
Pehme porgandikook saab magususe karamellisest suhkrust ja kasulikest rosinatest, tervislikkust lisavad mahlane porgand ja krõmpsuvad pähklid, vürtsikuse eest hoolitsevad apelsinikoor ja kaneel. Kattes on lisaks tavapärasele võile ja toorjuustule terve pakk kohupiima, mis teeb kreemi mahedamaitselisemaks ja vähem rammusaks.
Võid maisi- ja tatrajahu asemel kasutada nisujahu - sel juhul lisa 1,5 tl (mitte 2 tl) küpsetuspulbrit. Pruun suhkur annab küpsetisele mõnusa karamellise lisanüansi, kui see ei ole oluline, siis võid pruuni asendada tavalise valge suhkruga. Mina kasutasin nii koogis kui ka kattes heledat muscovado't, aga sobib ka tume muscovado, samuti fariinsuhkur.

Kook:
180 g maisijahu
100 g toortatrajahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
2 tl jahvatatud kaneeli
150 g pruuni suhkrut
4 suurt muna
2,6 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne- või rapsiõli)
1 apelsini peenelt riivitud koor
200 g peenelt riivitud porgandit
100-150 g veidi väiksemateks tükkideks hakitud Kreeka või pekanipähkleid
100 g kollaseid rosinaid
Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola ja kaneeliga läbi. Aseta munad koos õli, suhkru ja apelsinikoorega kaussi ning vahusta vispliga ühtlaseks (ei pea vahtu minema). Lisa porgandid, pähklid ja rosinad ning seejärel sega munasegu kuivainete hulka.
Tõsta tainas 24-25 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga ning ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Küpseta ahjus 150 kraadi juures 1 h või kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis täielikult jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele ja laota peale kate.
Tõsta tainas 24-25 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga ning ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Küpseta ahjus 150 kraadi juures 1 h või kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis täielikult jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele ja laota peale kate.
Kate:
50 g toasooja võid
150 g toasooja toorjuustu
2 sl pruuni või tuhksuhkrut
200 g vanilliga kohupiima
Katte jaoks vahusta või, toorjuust ja suhkur omavahel kreemiks. Lisa kohupiim ja vahusta ühtlaseks. Aseta kreem u pooleks tunniks külmkappi, et see taheneks ja seda saaks paremini koogile laotada kas spaatlit või pritskotti kasutades. Puista peale marju (nt jõhvikaid), kui soovid.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.
6 kommentaari:
Väga ahvatlev kook :)
Tegin jõululauale ja väga meeldis! Ainult kreem oli minu jaoks veidi liiga magus, aga kindlasti teen seda kooki veel. Tänud retsepti eest!
Kui 20-sesse vormi teha kas pool kogusest võiks ok olla, pildil tundub suhteliselt kõrge. Aga nii isuäratav, et ei saa kuidagi pilku ära ��
aitäh, rõõm kuulda, Maasikamaias :) see kook on päris kõrge jah, teoreetiliselt peaks seda saama sakilise terava noaga ka pooleks lõigata. ma usun, et 20 cm läbimõõduga vormi on pool kogust ok, aga kindlalt lubada ei julge, sest pole ise seda niimoodi proovinud teha. Head küpsetamist ja võid teada anda, kuidas õnnestus :)
Oi küll see oli hea porgandikook! Ma olen palju ja erinevaid porgandikooke teinud, selle koogi eripäraks oli mõnusalt krõbe pealispind. Tõenäoliselt tänu suurele õlikogusele taignas (pisut hirmus oli 2,6 dl õli lisada).
Kristel, aitäh - mul on selle üle väga hea meel! :) aga ega see õli kogus tegelikult eriti suur pole, kui arvestada, kui palju on kõike muud seal sees, nt jahu :)
Postita kommentaar