teisipäev, 21. aprill 2015

Lihtne ja maitsev graavi- ehk õrnsoolalõhe, tervislik ka ;-)


Viimasel ajal on pidevalt nii palju tegemist, et ei ole kahjuks jõudnud ühtegi oma pooleli olevat draft'i blogipostituseks vormistada, kuigi pildidki ilusti olemas. See-eest aga on paar minu retsepti homses Naistelehes ja üks artikkel Eesti Ekspressi Gurmees; samuti leiab ühe mu loo laupäevases LP-s ja lisaks kokkan sama päeva hommikuses saates "Lemmikretseptid". Seal teen krevettidega pisikesed ahjuomletikesed (mini-frittata'd), tummise kohvimekiga šokolaadikoogi ja uuest raamatust ühe oma lemmikutest - šokolaadipõhjal karamellise juustukoogi. Kõik saate toidud on seekord juhtumisi gluteenivabad :)

See graavilõhe (õige on öelda tegelikult “õrnsoolalõhe”) retsept ilmus ajakirja Naerata eelmises numbris; hetkel saada olevas (mida ma ise ei ole veel endale hankida jõudnud) on minu poolt brokkoli-frittata ja marokopärane tsitrusesalat, lisaks natukene juttu munade kasulikkusest ja kolesteroolist.

Mis aga kalasse puutub, siis selline roosakas-hallikas näeb välja päris ehk vabalt kasvanud ja merest püütud mitte kasvanduses kasvatatud lõhe. Lisan blogisse lähiajal ka teise graavitud kala retsepti, mille tegin tavalisest poes müüdavast (ilmselt Norra päritolu) lõhest ja erinevus värvuses on silmaga nähtav. Ka maitse ja tekstuuri poolest pole kasvanduse kalast "metsikule" meres ujunud lõhele paraku vastast ... Ja samamoodi on kahe kala marjad üksteisest valgusaatate kaugusel. Tõeliselt kahju, et seda "õiget" kala nii harva saab!


Vaja läheb:
u 1 kg lõhefilee
punt tilli
ühe sidruni riivitud koor ja mahl
1 dl viina
2 sl jämedalt purustatud musta pipra teri
2 sl meresoola
2 sl suhkrut

Eemalda kalal pinsettidega keskosast luud. Haki till jämedalt ja sega sidrunikoore, -mahla ja viinaga. Vala pool segust alusele, aseta sellele kala nahapool all ja seejärel laota ühtlaselt fileele kõik ülejäänud ained ehk ülejäänud pool sidrunimahla-viinasegu ning purustatud pipraterad, sool ja suhkur. Piprateri saad purustada kas uhmris või lõikelaual noaga lapiti peale vajutades.

Kata kala toidukile või küpsetuspaberiga ja aseta sellele peale taldrik, millele omakorda pane raskuseks mõni purk vms. Aseta 6-12 tunniks külmkappi. Võta kala välja, keera ümber nii, et nahapool on üleval ja aseta uuesti 6-12 tunniks külma. 

Tee kala mõlemalt poolt majapidamsipaberiga puhtaks ja lõika filee terava noaga õhukesteks viiludeks. Serveeri rukkileiva või röstsaiaga, sidrunisektorite, hakitud tilli ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Sobib suurepäraselt ka värsketesse salatitesse või (tatra)pliinidega nautimiseks.

    3 kommentaari:

    rebane ütles ...

    Mm.. kust selliseid vabas vees ujunud iludusi saab?

    K.

    Silja Luide ütles ...

    minu teada ainult tuttavate kalurite käest kahjuks ... :(

    rebane ütles ...

    Oeh, seda ma kartsingi.. :(

    K.