reede, 30. oktoober 2015

Soojendav supp ahjus küpsetatud tomatitega


Selle mõnusa kergelt vürtsika viimaste kodumaiste tomatite ja tšillipipraga supi retsept ilmus paar nädalat tagasi Laupäevaleht LP-s. Mul on blogs olemas juba mitu tomatisupi retsepti, millest üks on samuti röstitud tomatitega (siin on selle valmistamisest ka video), kuid häid (tomatisupi) retsepte ei ole ju kunagi liiga palju ;-)

Et supp valmis hästi kiirelt, siis sobib see suurepäraselt ka argiõhtuteks, kuid igati hea on seda eelroana külalistele pakkuda - millegipärast arvatakse, et selle supi tegemiseks on kulunud tohutult aega ja vaeva :D Just sellised toidud mulle kõige rohkem meeldivadki, st minu arust on eriti tore, kui olematu vaevaga saab maitsva roa, mis maisteb nii, nagu oleksid tunde köögis veetnud! :)

Mina söön supi kõrvale alati krõbedaks röstitud kodumaist rukkileiba, puldil on üks uus Fazeri seemnetega täisteraleib, sest ma eriline saia sõber just ei ole, aga loomulikult ka mõne (röstitud) saia ja sepikuga on supp väga maistev. Ja lisaks meelepärasele juustule (pildil oleval supil on mozzarella) saab igaüks ka vastavalt soovile hapukoort peale panna.

Toredat nädalavahetust! :)


700 g-1 kg tomateid
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
1 tšillipipar
oliiviõli
tüümianit
soola, suhkrut
1 l tomatimahla
1 sl puljongipulbrit,  -fondi või 1 puljongikuubik

Lõika kirsstomatid pooleks, suuremad tomatid sektoriteks. Puhasta ja koori sibul, lõika sektoriteks. Puhasta küüslauguküüned. Lõika tšillipipar pooleks, eemalda seemned. Aseta kõik aedviljad ahjuvormi, piserda peale oliiviõli ja puista tüümianivarred. Võid värske tüümiani asemel kasutada ka (külm)kuivatatud tüümiani. Raputa peale pisut suhkrut ja soola. Küpseta aedvilju ahjus 200 kraadi juures u 20 minutit, kasutades grillrežiimi, kuni tomatid on äärtest krimpsu tõmbunud.

Eemalda tüümianivarred, vala aedviljad vormist potti ja püreesta saumikseriga. Võid püree teha ka kannmikseris või köögikombainis. Vala peale tomatimahl ja lisa puljongipulber, -fond või -kuubik ning lase keema tõusta. Lisa pisut (ehk 0,5-1 tl) suhkrut ning maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Serveerimisel rebi sisse mozarella't või tükelda fetat või puista parmesanilaaste. Lisa ka tüümianilehti ja nirista oliiviõli. Kõrvale sobib eriti hästi tervislik rukkijahust täisteraleib. 

Kommentaare ei ole: