neljapäev, 11. detsember 2014

Kuivatatud puuviljadest pakatav jõulukeeks väikese kardemoniga



Seda puuviljarikast keeksi olen küpsetanud juba ülikooliajast saadik, mil retsepti ühe kursaõe käest sain (aitäh, Karmen!), kellele oli selle omakorda andnud tema pagarist onu:) Retsept (ja fotod) ilmusid juba aasta tagasi laupäevaleht LP-s, õnneks on aga jõulud iga-aastane nähtus, niiet nüüd siis saan seda retsepti lõpuks ka blogis jagada :)

Peale blogi ja laupäevaleht LP leiab minu jõuluretsepte sel aastal ajakirjas Naerata (saab Apotheka apteekidest), kus on lisaks jõuluvana kingikotti sobivatele vürtsikatele mandlitele ja minu lemmik šokolaadi-mandlijahukoogile ka kaks soolast retsepti - imehea graavilõhe ning krõbeda nahaga pardifilee röstitud aedviljadega. Ühed hoopis teistmoodi jõuluküpsised (pildil) on minu poolt Eesti suurima käsitööajakirja "Käsitöö" viimases numbris (olemas kõigis poodides).


See on üks hea lihtne ja kiire keeksike, mis ei pea pikalt settima ega mida ei ole vaja alkoholiga immutada nagu klassikalisi inglise jõulukeekse (nagu nt seda puuviljast gluteenivaba jõulukeeksi), vaid mis sobib ideaalselt juba küpsetamisepäeval ahjusoojana pakkumiseks. Hästi mõnus täiendus hõõgveinile või mõnele muule kodusele vürtsikale joogile! Tainale võib soovi korral lisada 2-4 sl brändit, samas võib kardemoni ära jätta või asendada ühe supilusikatäie peenelt riivitud apelsini- või sidrunikoorega või 1 tl jahvatatud kaneeliga. Kuivatatud puuviljad võid osaliselt asendada hakitud pähklite või mandlitega.

Vaja läheb:
250 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut (sellest 1 dl võiks olla pruun suhkur)
4 toasooja muna
1 l kuivatatud puuvilju (kirsse, jõhvikaid, aprikoose, ploome, rosinaid jmt)
5 dl jahu
0,5-1 tl peenestatud kardemoni 
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 dl külma kanget kohvi või rõõska koort

Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Haki suuremaid kuivatatud puuvilju (nt aprikoose ja ploome) väiksemaks. Sega omavahel sõelutud jahu, kardemon, küpsetuspulber ja sool ning sega hulka kuivatatud puuviljad. 

Vala kuivainesegu muna-võivahu hulka, lisa ka kohv ning sega kõik õrnalt läbi. Sega võimalikult vähe, sest muidu on tulemuseks kõva keeks. Tõsta tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud vormi, silu pind ning küpseta ahjus 175 kraadi juures u 1 h kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui keeksi pealispind hakkab küpsemise ajal liialt pruunistuma, siis kata vorm fooliumiga. Lase ahjust võetud küpsetisel u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Soovi korral sõelu jahtunud keeksile peale tuhksuhkrut. Kui soovid keeksi pikemalt säilitada, siis mässi see kas (küpsetus)paberisse või toidukilesse.

7 kommentaari:

Eva ütles ...

Tegime ja tuli suus sulav!!! Meeldiv, et jagasid restepti.

Silja Luide ütles ...

häid asju on ikka tore jagada - jagatud rõõm on topeltrõõm :) :) :) aitäh, Eva, ja ilusat uut aastat Sulle!

Kristi ütles ...

Kui teha see keeksivormi, siis kui suur vorm olema peaks?

Silja Luide ütles ...

Kristi, Sa mõtled piklikku vormi? ma ise olen seda alati rõngasvormi teinud, aga kuna ainete kogus on üsna suur, siis peaks piklik leivavorm olema vähemalt keskmise suurusega ehk 20 cm pikk (parem oleks ilmselt pikem), aga kui teha nt ümmargusse koogivormi, siis peaks olema min 24 cm läbimõõduga.

Kristi ütles ...

Mul on 30cm piklik vorm. Siis peaks sobima küll. Aitäh!

Tondu ütles ...

Kas siin sobiks ka tartrajahu kasutada? Ja kas või sobiks asendada kookosrasvaga? (piima ja nisu vabalt siis)

Silja Luide ütles ...

tatrajahu peaks sobima küll, aga ma selles keeksis soovitaks tatrajahu pigem nt maisijahuga segada, et see paremini koos püsiks ja vähem pudiseks. kindlasti lisa ka 1-2 tl küpsetuspulbrit (lisaks sellele kahele, mis juba retseptis kirjas), sest see aitab samuti tainast siduda ja kergitada ehk kompenseerib gluteeni puudumist. ma kookosrasva soovitada ei julge, sest ise seda pole enam aastaid kasutanud, aga kui Sa katsetad, siis palun anna teada, kuidas õnnestus.