neljapäev, 21. aprill 2016

Porgandikook kohupiimakreemi ja pekanipähklitega (gluteenivaba)




Pehme porgandikook saab magususe karamellisest suhkrust ja kasulikest rosinatest, tervislikkust lisavad mahlane porgand ja krõmpsuvad pähklid, vürtsikuse eest hoolitsevad apelsinikoor ja kaneel. Kattes on lisaks tavapärasele võile ja toorjuustule terve pakk kohupiima, mis teeb kreemi mahedamaitselisemaks ja vähem rammusaks.

Võid maisi- ja tatrajahu asemel kasutada nisujahu - sel juhul lisa 1,5 tl (mitte 2 tl) küpsetuspulbrit. Pruun suhkur annab küpsetisele mõnusa karamellise lisanüansi, kui see ei ole oluline, siis võid pruuni asendada tavalise valge suhkruga. Mina kasutasin nii koogis kui ka kattes heledat muscovado't, aga sobib ka tume muscovado, samuti fariinsuhkur.


Kook:
180 g maisijahu
100 g toortatrajahu 
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
2 tl jahvatatud kaneeli
180 g pruuni suhkrut 
4 suurt muna
2,6 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne-või rapsiõli)
1 apelsini peenelt riivitud koor
200 g peenelt riivitud porgandit
150 g poolitatud pekanipähkleid
150 g kollaseid rosinaid

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola ja kaneeliga läbi, sega hulka suhkur. Aseta munad koos õli ja apelsinikoorega kaussi ning vahusta. Lisa porgandid, pähklid ja rosinad ning seejärel sega munasegu kuivainete hulka.

Tõsta tainas 24-25 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga ning ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Küpseta ahjus 150 kraadi juures 1 h või kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis täielikult jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele ja laota peale kate. 

Kate:
50 g toasooja võid
150 g toasooja toorjuustu
2 sl pruuni suhkrut
200 g vanilliga kohupiima
2 sl heledat siirupit

Katte jaoks vahusta või, toorjuust ja suhkur omavahel kreemiks. Lisa kohupiim ja siirup ning vahusta ühtlaseks. Aseta kreem u pooleks tunniks külmkappi, et see taheneks ja seda saaks paremini koogile laotada kas spaatlit või pritskotti kasutades. Nirista peale veel suhkrusiirupit, kui soovid.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

4 kommentaari:

Kodulehe tegemine ütles ...

Väga ahvatlev kook :)

Janika ütles ...

Tegin jõululauale ja väga meeldis! Ainult kreem oli minu jaoks veidi liiga magus, aga kindlasti teen seda kooki veel. Tänud retsepti eest!

Maasikamaias ütles ...

Kui 20-sesse vormi teha kas pool kogusest võiks ok olla, pildil tundub suhteliselt kõrge. Aga nii isuäratav, et ei saa kuidagi pilku ära ��

Silja Luide ütles ...

aitäh, rõõm kuulda, Maasikamaias :) see kook on päris kõrge jah, teoreetiliselt peaks seda saama sakilise terava noaga ka pooleks lõigata. ma usun, et 20 cm läbimõõduga vormi on pool kogust ok, aga kindlalt lubada ei julge, sest pole ise seda niimoodi proovinud teha. Head küpsetamist ja võid teada anda, kuidas õnnestus :)