kolmapäev, 15. veebruar 2023

Traditsiooniline oasupp



Kuna juba varsti on vastlapäev (sel aastal 21. veebruaril), siis on viimane aeg jagada vana hea oasupi retsepti. See oasupp valmis nii, nagu meil kodus seda alati on tehtud, st et vaatasin eelkõige, kuidas mu ema seda keedab. Tema muidugi kasutab alati suitsulihakonte, aga mul oli seekord suitsutatud seapõsk, kuid muidu on kõik sama ja supp on selline, mida lapsepõlvest juba mäletan :)

Oasupp on üks lihtsamaid ja soodsamaid suppe. Ajakulu on küll kokkuvõttes suur, sest koostisosade pehmeks keemine võtab aega, kuid endal ei ole vaja enam-vähem muud vaeva näha, kui aeg-ajalt supilt vahtu eemaldada ja liha tükkideks lõigata või kondid lihast puhastada. Loomulikult võib siia lisada sibulat või porgandit, kuid ka niisama on minu arvates väga hea.

Kuigi oasuppi saab ka toore liha (näiteks abaliha) või hoopis suitsusingiga teha, siis soovitan mina siiski võtta suitsuliha või suitsuliha kondid. Näiteks mul on selles supis kasutusel suitsutatud seapõsk (u 800-grammine pakk), kuid hästi sobivad ka suitsukoot ja - ribi. Poes müüakse ka suisa eraldi suitsuliha konte nime all "hernesupikogu", mis on samuti 800-grammises pakis, ja need sobivad sellesse suppi suurepäraselt. 


NB! Kui soovid ise vastlakukleid teha, siis nende retsepte on mul blogis suisa kaks: traditsioonilised ja pohla-šokolaadikreemiga :)


Vaja läheb: 
300 g kuivatatud ube
200 g odrakruupe
u 800 g suitsuliha 
2 suurt loorberilehte
musta pipart
soola (vajadusel)
lehtpeterselli, murulauku vm maitserohelist (soovi korral peale raputamiseks)

Aseta oad kaussi, vala peale külm vesi ja lase vähemalt paar tundi, veel parem üleöö liguneda. Loputa oad enne supile lisamist jooksva vee all. Aseta kruubid samal ajal samuti külma veega likku ja enne supile lisamist loputa korralikult sõelal külma vee all. 

Aseta liha koos külma veega potti. Lase keema tõusta, siis vala vesi ära, loputa liha voolava vee all ja pese pott puhtaks. Aseta liha puhtasse potti tagasi. Kui on suur tükk, siis lõika väiksemateks tükkideks. Vala potti 1,5-2 l külma vett, lisa loorberilehed. Lase veel keema tõusta ja keeda madalal tulel 1-1,5 h kuni liha on peaaegu pehme. Eemalda tekkinud vaht vahukulbiga. 

Aseta oad ja kruubid potti liha juurde ning keeda suppi madalal tulel nii, et see õrnalt podiseb, kuni oad ja kruubid on pehmed. Kui nii oad kui ka kruubid on eelnevalt leotatud, siis kulub 1-1,5  h, kuid keetmisaeg võib suuresti varieeruda sõltuvalt kuumusest ning ubade suurusest ja sordist. Keetes tekib päris palju vahtu ja see tuleb kindlasti vahukulbiga eemaldada.

Pisut enne keetmise lõppu, võta liha välja, lõika väiksteks tükkideks või viiludeks ja pane potti tagasi. Kui on kondiga liha, siis eemalda kondid. Keeda suppi veel veidi, kuni oad on täitsa pehmeks ja pisut isegi katki keenud; liha on aga nii pehme, et seda saab lusikaga murda ja süüa. 

Kui supp tundub paks, siis lisa soovi korral vett. Võta loorberilehed välja ning jahvata supile musta pipart; vajadusel lisa soola. Soovi korral haki peale maitserohelist. 

Kommentaare ei ole: