort
400 g maitsestamata kohupiimapastat
3 sl kamajahu
5 sl suhkruroosiirupit
500 g maasikaid (sobivad ka muud marjad)
2 sl Cointreau'd, brändit rummi
u 100 g beseed
kaunistamiseks mündi v melissi lehti

Puhasta ja tükelda maasikad, sega kausis 2 sl suhkruroosiirupi ja alkoholiga ning lase vähemalt 15 minutit marineeruda. 

Vahusta vahukoor. Sega teises kausis kohupiimapasta kama, 3 sl suhkruroosiirupi, tükkideks pudistatud beseed ja kolmandiku maasikatega ning sega õrnalt sisse vahustatud vahukoor. Serveerimisel tõsta vahu peale ülejäänud maasikad koos vedelikuga ja pudista peale veel paar beseed.

Tavaliselt valmistan kamavahu ja Eton Mess'i juurde tavalised beseed, aga seekord sai tehtud maasikatele seltsiks šokolaadi omad.

Šokolaadibeseed:
3 munavalget
150 g tuhksuhkrut
50 g tumedat šokolaadi
2 tl naturaalset kakaopulbrit

Mikserda munavalgeid kuni pehmete tippude tekkimiseni. Lisa pidevalt mikserdades vähehaaval (nt supilusikatäie kaupa) tuhksuhkur ja vahusta, kuni munavalgevahul tekivad jäigad tipud. Sega kokku kakaopulber ja kas riivitud või peenelt hakitud šokolaad ning lisa õrnalt spaatliga alt üles segades munavalgevahule. 

Tõsta munavalgevaht supilusikaga või pritskotti kasutades küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 140 kraadi juures u 40-50 minutit.Võta küpsenud beseed ahjust ja tõsta restile jahtuma. Beseed on pealt krõbedad ja seest pehmed.

Beseed ahjus küpsemas


Kamavaht marjakastmega

Vaht:
400 g maitsestamata toorjuustu
6-8 sl suhkrut
6 sl kama
600 g maitsestamata kohupiimapastat
2 sl vaniljesuhkrut


Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja vanilejsuhkruga.  Lisa kama ja kohupiimapasta ning vahusta ühtlaseks kreemiks.


Marjakaste:

5 dl marju (nt sõstraid, vaarikaid)
1-2 sl sidruni- v laimimahla
1 sl tuhksuhkrut
1 sl rummi või marjalikööri (soovi korral)

Püreesta marjad (blenderis, saumikseri või köögikombainiga). Lisa ülejäänud ained ja sega ühtlaseks. Tõsta marjakaste kamavahule või paku kausiga kamavahu kõrvale. Marju ja mündilehti võib ka alati lisada ;-)




NB! Kahe esimese foto autor on Lauri Laan. Kolmanda (viimase) foto autor on Marju Randmer ja see ilmus koos minu retseptiga ajakirja T&T eelmise aasta (2012) juuli-augusti numbris.

6 kommentaari:

Katrin Kollist ütles ...

kui mitmele inimesele võiks sellest viimasest magustoidu kogusest piisata? 6-8?

Silja Luide ütles ...

just, 6-8 inimesele on see paras bogus :)

Katrin Kollist ütles ...

Tänud väga heade kamavahu retseptide eest! Viimase variandis panen pokaali põhja ka mangopüreed.... ja see on minu klientide seas lemmik, aitäh! Jälgin huviga Sinu tegemisi. Katrin

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda:) Aitäh, Katrin!

Marju ütles ...

Aitäh, Silja! Läheb ka jaanipäeval tegemisele ja vist igal suuremal rahvakogunemisel ja maasikate aegu!

Silja Luide ütles ...

Mul on hästi hea meel selle üle, Marju! ma just ise plaanin katsetada Su kitsejuustuvahtu kirsikastmega - lihtsalt nii ilus ja efektne nägi välja:)