reede, 27. mai 2016

Kohupiima panna cotta marjade ja maheda mustikalikööriga


Kui mulle kunagi (nii umbes ülikooli ajal ehk siis väga ammu :D) magusad koore- jm liköörid täitsa maitsesid, siis nüüd kasutan ma sedasorti jooke reeglina ainult toiduvalmistamisel. Blogistki leiab päris mitmete koorelikööriga kookide jm magustoitude (nt tiramisu ja trühvlid) retsepte. Seetõttu olin pisut skeptiline ka Rooftop Garden Organic mahedatest mustikatest ja ingverist likööri osas, kuid jook suutis mind positiivselt üllatada - selle asemel, et degusteerides osa alles jätta, jõin klaasikese tühjaks ja kallasin endale teise veel juurde ... :) Eelkõige on asi ilmselt selles, et see liköör on hästi mõnusa tugeva mustikamekiga ja ei ole tapvalt magus nagu enamik sarnaseid marja- ja puuviljajooke. Tunda ei olnud ka sarnastele (eriti kodustele) napsudele omast tugevat alkoholimaitset. Domineeris tummine mõnus mustikas, mis oli tugevalt ka järelmaitses. Ingverit ma eriti tuvastada ei suutnud, aga eks ilmselt on selle vürtsikusel oma osa likööri magususe tasakaalustamisel. 

Kindlasti sobib mahedalt toodetud piirituse ja metsamustikatega liköör lisaks niisama nautimisele sobitamiseks magustoitudega, mina kasutasin seda aga ühe vana hea kohupiimaga panna cotta juures, millele tegin peale likööriga marjatarretise. See kooredessert meenutab mulle natukene kohupiima-mustikakooki, seda enam, et tummine mustikajook marjade maitset veelgi võimendab. Panna cotta't sööma hakates aga meenus lapspõlve üks lemmikmagustoite mustikakissell kohupiimakreemi või - vormiga, mille retsepti olen juba ammu plaaninud ka blogisse lisada. Seniks aga siis selle pisut ehk peenem aseaine ;-)


Magustoit on jällegi üks hea variant, et ära kasutada sügavkülmas veel tallel olevad marjad, samas aga saab seda umbes kuu aja pärast juba värsketest vaarikatest ja mustikatest valmistada. Sügavkülmast võetud marjad võiksid olla eelnevalt sulatatud, st aseta need potti paar tundi enne kokkamist, lase sulada ning jäta potti alles ka tekkinud vedelik. Kui kasutad värskeid marju, siis lisa vett lisaks 0,5 dl. Mustika ja vaarika segu asemel võid kasutada ka ainult mustikaid või vaarikaid, esimestest kindlasti metsas kasvanuid, mitte kultuurmustikaid. Samuti sobivad sellesse desserti suurepäraselt mustsõstrad.

Kohupiimapasta võid aga asendada ka paksu maitsestamata (Kreeka) jogurti, samuti tavalise kohupiimaga, kui oled selle eelnevalt läbi sõela pressinud, et teralisest tekstuurist lahti saada. Želatiinilehti soovitan lisada kuuma vedeliku sisse ükshaaval, sest nii sulavad need eriti ilusti ühtlaselt. 


Panna cotta
4 dl (vahu)koort
100 g suhkrut
1 tl vanillikaunapastat või - ekstrakti
4 želatiinilehte
300-400 g toasooja maitsestamata kohupiimapastat

Aseta (vahu)koor suhkru ja vanilliga potti ning kuumuta madalal tulel keemiseni, segades kuni suhkur lahustub. Lisa külmas vees viis minutit leotatud ja kuivaks pigistatud želatiinilehed. Sega, kuni želatiin lahustub, ning kurna vedelik läbi tiheda sõela potist kaussi. Lase pisut jahtuda ning sega visplit kasutades hulka kohupiimapasta. Vala koore-kohupiimamass 4-5 vähemalt 2 dl suuruse kausi, pokaali vm meelepärase anuma sisse ning hoia vorme vähemalt 2 h külmkapis kuni panna cotta on tahenenud. Seejärel valmista marjadest kate.

Marjatarretis:
200-250 g mustikaid ja vaarikaid
50 g suhkrut
1 dl mahedat mustikalikööri
2 želatiinilehte

Marjakatte jaoks aseta mustikad, suhkur ja liköör koos 0,5 dl veega väiksesse potti, sega läbi ja kuumuta, aeg-ajalt segades, keemiseni. Lase paar minutit õrnalt keeda ehk podiseda ja tõsta pott tulelt. Sega kuuma marjasegusse külmas vees 5 minutit leotatud ja kuivaks pigistatud želatiinilehed. Vala marjakaste potist kaussi, et see kiiremini maha jahtuks, lase u 10 minutit jahtuda ja tõsta supilusika abil õrnalt tarretunud kooremagustoidu peale. Hoia panna cotta't enne serveerimist veel paar tundi külmas, kuni ka pealmine kiht on täielikult tahenenud. Kõrvale sobib ideaalselt tummine mustikaliköör! :)


2 kommentaari:

ülane ütles ...

Huvitav, kui mul on karbitäis rummi sees ligunenud marju, kas ma saaks mingit moodi samasuguse tulemuse seda kasutades?

Silja Luide ütles ...

Ma kardan, et mitte, sest alkoholis olnud marjad võtavad selle maitse ja lõhna juurde ning muutuvad kergelt mõrkjaks, siin aga on magus ja kerge mustikaliköör (alko sisaldus vaid 17 %), millest enamik alkot välja keeb - marjatarretisele jääb vaid õrnalt aimatav mõnus maitsenüanss ... Rummis olnud marjad soovitan panna mõne magusa keeksi sisse - ise pole proovinud, aga peaks ok olema :)