laupäev, 24. oktoober 2015

Lemmik pohlamoos ja nipid hoidistamiseks

Pole midagi mõnusamat nädalavahetuse hommikust, mil pole vaja kella äratama panna ega kuskile kiirustada. Mida varem tuleb nädala sees üles tõusta (tihti heliseb mu kell juba 6:30), seda rohkem on sellised pikad, aeglased, päikselised ja ilusad hommikud armsad! Eriti veel kui eelmise päeva ülitoredast õhtust on veel hea ja soe tunne sees ning värskelt jahvatatud kohvi lõhn terves majas hõljub ... Lihtsalt super!:) Tänase ilusa hommiku puhul jagan ka ühte imeilusat lugu, mis päeva veel ilusamaks aitab teha ;-)

Kirjutasin üle kuu aja tagasi artikli hoidistamisest, milles panin kirja põhilised nipid ja näpunäited, millega suurepärase moosi valmistamisel peaks arvestama, samuti selgitasin erinevate suhkrute vahet. Lugu on tasuta kättesaadav siin

Ma ise kasutan marjade ja puuviljade sisse tegemisel enamasti just moosi- ja marmelaadisuhkrut, kuna nendega ei tule hoidised nii magusad ehk suisa lääged. Mõõdukas magusus on tänu moosi- ja marmelaadisuhkru pektiinisisaldusele, mis aitab keedisel pakseneda ilma pika keetmisaja ja suure koguse suhkru lisamiseta. Sellepärast ilmselt ongi pohlamoos (mida võib ka marmelaadiks nimetada) üks mu suuri lemmikuid, et selles on nii mõnusalt tunda marjade naturaalset mõrkjust ja väike magus nüanss ainult täiendab seda. Tõeliselt hea! Lisaks on pohlamoos universaalne - sobib röstsaia, pannkookide või kohupiimakreemiga nautimiseks, samuti juustude ja liharoogade lisandiks, kuid väga maitsev ka verivorsti või -käkiga. Kui ma muidu üsna palju oma keedetud moose ja marmelaade ära kingin, siis see keedis jääb (vähemalt esialgu) küll keldririiulile - niikuinii on seda juba paar purki vähem kui alguses :)


Vaja läheb:
1 kg värskeid pohli
330 g  (1 pakk) marmelaadisuhkrut
2 sl amarettot (soovi korral)
0,5-1 dl vett

Aseta pohlad, suhkur ja amaretto potti, sega puulusikaga läbi, purustades mõned marjad ning jäta tunnikeseks seisma. Sega veel korralikult läbi puulusikaga pisut marju purustades, lisa vesi ja aseta pliidile ning lase aeg-ajalt segades keema tõusta.

Lase keskmisel kuumusel keeda u 5 minutit, sega kui vaja ja eemalda vahtu. Lase u 15 minutit moosil potis jahtuda, sega vahepeal ja eemalda kindlasti kogu vaht. Aseta pohlamoos steriliseeritud purkidesse, sulge õhukindlalt ja hoia jahedas kohas. 

Võib kasutada ka külmutatud marju - sel juhul ei ole vett vaja lisada.



Kommentaare ei ole: